cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Dete i sport

calendar-img

Detetu je bez obzira na dob potrebno svakodnevno kretanje – još od kada je bilo odojče. Zbog toga je idealno ako se sedmogodišnjaci svakodnevno jedan sat bave nekom sportskom aktivnošću. U tom razdoblju bi bio idealni naziv za te aktivnosti »sat za kretanje« jer se dete još uvek uči određenim spretnostima. Neka deca u osnovnu školu ne dođu sa osnovnim spretnostima kao što su hodanje, trčanje, bacanje, skakanje, puzanje, hodanje na sve četiri, ciljanje,... to znači da su se u predškolskom razdoblju premalo kretali, odnosno nisu imali mogućnosti da budu aktivni pod stručnim vodstvom. Aktivnost kretanja je jako važan spoljni činilac detetovog razvoja na svim razvojnim područjima (fizičkom, motoričkom, kognitivnom, emocionalnom i socijalnom). Ako se deca premalo kreću, imaju veći rizik od oboljenja od raznoraznih bolesti. Redovna aktivnost kretanja je važan razvojni podsticaj jer je korisna za jačanje i očuvanje zdravlja kao i za oblikovanje navika i ponašanja koji garantiraju zdrav životni stil.

Motorički razvoj
Sedmogodišnjaci pravilno trče (faza odriva, leta i doskoka) i mogu izdržati i trčanje na duže daljine – kros. U trčanju rado okreću kolut, gumu itd., pokušavaju voditi loptu, ali u tom još nisu najbolji jer im lopta često pobegne.

Deca su jako spretni i u gimnastici. S lakoćom naprave kolut napred i pokušavaju da stoje na rukama i na glavi, neki su u tom već jako spretni. S ravnotežom nemaju više problema, zbog toga lako hodaju i na višim spravama (50 cm). Takvo hodanje možete da mu napravite zahtevnijim ako mora i nešto prestupiti, čučnuti, da nosi nešto u rukama, hodanjem unatrag...

Važna je pobeda, ali i poraz
U tom razdoblju se deca već usmeravaju na različite sportove. Čime će se dete baviti zavisi od vas roditelja, vaših ambicija, želja, znanja i poznavanja sporta, finansijskog stanja porodice, a i od toga kako ćete detetu prikazati pojedini sport. Ako dete ima sklonost ka određenom sportu i zavoleće ga, verovatno će biti uspešan u njemu. Ako se sa sportom bude bavio samo zbog roditelja ili zbog mode, verovatno će čim to bude moguće (za vreme puberteta) ostaviti taj sport i neće se baviti ni sa jednim.

Deca vole da se takmiče i to moramo da im omogućimo. Pritom treba da budemo jako dobri vaspitači i da podstičemo decu da poštuju pravila. Svima trebamo da omogućimo da dožive i pobedu i poraz. Ako dete stalno pobeđuje postane umišljeno i ne zna da deli radosti s drugima, pravi se važan pred njima i druge omalovažava. Na drugoj strani dete koje je stalno poražavano ne želi više da se bavi sportom. To treba da shvati dobar vaspitač i učitelj i da se pobrine da svima bude dobro.

Velika motivacija za dete je naša pohvala za njegov trud, ali i za nadarenost. Dete koje bude pohvaljeno za trud će s radošću ozbiljno grabiti napred da bi postiglo željeni rezultat. Za sedmogodišnjake je motivacija i štoperica ili metar, ali sve u granicama.

Savladavanje lopte
U tom razdoblju deca si već znaju da dodaju loptu i na zahtevnije načine (među nogama, preko glave). Loptu bacaju s jednom rukom na razdaljini do 3 m. Bacaju ka gore boljom i slabijom rukom, loptu bace u vazduh pa je uhvate prstima i znaju da uhvate loptu koja se odbije od poda ili od zida. Zbog toga je u tom razdoblju primerena igra »škola loptanja« gde deca nauče da barataju loptom u različitim bacanjima, dodavanjima i hvatanjima. Taj način vežbanja skoro više ne postoji jer se deca sada još retko igraju na dvorištima gde se su prije igrali na taj način. Kada počnu s treninzima određene sportske igre loptom, taj način se zaboravlja. Neki stručnjaci su mišljenja da bi se baš »igrom loptanja« deca brže i bolje savladala loptu.

Plivanje i skijanje
Mnogo sedmogodišnjaka već pliva, najviše ih propliva između 5. i 7. godine. Cilj roditelja ne sme da bude samo da dete propliva nego i pravilna tehnika plivanja jer kasnije dete može da ima probleme zbog nepravilne tehnike. Deca već skaču u vodu, a pokušavaju i da rone.

Zimi se veselo sankaju na daljim stazama, nauče trčanje na skijama i alpsko skijanje. Rado voze spust i skaču po skakaonici. Danas se razdoblje učenja skijanja spustilo na treću i četvrtu godinu, a možemo da vidimo i manju decu. To je pre svega zbog toga jer danas na skijalištima postoje žičare što detetu olakšava uspon na brdo.

Današnji sedmogodišnjaci u većini savladavaju vožnju bicikla, rolanje ali i klizanje. Neki stručnjaci upozoravaju da su deca čak previše na rolerima. Jako dobro rolaju ali loše hodaju. Hodanje je osnovno kretanje i baš zbog hodanja stopala se pravilno razvijaju.

Štafetne igre
Sedmogodišnjaci već mogu da igraju štafetne igre, jer počinju da razumeju da se takmiče kao ekipa i ne kao pojedinac, suprotno tome mlađa deca još imaju prejaki ego. Štafetne igre se često igraju u vrtićima, ali to im nije toliko zanimljivo jer deca još ne shvataju smisao igre- da se takmiči ekipa i ne pojedinac.

Fudbal
Deca dobro i pravilno trče, drže ravnotežu na jednoj nozi da bi mogli da udare loptu. To je grupna igra koja podstiče socijalizaciju, a istovremeno i vaspitava. Sportske igre i sport su uopšteno jako vaspitno sredstvo. Ako ne vaspitavamo decu putem sportskih igara puno propuštamo i kasnije ćemo puno teže vaspitati dobre i »fer« igrače.

Elementarne igre
Devojčice u tom razdoblju rado preskaču vijaču. Preporučljivo je da s preskakanjem duge vijače počnu već u predškolskom razdoblju, jer dobijaju osećaj za brzu reakciju i odriv i istovremeno pobede strah.

Dečaci kao i devojčice se u tom razdoblju rado igraju različite elementarne igre koje mogu da postanu i zahtevnije. Vole da se hvataju na različite načine, penju se po zidu za penjanje, gredi i naravno vani na penjalicama.

Svoju snagu isprobavaju vučenjem konopca, guranjem u parovima, rado vise na prečci pa zamahuju nogama da bi se zaljuljali.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img