cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Razvojne faze

calendar-img

Promene tela
Dolazi razdoblje kada dete više ne raste toliko brzo. Naslage masti nestaju, noge u poređenju sa ostatkom tela izgledaju duge. Dečacima se šire ramena, a devojčicama kukovi. “Krezavi” osmeh popunjavaju novi, stalni zubi.

Ako je dete između prve i treće godine imalo noge u obliku slova O, i između treće i četvrte u obliku slova X, u sedmoj godini se napokon izravnaju. Zbog toga je u ovom razdoblju važno da se uspostavi pravilan položaj stopala, i prava veličina ugla između vrata i butne kosti. Promene oblika nogu povezane su sa razvojem i promenama položaja vrata i kuka.

Detetova samosvesnost
Sedmogodišnjaci imaju već dobro izgrađenu i razvijenu svest o samom sebi, kao i mišljenje o svojim karakteristikama. Neki imaju uglavnom pozitivnu svest o sebi (dobru sliku o sebi i svojim sposobnostima), a drugi više negativnu (malo samopoštovanja, nisko cene sebe i svoje sposobnosti). Detetova slika o samom sebi veoma zavisi od načina vaspitanja, od kulturno-tradicionalne okoline i sl. Detetova samosvest utiče na njegove aktivnosti, na dužinu vremena u kojoj će da istraje u određenoj aktivnosti tj. zadatku,  na njegov odnos prema vršnjacima i odraslima (npr. da li će biti samosvestan, ljubazan, altruističan prema slabijima...).

Računanje
Većina sedmogodišnje dece zna da broji barem do 20, ali ne može da oduzima brojeve do 10, napamet. Oni sebi pomažu brojanjem na prstiće sa postepenim dodavanjem brojeva (npr.: 5 + 3 = 6, 7, 8; znači 8), ili broj dele na manje brojeve i računaju sa njima (npr.: 3 + 4 = 3 + 3 + 1 = 7).

Razvoj govora
Deca do šeste godine imaju razvijenu osnovnu strukturu govora, rečenice su sve složenije, duže i potpunije. Rečnik sedmogodišnjaka sadrži izraze za opis osećanja, proces mišljenja, najave i rešavanje problema... Razvoj govornih sposobnosti toliko brzo napreduje da dete sada razume upotrebu jednog izraza za više različitih značenja. Razvoj govora u ovom periodu možete podstaći zabavnim igrama reči, npr. obrtanjem slogova imena (mama-amam), ili traženjem reči koje počinju istim slovom...

Čitanje, čitanje i... čitanje
Sedmogodišnjak zna već da čita i piše, možda sporo, a možda je već pravi knjiški moljac. Čitanjem otvara potpuno nove svetove. Ljubav prema knjigama potrebno je razvijati, zato treba zajedno sa detetom da idete u biblioteku ili knjižaru, da bi ono samo ili uz vašu pomoć moglo da odabere primerenu knjigu. Oni koji još ne čitaju tečno, neka odaberu manje zahtevnu i zabavnu knjigu, možda neke zagonetke i slično. Spretniji čitaoci mogu da potraže dečje krimi knjige, avanturističke priče ili stripove.

Dete zna da piše i koristi prva gramatička pravila. Kasnije savlada celi pravopis (npr. pisanje velikim slovom na početku rečenice, zna da objasni gramatičke greške).

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img