cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Zdravlje i nega

calendar-img

Stalni zubi
Detetu između pete i šeste godine niču prvi stalni kutnjaci, šestice. Između šeste i osme godine im slede osrednji sekutići, a od sedme do devete godine stranski sekutići. Između osme i desete godine izbiju četvorke, godinu kasnije trojke i nakon toga petice. Između 12. i 14. godine im slede sedmice. Osmice mogu izbiti brzo nakon sedmica ili tek između 18. i 26. godine ili nikada iako je zametak prisutan u kostima. Broj staklenih zubi zajedno s osmicama je 32. Evolucijski razvoj vodi k smanjenju broja zuba, zbog toga često fale zameci za zube (češće kod stalnih zuba). Najčešće fale osmice, petice ili dvojke. Prvi stalni zubi su obično šestice koje izbiju iza mlečnih kutnjaka pre nego što ispadne prvi mlečni zub. Roditelji misle da je to još jedan mlečni zub, zbog toga premalo brinu za higijenu šestica. Kada šestica izraste u usta gde je puno nelečenih mlečnih zuba, velika je verovatnoća da će i sama postati kariojesna (trula).

Nicanje i raspored mlečnih zuba
Nicanje i raspored mlečnih zuba najčešće ukazuje položaj stalnih sledbenika. Kada među zrelim mlečnim zubima nema razmaka te su zubi u vilici tesno jedan kraj drugoga, možemo u 80% očekivati da će biti tesan i raspored stalnih zuba jer su oni širi od mlečnih. Suprotno tome kada su preveliki razmaci među mlečnim zubima možemo očekivati kasnije ortodontsko pomicanje stalnih zuba u pravilan red zuba.

Higijena usta
Deca i roditelji bi trebali biti motivisani i upoznati s osnovama pravilne i uspešne higijene usta koja je za vreme ortodontskog lečenja jako važna. Na tržištu su mnogobrojna pomagala koja pripomažu kod uzdržavanja higijene za vreme ortodontske terapije. To su posebne zubne četkice za decu s fiksnim ortodontskim aparatima, različiti zubni konci i usne vodice s flouridima, koje su preporučljivi za vreme terapije. Deca su jako zadovoljna sa svojim čišćenjem i već nakon nekoliko minuta su uverena da su zubi čisti. Tri minute koje su potrebne za pranje zuba čini im se kao večnost. Kod male dece možete da vreme pranja skratite, ali kod veće bi možda pomoglo ako u kupatilo postavite peščani sat za kuvanje jaja, tako da dete zna koliko dugo treba da ih pere. Još više nego vreme pranja je važna pravilna tehnika koju dete nauči do 9. godine. Do tada mu trebate pomoći.

Vaške
Bez obzira na to koliko često perete kosu svome sedmogodišnjaku, može iz škole da donese vaške, neugodnu gnjavažu koja se obično pojavljuje početkom svake školske godine. Mala deca često se igraju na način da drže glave skupa zbog toga se i vaške brzo prenose. Možda nećete verovati, ali vaške možete dobiti i na bazenu jer su jako dobre plivačice.

Prvi znak da je dete dobilo vaške je iznenadna pojava svrbeža i crvenih mesta na vlasištu. Ako dete kući donese vaške, čeka vas puno posla. Osim pranja kose posebnim šamponom kojeg možete kupiti u apoteci , potrebno je oprati svu posteljinu, peškire i svu odeću koja je nedavno nošena. S alkoholom dezinfikujte sve češlje, četke i ostala pomagala za oblikovanje kose.

Preventivni lek protiv vašaka na žalost ne postoji. Pojava vaški se lakše sprečava jedino ako dete ne pozajmljuje kape, peškir i češalj svojim vršnjacima, ako pri igranju ne drži glave blizu ostale dece i ako mu redovno pregledate vlasište.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img