cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Odnos sa vršnjacima

calendar-img

Vršnjaci postaju sve važniji...
Teško je reći da li se osmogodišnjak radije igra s igračkama ili druži s prijateljima, to zavisi od deteta. Neka deca te dobi još uvek vole da se zaigraju autićima, devojčice još vole da se igraju s bebama, sve to nije ništa čudno u razvoju deteta. To zavisi od temperamenta deteta, dinamici odnosa u porodici, toga da li dete ima dovoljno pažnje i sl. Ako dete ima dovoljno pažnje, radije će se posvetiti porodičnim aktivnostima, u suprotnom slučaju veća je verovatnost da će se povući u maštoviti svet igračaka, računara, televizije i sl.

Vršnjaci postaju detetu sve važniji i sve više slobodnog vremena želi da provodi s njima. Spojite ugodno s korisnim. Umesto sedenja kod kuće ispred kompjuterskih igrica skupite skupinu vršnjaka i naučite ih neke igre koju ste vi igrali kada ste bili mladi. Da li se još sećate igre graničar ili džamije?

Šta misle drugi?
Između osme i dvanaeste godine dete sve više brine mišljenje drugih: svoje poglede na svet počinje da shvata kroz razumevanje drugih, a sliku o samom sebi pokuša da dobije i kroz pogled drugog. Detetu odjednom nije više svejedno šta drugi misle o njemu. Ovde leži osnova za prijateljstva, za odnos na bazi „dati-primiti“, što znači da dete vidi čoveka kao nekoga ko pomaže drugome i poverenje postaje sve važnije. Kod tog stepena refleksije o samom sebi još uvek je u središtu dete samo, ali važno mu je unutrašnje iskustvo (dati-primiti). Znači prijatelji su oni u koje ima poverenje.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img