cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Razvojne faze

calendar-img

Promene tela
Dolazi razdoblje kada dete više ne raste toliko brzo. Naslage masti nestaju, noge u poređenju sa ostatkom tela izgledaju duge. Dečacima se šire ramena, a devojčicama kukovi. “Krezavi” osmeh popunjavaju novi, stalni zubi.

Još ne možemo da govorimo o uticaju polnih hormona kod osmogodišnjaka, oni tek dolaze do izražaja sa prvim pubertetskim hormonskim promenama. Te promene utiču na detetove misli i emocije, i na odnos prema vlastitoj seksualnosti. Ako ste kao roditelji fleksibilni i otvoreni, i znate da na pravi način odreagujete, rečima ili bez njih, na detetova pitanja o tome, veće su mogućnosti da dete na primeren način prihvati svoju seksualnost i ulogu u njoj, kao nešto prirodno.

Emocionalno-razvojne prekretnice
Sa osam godina dete ljutnju sve manje izražava agresivnim ponašanjem, što je posledica sposobnosti učestvovanja, komuniciranja, empatije, i upada egocentrizma.  Ono sve više kontroliše svoje emocionalne reakcije, pa sve manje reaguje socijalno neprihvatljivim emocionalnim ponašanjem. Svoje želje pokušava da ostvari uz pomoć pregovaranja, a ne izlivima besa. 

Razumevanje odnosa predmeta
Deca do otprilike osme godine uređuju predmete prema jednoj karakteristici, tj. prema boji, veličini, obliku, ili vrsti. Osmogodišnjaci su sposobni da predmete razvrstaju i po više njihovih karakteristika. Između sedme i osme godine deca razviju još jednu veštinu: logičnu sposobnost merenja. Osmogodišnjak razume da može da izmeri dužinu nekog predmeta, kraćim ili dužim predmetom.

Likovno izražavanje
U ovom razdoblju dete se još uvek prvenstveno izražava pripovedanjem, ali sve više posmatra i detalje, razlikuje, raspoređuje i objašnjava boje. Pri slikanju počinje da meša različite boje i širi tehniku izražavanja. Istražuje nova gradiva, nove alate, otkriva i da može stare crteže da dopuni ili popravi. Različitim uzorcima opisuje različite materije i karakteristike naslikanih predmeta.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img