cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Zdravlje i nega

calendar-img

Bolovi rasta
U ranoj školskoj dobi često se pojavljuju takozvani bolovi rasta. Razlog za njih je još nepoznat, pretpostavlja se da su izvor bolova pokosnica, koštane srži, mišići i ligamenti. Pojavljuju se kada je dete u fazi najvećeg rasta, pogotovo kod živahne i nemirne dece. Dete oseća (jake) tupe bolove ili peckanje u potkolenici i listovima uveče kada dete pokuša da zaspi ili čak tokom spavanja.

Kod pojave bolova rasta detetu možete pomoći tako da masirate bolne noge unakrsnim pokretima od dole prema gore ili mu stavljate hladne obloge koje će pospešiti cirkulaciju te s tim ublažiti bol.

Prehlada
Prehlada je najčešće od svih oboljenja. Predškolska deca se razbole i do 12 puta godišnje, mlađi školarci su već nešto otporniji na viruse pa se razbole do 6 puta godišnje. Simptomi su peckanje grla, kijanje, sekret iz nosa koji je prvo voden i čist, a kasnije sluzavi i žuto-zeleni.

Dete naviknite na korišćenje papirnatih maramica, a zbog čestog brisanja kožu ispod nosa mažite nevenovom masti ili s majoranovim maslacem.

Recept za majoranov maslac:
100 g maslaca otopite i skinite s vrha penu. Dodajte sveže obrani majoran (najbolji je u septembru, malo pre cvetanja). I dobijeni maslac mešajte u vodenoj kupki pola sata. Nakon toga majoranov maslac ocedite kroz tanku gazu i dodajte nekoliko kapi majoranovog ulja koje možete da nabavite u apoteci. Time napunite flašicu i ostavite ga u frižideru, gde može da stoji do jedne godine. Dnevno ga tri do pet puta namažite ispod nosa.

Nega bolesnog deteta
Kada se dete razboli većina roditelja pati zajedno s detetom. Još gore je ako je detetu potrebna hospitalizacija. Slušajte savet lekara i ne tražite mogućnosti kako da izbegnete hospitalizaciju. Trebate znati da vam je ne bi svetovao bez dobrog razloga.

Na dečijim odeljenjima posete roditelja tokom dana nisu ograničene. Uveče je potrebno da se rastanete od deteta jer u većini bolnica nema dovoljno mesta da bi roditelji mogli da ostanu uz dete. Ako ta mogućnost postoji, uz doplatu možete dobiti ležaj i hranu u sobi s detetom ili u posebnoj sobi koja je namenjena roditeljima. Obično više problema s detetovim boravkom u bolnici imaju roditelji nego deca sama. Barem u prisutnosti deteta treba da se ponašate se mirno, jer će vaše dete biti još tužnije ako vidi da su roditelji zabrinuti ili da mama plače. Trebate znati da se deca u većini slučajeva lako prilagođavaju i da u bolnici često upoznaju nove prijatelje. Većina dečijih odeljenja ima zaposlenu vaspitačicu i ima igraonicu. Čim je detetovo zdravlje malo bolje lekar dete otpušta kući. Obično je nakon lečenja u bolnici potrebna još nega kod kuće. Na kraju vas moramo još upozoriti da za vreme detetovog boravka u bolnici ne možete da koristite bolovanje zbog nege deteta.

Zdravi zubi, lep osmeh
U školskom razdoblju deca imaju pravo na preventivni stomatološki pregled u svakom razredu osnovne škole, u prvom i završnom razredu srednje škole (sistematski pregledi). To je zbog nedostatka stručnog kadra teško izvodljivo, zbog toga su pregledi obično svake druge godine. Preventivni program uključuje praktično učenje o higijeni usne duplje, kao i savetovanje kako pravilnom higijenom i ishranom održavati zdravlje zuba, zubnih tkiva i skladan razvoj vilice.

Više nego količina šećera za razvoj karijesa važna je učestalost konzumiranja šećera. To znači da nije toliko štetno ako dete pojede celu čokoladu i nakon toga opere zube ili barem ispere usta vodom. Problemi se javljaju ako ima stalno nešto u ustima i umesto vode na sve to popije još zašećereni napitak.
Najbolje je svakodnevnu ishranu raspodeliti u 4 do 5 glavnih obroka i na slatke i slane grickalice odnosno slatke napitke kada mislimo da je potrebno da se uključe u obrok. Još bolje je naravno ako se grickalice izbegnu. Kada žvaćemo u ustima se stvara puno pljuvačke, koja može iz usta isprati i lepljiviju hranu. Hrana neka bude što manje prerađena, čvrsta, koju je potrebno dobro gristi. Prva svrha zuba u ustima je žvakanje jer će tako ostati zdravi. Zdravo će ostati i zubno tkivo i razvoj vilice će biti pravilan. Izbegavajte meku i lepljivu hranu. Između pojedinih obroka neka se mišići za žvakanje i zubi odmaraju, a za žeđ neka se pije voda ili nezašećereni čaj. Oni je i najbolje gase.

Za mlečne zube je potrebno da se pobrinemo se da ostanu zdravi odnosno da budu popravljeni. Jedino na taj način možemo očekivati da će biti zdravi i stalni zubi i da će biti skladan razvoj vilice. Mlečni zub koji nije lečen može da jako boleti, a osim toga predstavlja izvor štetnih bakterija i za ostale zube i zubno tkivo. Bakterije mogu preko takvog zuba dospeti u krvotok i preko krvi u celi organizam. Zub koji ne može da se popravi obično se izvadi. To se ponekad uradi nekoliko godina pre njegovog prirodnog ispadanja, što može dovesti do nepravilnog izrastanja stalnih zuba. Dete s pokvarenim zubima može imati loš zadah, teško artikuliše neke glasove pri govoru, što može za posledicu da ima odbijanje vršnjaka. Kada roditelji dete vode kod zubara samo ako ga nešto boli, dete će teško postići poverljiv i opušten odnos prema zubaru.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img