cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Ishrana

calendar-img

Uvodite redovnu ishranu
Pri starosti od devet meseci potrebno je uz mešovitu ishranu nastaviti s dojenjem odnosno hranjenjem na flašicu. Odojčetu su potrebna barem još dva mlečna obroka (majčino ili adaptirano mleko), 250 ml dnevno.

Neprilagođeno kravlje mleko nije primerena hrana do napunjene prve godine.

Ako još niste uspostavili rutine hranjenja, uradite to što pre. Uz dva mlečna obroka detetu ponudite i prepodnevnu užinu (voćne kašice), ručak (povrće, supe, povremeno dodajte meso ili žumance) i poslepodnevni ili večernji obrok (žitarice, sveži sir, jogurt, hleb). Probajte da se držite stalnog termina za obrok. Hrana koju spremate neka odgovara načelima zdrave ishrane jer se već u detinjstvu oblikuje ukus i kasnije navike na određenu hranu.

Više puta dnevno pomislite i na detetovu potrebu za tečnošću pa mu ponudite vodu, najbolje iz čaše.

Pre napunjenog 12. meseca detetu NE nudite neadaptirano kravlje mleko, belance, med, svinjsko meso, orahe, lešnike, kikiriki, čokoladu... U prvoj godini jako ograničite korišćenje soli i dodavanje šećera.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img