cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Dobro je znati

calendar-img

Sigurnost deteta
Kada je dete sposobno da samostalno istražuje svoju okolinu (pa makar to bilo i na sve četiri, uz pomoć hodalice ili samostalnim hodanjem), brzo može da upadne u probleme ili čak da ugrozi svoj život. Deca u razvijenim zemljama umiru pre svega zbog posledica povreda ili trovanja. Među uzrocima smrtnosti su na prvom mestu saobraćajne nesreće. Česti uzroci su i utapanje, gušenje, samopovređivanje, padovi, trovanje i udarci.

Smanjite mogućnost nezgode
Nezgode (pre svega saobraćajne nesreće) nisu samo vodeći uzrok smrtnosti, one su i najčešći uzrok trajnih povreda.
Mogućnost nesreće možete da smanjite ako sve opasne tvari i predmete maknete iz detetovog dosega, poštujete mere za siguran dom deteta i ako detetu postupno objasnite šta je opasno i šta mora da se izbegava (oštri ili vrući predmeti, stepenice, električne utičnice i električni aparati...). Najsigurnija mera je stalan nadzor nad detetom.

Nikada sam u kadi
Većina dece obožava igru u vodi. Voda može brzo da postane sudbonosna za dete. Zbog toga je važno da ga u vodi ili u blizini vode ni za tren ne ostavimo samog. Isto tako dete koje već zna da pliva do sedme godine starosti nikada ne ostavljajte samo jer dete još ne zna da proceni opasnost i često precenjuje svoje sposobnosti. Potrebno je da ga stalno budno nadzirete. Većina utapanja se dogodi se u bližoj okolini doma (kada dete istražuje okolinu). Najugroženija su deca u drugoj godini starosti.

Za što primerenije reagovanje kada se dete povredi, naučite osnove pružanja prve pomoći detetu. Uvek imajte kod kuće ili u autu zalihe pribora za prvu pomoć i pored telefona imajte zapisane važne telefonske brojeve (hitna pomoć, detetov pedijatar, dečija bolnica, vatrogasci, policija).

Postavljanje granica za mališana

Dete treba rano da naučite šta se sme, a što se ne sme, a to je staro nepisano pravilo. Većina dece u tom dobu ne razume složena pravila i zabrane. Do toga moraju da dođu postupno. Za dete je dovoljno nekoliko osnovnih pravila kojih morate da se dosledno držite. A kasnije ćete ih nadograditi. U tom dobu trebate mu jasno reći da neke stvari ne sme da radi. Upotrebljavajte kratke i jasne rečenice. Ne vičite, budite jasni i kratki, dovoljno odlučni i dosledni. Ako menjate pravila, zbunjujete dete.

Zabrane nisu same sebi svrha. Osim toga što se njima brinete za sigurnost deteta, omogućuju mu da se integriše u okolinu. Kod uvođenja novih pravila treba da uzmete u obzir i detetovo raspoloženje. Ako je previše umorno, gladno ili bolesno, nije pravo vreme za novosti. Morate shvatiti da za dete postoji samo sadašnjost i zbog toga nemojte da mu tumačite stvari od ranije. Važno je da pravila vaše porodice poštuju oba partnera, bake, dede, srodnici i dadilje.

Uloga mame i tate
Dete je sve aktivnije u socijalnim odnosima, od primarne povezanosti s mamom sada počinje da raste zanimanje i za oca. Dečaci češće traže očevo društvo i češće traže utehu kod njega. Slično je kod devojčica. Uloga oca je pri vaspitanju jako važna jer dete počinje da razlikuje »muško« i »žensko«. Dete počinje da shvata da se društvo sastoji iz dva roda koji se različito oblače, razmišljaju i ponašaju. Važno je roditelji znaju da su za vaspitanje potrebni oboje. U tom razdoblju se može dogoditi da se otac zbog većeg detetovog zanimanja počne osećati poželjnim i važnim, a mama može da oseti otuđenost.

Važno je da zajedno deluju prema istome cilju. Za detetovo odrastanje važan je način kako otac rešava probleme, jer je njegov način često drugačiji od majčinog. Kada dete posmatra oca kako kuva, kupuje, pere suđe, boji ogradu ili kada mu priča o svađi s vršnjakom, može videti kako odrastao čovek koji nije njegova mama reaguje u pojedinim situacijama. Ako je odaziv jednog od roditelja više analitičan a od drugog više emocionalan (npr. mama pri sastavljanju igračke sledi uputstva dok tata igračku sastavi intuitivno), dete dobija potpuniju sliku o različitim načinima na koje ljudi rade određene stvari ili rešavaju probleme. Isto tako dete lakše shvata da postoje više puteva za rešavanje problema.

Dobro je da iskustva suprotnog spola dobiju i deca jednoroditeljskih porodica. Ako mama ili otac nisu na raspolaganju, probajte da potražite nekog drugog člana porodice (baku, dedu, strica, tetku, komšiju,...) koji će detetu predstaviti drugačiji pogled na svet.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img