cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Igrajmo se

calendar-img

Igračke koje podstiču razvoj
Dete su u različitim dobima potrebne različite igračke koje podstiču njegov razvoj te ga zabavljaju. Zato igračke treba da odabiramo prema njegovim tekućim potrebama. U tom razdoblju deca jako uživaju u igrama u kojima uzimaju igračke iz kutije i slažu ih nazad. Za takvu igru nije potrebno kupovati posebne nove igračke. U to svrhu možete upotrebiti predmete iz kuhinje npr. Lonac ili plastične posudice. Ako igračkama u prodavnici ne možete da se oduprete odaberite takvu koja će »rasti« s detetom, na primer kocke koje će prvo slagati, a kasnije s njima graditi kule, kuće i slično.

Ne zaboravite na činjenicu da najjednostavnije igračke, npr. komad drva najviše podstiču detetovu maštu. Taj komad može biti brod, kuća ili sto.

Bezbedne igračke
Za malu decu koja male predmete često stavljaju u usta, nos ili uši važno je da ne kupujete igračke sa sitnim dijelovima, odnosno na kojima se mogu skinuti delovi manji od 4 centimetara. Pre kupovine igračke uverite se:

  • da je igračka dovoljno čvrsta da se ne raspadne na sitne delove
  • da nije otrovna (npr. flomasteri)
  • da nema opasnosti napona struje ako je u njoj baterija
  • da su igračke na kojima dete sedi dovoljno stabilne

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img