cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Igrajmo se

calendar-img

Deca vole kućne poslove
Kroz igru dete uključite u kućne poslove. Neka vam pomogne u kuvanju, slaganju rublja ili čišćenju kupatila (to će ga najviše oduševiti). Istina je da bi sami poslove završili brže, ali osim detetovog veselja i osećaja važnosti, naučićete ga da svi ukućani treba da ravnopravno učestvuju u poslovima kod kuće. U to svrhu možete napraviti porodičnu tabelu gde će dete pratiti koliko je već uradilo i biće ponosno na to. Za svaki obavljeni posao možete mu dati nalepnicu, pečat ili zvezdicu. Kada postigne dogovoreni broj poslova, možete se dogovoriti da ga nagradite malim poklonom, izletom ili slatkišem. S odredbom redovitih zadataka pokazaćete mu da svaki član porodice mora da obavi svoj posao da bi domaćinstvo moglo dobro da funkcioniše.

Igračke
Dete oko druge godine starosti više ne želi da pozajmljuje igračke iako voli da se igra s drugom decom. U ovom razdoblju već se duže vreme zaigra samo, ali još uvek mu je potrebna i očekuje pomoć odraslih, kada igračka ne želi da se »ponaša« kako je ono zamislilo. Najdraže su mu pre svega igre koje imitiraju ponašanje odraslih. Rado kuva, pere, telefonira, udara čekićem, češlja se,.. uživa u igri s velikim naduvanim loptama, obožavaju balone, trebaju im kocke, papir, tempere za slikanje prstima i bojice. Bojice trebaju biti malo deblje bez oštrih vrhova da se ne bi povredili, isto važi i za pastele. Važno je da dete kroz igru razvija svoje govorne, finomotoričke i motoričke sposobnosti, mogućnost empatije,...

Vani detetu dozvolite da se igra sa vodom, peskom, kamenčićima, školjkama, glinom,... Iako ćete imati više posla s prljavom odećom, dozvolite mališanu da u potpunosti doživi igru – i prljavu. Ono mora da upozna sve materijale, mora da sazna iz kojih stvari su predmeti složeni i kako stvari rade, šta im treba za rad i kako se ponašaju. Odrasli puno stvari rade automatski, a dete mora tek da nauči različite zahvate. Ono treba da nauči osnove nauke i tehnike: punjenja i pražnjenja, razvrstavanja, slaganja,...

I još jedno upozorenje- uvek se uverite da nijedna igračka nema oštre ivice ili sitne delove koje bi dete moglo skinuti ili polomiti pa i progutati ili udahnuti.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img