cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Zdravlje i nega

calendar-img

Mlečni zubi
Za mlečne zube je potrebno da se pobrinemo da ostanu zdravi odnosno da budu popravljeni. Jedino na taj način možemo očekivati da će biti zdravi i stalni zubi i da će biti skladan njihov razvoj u vilici. Mlečni zub koji se ne leči može da dete jako boli, a osim toga predstavlja izvor štetnih bakterija i za ostale zube i zubno tkivo. Bakterije mogu preko takvog zuba dospeti u krvotok i preko krvi u celi organizam. Zub koji se ne može popraviti obično se izvadi. To se ponekad uradi nekoliko godina prije njegovog prirodnog ispadanja, što može da dovede do nepravilnog izrastanja stalnih zuba. Dete s pokvarenim zubima može da ima loš zadah, da teško artikulira neke glasove pri govoru, a to može za posledicu da ima i odbijanje vršnjaka. Kada roditelji dete vode kod zubara samo ako ga nešto boli, dete će teško postići poverljiv i opušten odnos prema zubaru.

Iako vam se čini da su detetovi zubi zdravi, dete ipak odvedite na drugi pregled i savetovanje između 18. i 30. meseca starosti.

Do 3. godine prva briga namenjena je pravilnoj ishrani. Uz ravnomernu i zdravu ishranu obroci treba da budu redovni bez međuobroka ili slatkih napitaka. Za gašenje žeđi između obroka detetu možemo ponuditi voće ili nezašećerena pića: običnu vodu ili čaj. Oprez: voda s ukusom koju kupujete u prodavnici nije više samo voda nego slatki napitak. Instant čajevi u granulama koje kod kuće mešate s vodom imaju takođe dodati šećer.

Ako dete koristi flašicu i konstantno pomalo pije iz nje, napunite je s vodom a ne sa sokom ili mlekom ali pokušajte da ga odviknete od ove navike. Najštetnije je ako dete zaspi s flašicom u ustima. Osim toga što se može zagrcnuti , slatka tečnost polako curi iz dude, zadržava se u detetovim ustima, razgrađuje u kiselinu i uzrokuje »karijes flašice« odnosno karijes ranog detinjstva.

Navike koje smetaju pravilnom razvoju zuba i vilice
Loše navike koje smetaju pravilnom razvoju zuba i vilice je obično teško napustiti. Najčešće navike su guranje jezika među zube i sisanje prsta (obično palca)- posledice su rupa između gornjih i donjih zubi (jer gornji zubi ne izađu punom dužinom) i gornji zubi koji vire prema napred. Takva deca obično imaju stalno otvorena usta i gornja usna je kratka. Disanje na usta umesto na nos onemogućuje pravilan razvoj vilice, a nepročišćeni i suv vazduh koji na taj način dopire u disajne puteve uzrokuje ponavljajuće infekcije gornjih disajnih puteva i srednjeg uha. Ako dete uspe da takve navike što pre napusti, mogu da se spreče velike nepravilnosti u kasnijem razvoju zubi i vilice.

 

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img