RE: MPR (MMR) vakcina (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Novorođenče, beba



Poruka


dunja RR -> RE: MPR (MMR) vakcina (10.12.2015 1:30:07)

IZVORNA PORUKA: choopa choops
Da li si razgovarala o ovome sa pedijatrom?


Naravno, i ne samo sa njom, već i sa specijalsitima. Naša pedijatrica kaže da ne brinem i da će on 100 % biti dobro. To su njene reči doslovce. Međutim iz onoga što sam iščitala na netu, u ovakvim situacijama se ne smemo osloniti na pedijatra, ma koliko bio dobar, jer ipak on nije specijalista za ovu vrstu problema. Naša pedijatrica je divna, i daj bože da je u pravu, ali ja moram pomoći svo detetu. Bili smo i u Kralja Milutina, u Zavodu za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju. Tu smo trebali proći istog dana pedijatra, psihologa, i defektologa, međutim tog dana, psiholog i defektolog nisu došli na posao, te prođosmo samo pedijatra koji ništa konkretno nije rekao.

U međuvremenu smo imali zakazano kod našeg fizijatra u Sokobanjskoj, i ona nam na kontroli reče da batalimo Kralja Milutina, i dala nam kod njih vežbice sa terapeutom na koje idemo dva puta nedeljno. Te vežbice su po pola sata u senzornoj sobi i prosto služe da se dete oslobodi, socijalizuje, prenebregne neke probleme u razvoju. Imali smo do sada samo 3, 2 je preplakao a juče je bio super, mi smo izašl iz soba (tata i ja) i od tada je bio super. Ujutru opet imamo vežbice. Naš terapeut Ana kaže da je on ok, da je najbitnijr da ima odličan kontakt očima i da sve prati, samo smo ga razmazili, pritom je non stop samo sa nama (samo mama i tata), pa sada radimo na dodatnoj stimulaciji. U principu ništa strašno nam još niko nije rekao, ali ja znam i vidim da on kasni puno. SAmo ne znam da li je sve to zbog kaiševa i (ne)hodanja, koje ga onemogućava da se pre svega druži sa decom i prati ih, npr jurcanje po igraonici i sl. Mi ga svuda vodimo i zaista je mnogo toga video i doživeo. Ali ga posmatram kako zbunjeno npr u igraonici gleda decu koja trče oko njega, i žao mi je, što se on tako zbuni i ne može da ih prati iako je od nekih mnogo veći, ne može da isprati, ako me razumete. Mada se on lepo zaigra i nađe uvek zanimaciju.

Bili smo pre dvadeset____ak dana i kod privatnog logopeda, koja nam je rekla da puno kasnimo u kompletnom razvoju, kod nje smo kupili Progovorilicu (kartice), sa kojima radimo svaki dan, učimo pojmove. Mislim da je počeo da kapira životinje, ali još ništa ne pokazuje prstom, niti imitira, a kamoli govori. Ja ni ne očekujem govor uskoro, želim najpre da oset__im da on razume. Zna da pokaže glavu, zna taši taši, zna pa-pa, ali neće uvek da mahne.

Kod pshiloga u Sokobanjskoj imamo zakazano sledeće nedelje, a dan kasnije i kod jednog od najboljih dečijih psihijatara u Bg, kod koje sam zakazala jedva, preko veze. Njeno mišljenje me najviše zanima ali me i istovremeno strah. Svašta iščitah na netu, i jako sam se opteretila, plakala puno, a o tomene spavam normalno već skoro dva meseca da ne pričam. Svašta mi je padalo na pamet.



Ja se izvinjavam za off, odoh da vidim gde sve ovo da kopiram.




World -> RE: MPR (MMR) vakcina (10.12.2015 20:33:58)

Ja sam nesto zaboravila da je S nosio kaiseve, ali evo da te utjesim, sestrina mala sada puni 2 god, prohodala je tek prije nekih 3-4 mjeseca jer je imala iscasenje kukova i sve ono sto ide uz to, kaisevi i sl. a tek prije par dana sam je cula da pocinje nesto da progovara onako da se kao razumije iole. Inace je sasvim super ok i normalno dijete. Mislim nekako da nemas razloga za neku paniku.




Sanjalicaaa -> RE: MPR (MMR) vakcina (10.12.2015 20:39:25)

Dunjci, saljem ti jedan veliki [sm=smiley31.gif]. Kao sto rekoh, verujem da je sve u redu sa tvojim malenim. Meni deluje da je do kaiseva. Znam da dok ti neko strucan to ne kaze neces prestati da brines. Samo razmisljaj pozitivno [sm=smiley27.gif]




Trcosava -> RE: MPR (MMR) vakcina (10.12.2015 20:54:33)


IZVORNA PORUKA: dunja RR

Da li da verujem da MMR ima veze sa progovaranjem, jer eto, mnogi tvrde ovo što je i leptirić rekla, da treba da progovori prvo. Ja nekako osećam da to nema veze sa MMR ( a ni pedijatar nam ro nije rekla, kao ni fizijatar), ali čak mi i neki logopedi tvrde da sam trebala da čekam. Molim komentar, smirite ovu zabrinutu (ne)majku :)


Dunjči, tek sad ovo vidim. De i ja da te utešim. Znaš da je moj sestrić čak dobio i neku dijagnozu autizma (kod njega je bio drugi problem, ali nema veze sad). Nije progovorio do treće godine. Apsolutno ništa. Sve vakcine redovno dobija. Sa tri godine je do 10 brojao i na engleskomi na srpskom. Sa pet i po godina je sam čitao pepu prase.

Odradi sve analize, ali ja verujem da je sa S sve ok.




choopa choops -> RE: MPR (MMR) vakcina (11.12.2015 11:33:34)

Kad je bal sa OT nek je maskenbal [sm=smiley36.gif]

Dunja, ma naravno da brineš, kako i ne bi pored sve ovolike priče. A onda tu su i "dobronamjerna hvalisanja" mama čija djecca mogu nešto što tvoje dijete ne može, pa onda to još više pogorša situaciju. Toga će uvijek biti. Nije primjer, ali nema dana da moja svekrva ne dođe i ne kaže kako djeverova mala koja je vrlo napredna(starija jedna mjesec od moje I) može da uradi ovo ili ono, da kaže ovo ili ono i tako dalje. Kad ona uđe u kuću ja se samo isključim [sm=smiley36.gif] Tačno bih izludjela od brige da počnem da upoređujem šta ona može a šta ne u odnosu na tu malu....

Hoću da kažem, ako on i kasni u razvoju sa nečim, ti si već preduzela neke mjere da vidiš da li je sve OK. Drugo ne možeš ništa da uradiš, osim da se sekiraš. I to je normalno. Mislim da sad više nego ikad i pedijatri vode računa o tim znacima, normalno da su logopedi i psiholozi stručniji, ali ako imaš dobrog pedijatra (a vidim da imaš), a on je pregedao tvoje dijete o ovom pitanju, onda mislim da ne trebaš puno da se nerviraš. Jer mi ovdje možemo samo da pišemo napamet i da govorimo kako su naša djeca reagovala na tu situaciju (a ima baš dosta djece sa tim kašnjenjem u razvoju, ne samo ovdje na forumu, nego i po FB i internetu, svugdje možeš naći primjere), kako su reagovala na ovu vakcinu i td., ali doktori mogu da kažu ovako ili onako. A sigurno će sa vama biti sve OK [sm=smiley31.gif]

Držim fige da što prije sve bude kako treba [sm=smiley31.gif]





branki* -> RE: MPR (MMR) vakcina (11.12.2015 18:01:53)

Dunjac,slozicu se sa choopom,ako s i kasni,ti si vec preduzela mere,pocela si da radis sa njim,da ga stimulises adekvatno,vodis na vezbice,i to je to,nema tu nekog instant resenja,videce se vremenom,tako da pusti sekiraciju,nikom nijevdobro donela,pogubna je!polako samo i radite,igrajte se,igrajte!ljubim vas!




anci kv -> RE: MPR (MMR) vakcina (28.12.2015 8:41:19)


IZVORNA PORUKA: serpica

o.. Toma ce na prolece da primi tako smo se dogovorili sa dr. Inace mojoj drugarici doso poziv i opomena da vakcinise dete mmr-om a ona je starija od mog tome 18 dana, Nama jos uvek nista nije stiglo.

Šerpi nama je stigao poziv za 31.12.za mmr. Kašlje, primiti je neće do proleća. A to što oni čas imaju, čas nemaju mmr, to je njihov problem. Kad ona može da primi, oni nemaju. Mogu da šalju pozive koliko hoće




MakiJ -> RE: MPR (MMR) vakcina (5.1.2016 16:52:30)

Dunja moj Uros kao Sava ali on nije imao problema sa kukovima, nego sa ledjnim mislicima. propuzao je sa 14 meseci sad se pentra hoda uz stvari ali nikako da se oslobodi. Govor nista nekad mama i to je to, ne ume na zahtev da mi da neku stvar ni vodu da trazi ali razume kad mu kazem da idemo pa-pa da jede, kupanje , kad ga pitam gde je sat pogleda u njega ne ume da pokaze. U februaru idemo kod psihologa i reedukatora pa ce mo videti.
!9 treba da primimo MMR i mene plasi da ga jos vise neuspori [sm=smiley13.gif]




dunja RR -> RE: MPR (MMR) vakcina (5.1.2016 17:30:43)

Maki, mi smo konačno prohodali, pisala sam tamo, u temi prvi koraci, pre nekih 10-ak dana. Računaju da je prohodao sa 18 meseci, jer je i rođen dve nedelje ranije (u stvari je prohodao sa 18,5).

Sutradan posle prohodavanja je počeo da dodaje predmete na zahtev, ali samo kada sam blizu. I ne baš uvek, ali ipak dodaje, ranije nije, davao je samo ruku. A dan kasnije počeo da vozi vozić i autiće pos tolu, do tada ih je samo bacao. Isto sve razume, šta god da ga pitam gde je, on pogleda u to ili ode i uzme. Što se govora tiče, isto samo mama, to govori od pre dva meseca, mada sada retko, ranije je češće.

Prohodao je ali i dalje više voli puzanje, siguricu. A neće uvek za ruke. Hoda samo kada on hoće.




MakiJ -> RE: MPR (MMR) vakcina (5.1.2016 17:37:27)

Super Dunja samo da je prohodao mi jos daleko od toga. Autice guriska, tasi pokaze gde je pametna glava. Mozda bi opet kod fizijatra.
brine me da MMR jos neoteza




dunja RR -> RE: MPR (MMR) vakcina (5.1.2016 17:41:41)

Maki, nemoj da misliš da st edaleko, i ja sam mislila, a pustio se odjednom neočekivano. Čim tvoj mali hoda uz nameštaj to je dobro, i dobro je što se pentra, i S se baš vešto pentra uz nameštaj. A puzanje je najvažnije, meni kažu tako, jer posle i hod i držanje budu pravilniji. Moj je je davno propuzao (uopšte se ne sećam kada), i brz je kao metak.




dunja RR -> RE: MPR (MMR) vakcina (5.1.2016 17:43:05)

Imam utisak da su nam momci slični, šteta što nismo bliže, da nam se druže lendovani [sm=smiley36.gif]




serpica -> RE: MPR (MMR) vakcina (6.1.2016 7:38:39)


IZVORNA PORUKA: dunja RR

Maki, mi smo konačno prohodali, pisala sam tamo, u temi prvi koraci, pre nekih 10-ak dana. Računaju da je prohodao sa 18 meseci, jer je i rođen dve nedelje ranije (u stvari je prohodao sa 18,5).

Sutradan posle prohodavanja je počeo da dodaje predmete na zahtev, ali samo kada sam blizu. I ne baš uvek, ali ipak dodaje, ranije nije, davao je samo ruku. A dan kasnije počeo da vozi vozić i autiće pos tolu, do tada ih je samo bacao. Isto sve razume, šta god da ga pitam gde je, on pogleda u to ili ode i uzme. Što se govora tiče, isto samo mama, to govori od pre dva meseca, mada sada retko, ranije je češće.

Prohodao je ali i dalje više voli puzanje, siguricu. A neće uvek za ruke. Hoda samo kada on hoće.




Pa bravo [sm=bravo.gif] ja tek sad ovo vidim...super Dunjci [sm=smiley31.gif]




MakiJ -> RE: MPR (MMR) vakcina (6.1.2016 12:33:04)

Joj Dunja da razmene iskustva [sm=smiley36.gif]
ja se nadam da ce prohodati dok se rodi druga beba [sm=smiley13.gif]




choopa choops -> RE: MPR (MMR) vakcina (16.4.2016 1:17:44)

I je primila vakcinu sa 12mj i 4 dana. Nije imala nikakvu reakciju. Tj. nakon nekoliko dana je bila malo kenjkava i imala 3,4 jedan dan, ali za to ne mogu da tvrdim ni da li je od vakcine ili zubića jer su joj desni potpuno otečene.(ima samo 6kom).
M je prekjuče primio revakcinu sa 5g i 8mj. Naravno dobio je medalju za hrabrost jer nije zaplakao [sm=smiley36.gif]
Nego, ja imam jedno pitanje. Unazad mjesec dana, svaki vikend planiramo da ih vodimo na bazen. I svaki vikend je neko bio bolestan i odlažemo stalno, a oni više nestrpljivi. E sad, pošto su svi zdravi pu,pu, mislili smo možda sutra da pođemo, ali ne znam da ne bude kakvih problema zbog vakcine?[sm=zmeden.gif] Mislim logično bi bilo da nema, al'''' ajde da pitam...
Edit: Primio je i OPV i DT.
Mada sada nešto razmišljam, oni kad su bili mali ja sam ih vodila i na plažu poslije vakcina, ne znam koji mi je sad pa se sekiram [sm=smiley36.gif]




New Mom -> RE: MPR (MMR) vakcina (16.4.2016 6:40:14)

Mi smo otisli na more u Grcku neki 10. dan kako je A. primila MMR. Ponsajte se normalno.




choopa choops -> RE: MPR (MMR) vakcina (17.4.2016 0:47:59)

Mi bili na zenba. [sm=smiley36.gif] Mislim može da mu bude samo bolje od toga, bazen umjesto obloga [sm=jezicek.gif]




Anarunika -> RE: MPR (MMR) vakcina (18.5.2016 16:57:14)

Evo da se upišemo ovde. danas su i Arči i Živa dobili vakcinu. Arči one tri za pred školu Polio ,MMR i još jednu) a Živa mmr. Pre toga smo izvadili krvnu sliku i sve je super. Nadam se da će tako i ostati. Arčija malo boli ruka od jedne vakcine ali sestra je rekla da od nje može da se desi otok i bol. Jedino mi je malo čudno što nema nikakvog traga ni od jedne ni od druge vakcine.




Anarunika -> RE: MPR (MMR) vakcina (3.6.2016 14:56:12)

Živa je tačno posle dve nedelje od MMR-a dobila temperaturu 37,6 .Imala dva dana,onda je to prošlo ali se zato osula po celom telu. Trajalo dva dana i evo sada se povlači, još se samo malovidi. Možda je neki virus i nema veze sa MMR-om ali baš je bilo onako,karakteristično. Doduše nije imala otok limfnih žlezda . Ne znam ,kažem, moždfa je i virus a možda je i od zuba jer joj izbija četvorka mada to ne verujem. U svakom slučaju dobro je, prolazi.




Maraj -> RE: MPR (MMR) vakcina (3.6.2016 15:01:47)

Kazu da je virusno ako se dete nakon 2-3 dana povisene T osuje. I tada spada T.
Verujem da si se nasekirala zbog mmr-a al ne bi trebalo da je od nje




branki* -> RE: MPR (MMR) vakcina (4.6.2016 11:21:33)

Ja,opet ,smatram da moze biti i od mmr-a,naslusala sam se svakakvih prica,a i ova dr u bgdu tvrdi da mogu te kasne reakcije .




wivern -> RE: MPR (MMR) vakcina (4.6.2016 17:23:54)

Anarunika trenutno po vrticima vlada virus - osip i temperatura. Danas mi rekla sestra koja radi u jaslama, tako da moze biti i vrtic.





Anarunika -> RE: MPR (MMR) vakcina (5.6.2016 14:07:41)


IZVORNA PORUKA: wivern RR

Anarunika trenutno po vrticima vlada virus - osip i temperatura. Danas mi rekla sestra koja radi u jaslama, tako da moze biti i vrtic.





Ne ide Živa u vrtić a dečaci nisu bili bolesni . Pitali smo dr i rekao je da može da se desi da je reakcija na vakcinu. Ali prošlo je sve bez nekih većih problema pu,pu,pu, tako da šta god da je prošlo je i ne vratilo se .
Inače znam da vlada taj neki virus sa osipom , čula sam na par mesta. I ti virusi više [sm=smiley13.gif]




Maraj -> RE: MPR (MMR) vakcina (5.6.2016 16:40:29)

Samo da se covek istraumira i nista vise.

nefo sta je sa konzumacijom belanca i mmr vakcine? Negde sam citala da ne bi trebalo uvesti belance u ishranu pre proimanja mmr-a




Anarunika -> RE: MPR (MMR) vakcina (5.6.2016 18:49:29)

Meni to niko nije rekao, Živa a i Aki i iskon su ga uveliko jeli pre vakcine.




Stranica: <<   < Prethodna stranica  54 55 [56] 57 58   Sledeća stranica >   >>