RE: vrsnjacko nasilje (Puna verzija)

Forum >> [Dete] >> Zabavište i čuvanje deteta



Poruka


mati -> RE: vrsnjacko nasilje (13.11.2014 13:52:29)

LJ jer si sigurna da je namerno? Ali ako se ponovi reaguj obavezno kod ucitelja , roditelja.
Ja vise nemam zelju ni novine da citam, svaki dan se rastuzim kad vidim da je tog vrsnjackog nasilja sve vise . Nije ni cudo, kakve crtace nam plasiraju za decu.




Peace* -> RE: vrsnjacko nasilje (13.11.2014 13:54:10)

Naša učiteljica (pa ni ona iz boravka od prošle godine - ovogodišnja je bzvz) nije tražila mnogo krivca. Svi koji su učestvovali dobijaju poruku za roditelje.
Znači, dobiješ ti poruku, dobije mama te devojčice.
Poruka je opšta nekako "U svađi između XX i XY, desilo se da je XY ubola štapom XX pod oko!"
I tako za sve, za svaku sitnicu.
Pa kad počneš da dobijaš poruke na nedeljnom nivou, nebitno dal ti je dete zaista krivo ili ne, počneš drugačije da savetuješ.
Skloni se od nje, mani je, ona nije društvo za tebe, pazi... nije ni bitno.

U celoj priči - meni ne bi bilo bitno dal je namerno ili ne. Ja svoju decu od kad prohodaju učim da štap mora biti okrenut ka zemlji. Nemaš šta da mlatiš njime okolo, da se mačuješ i slične gluposti.




lanajelena -> RE: vrsnjacko nasilje (13.11.2014 13:58:53)

One kazu da je bilo namerno,cim se ona tako nastavlja sa njom znaci da je drska i bezobrazna,videcu sutra ako ugrabim da popricam sa uciteljem ako ne onda u ponedeljak je individualni pa cu da odem[sm=smiley13.gif]




Peace* -> RE: vrsnjacko nasilje (13.11.2014 14:01:22)

ali, ja sam shvatila da nije iz razreda nego iz boravka? Onda ti ne treba redovan učitelj već učitelj iz boravka.




choopa choops -> RE: vrsnjacko nasilje (13.11.2014 14:17:38)


IZVORNA PORUKA: lanajelena

Juce sam bas popi*dela,Lanu je juce devojcica iz razreda iz cista mira granom ubola pored oka,rekla sam joj da joj prenese da to vise ne radi jer cu doci da to resim,na sta joj je ona rekla da je bas briga i da ce sad namerno to da radi,ne daj Boze da je pogodila u oko,ne znam sta bih bila u stanju da uradim,ne znam ko su joj roditelji jer ide u boravak [sm=smiley7.gif]


Prvo [sm=smiley31.gif] za nju i za tebe.

Drugo, sa L je u razred krenulo nekoliko djece čije je ponašanje blago rečeno užasno. Ali jedan dječak se posebno ističe. em je veći od svih, em je nevaspitan. Od toga da ne sjedi na času, izlazi iz učionice, ljuti se aako nije prvi u redu, galami na času i sve to nekako i nije strašno. Oni u prvoj godini spoje 2 klupe i sjedi ih po četvoro. On je sjedao sa mojom L, sa jednim dječakom koji je dobrica prava i djevojčicom koja ne govori srpski. L bi mi dolazi svaki dan iz škole sa nekim žalbama sitnim: on galami, oni ne mogu da čuju učiteljicu, ona pije vodu iz flaše na odmoru, on je stalno udara i onda joj se prospe, iz čista mira u sred časa udari rukama najjače što može o sto pa se oni prepadnu, uzme im ljepilo pa sve izljepi po papiru...I tako dalje. Moram da kažem da dijete nije psihički zaostalo, tu bih imala opravdanje normalno, nego je nevaspitan. Sve sam to prećutala, dok mi jedan dan L nije došla iz škole i rekla da je on stavio ruke na vrat kao da je davi???? Onda sam stvarno otišla i razgovarala sa učiteljicom (koja je baš, baš super) i rekla joj da mi se L žali na te i te stvari, da nisam sigurna da li je u pravu i govori li istinu, jer djeca mogu da izmisle svašta, ali ako može da obrati pažnju. Ona mi je rekla da je taj dječak jako bezobrazan, da je ona već razgovarala sa njegovom mamom, te da je njegova mama svjesna problema, ali ona mu ništa ne može???? učiteljica je bila ljuta na nju, i ja bih. Ja sam rekla, da ako ogu ikako da pomognem da me zovne. U smislu da idemo svi zajedno kod psihologa, direktora, koga bilo. I da je moje dijete SREĆOM društveno i ne drži to u sebi,nego odmah kaže, ali da će se on danas sutra namjeračit na nekoga ko je slab i neće moći da podnese taj pritisak. Ona ga je automatski prebacila u prvu klupu, ispred nje, ali i dalje ima problema sa njim, iako je u odnosu na početak škole napredovao.. Ne zato što ona nije autoritet, nego zato što je on nenormalno bezobrazan. trudi se maksimalno i to se vidi, ali on je zbilja težak za saradnju.
Kad se slična situacija dešavala sestriću (a on je ćutao i trpio dok nije više mogao da istrpi i počeo kući da govori kako ga boli stomak ili ovo ili ono samo da ne bi išao u školu) , ja sam bila u fazonu: Ma ja ću da odem tamo svašta ću napravit. Međutim sada kao roditelj, plašim se kako da se ponašam u toj situaciji. Ako se ja postavim kao Bog i batina, onda on može još više da je uzme na zub i telk onda da joj pravi probleme. A opet ne mogu ni da ćutim. Zato sam odabrala najrpije razgovor sa učiteljicom, a onda bih išla dalje da se stvari nisu popravile. Za sad je sve OK.
I da, meni je vrlo bitno da je pitam svaki dan kako je bilo u školi, i onda kroz priču provučem kakav je bio taj mali da bih bila u toku. I da joj dam do znanja da uvijek ima zaštitnika u nama i u učiteljici. Ne znam, interesuje me ako ima neko stručno mišljenje, ali ja sam se ponijela ovako i za sada stvari stoje dobro.

Ljubi princezu [sm=smiley27.gif]




choopa choops -> RE: vrsnjacko nasilje (13.11.2014 14:22:14)

I da, malo je reći da sam u šoku da se to dešava u PRVOM razredu, sa 6 godina????? Šta će biti kad budu veći???[sm=zmeden.gif]




Peace* -> RE: vrsnjacko nasilje (13.11.2014 14:29:20)

Mi imamo jednog malog koji je hiperaktivan.
Lično ja nemam problem sa njim, kad nam dođe u goste, sluša me više nego druga deca koja nisu hiperaktivna.
Njegova majka je jako svesna situacije, mnogo radi sa njim, svaki dan nakon nastave je pred vratim učionice da čuje od učiteljice šta se dešavalo.
Ali, to je malo... kako bih objasnila?
Deca su shvatila da je on drugačiji. Obzirom da nema osećaj (kad nekoga zagrli, zaista iz ljubavi, toliko ga stegne da deca samo što ne pomodre, hoće da se igra vije, i ako deca neće, postaje agresivan...) zabranjeno mu je da dira drugu decu. Đaci to jako koriste i stalno ga čačkaju. Kao kad biku mašeš crvenim platnom pred nosom. [sm=smiley13.gif]
Kad je počela ova školska godina, dobila sam sve ukupno u septembru 4 poruke u svesci za poruke. 2 su bile Lukine gluposti a dve vezane baš za tog dečaka. Nakon četvrte, otišla sam kod učiteljice, koja je zahtevala da i Luka ostane na razgovoru. Sasvim jedan iskren razgovor - ko je tu zaista kriv, i šta raditi. Naravno, nismo pričali samo o tom dečaku. Tada smo se dogovorili da Luka više neće začikavati tog dečaka, već da će se skloniti ako drugi to rade. S druge strane, dal je u redu da se uvek skloni? Nisam pametna, ali od tog razgovora više nema poruka, nema pritužbi niti Luka spominje tog dečaka u negativnom konktextu.

Učiteljica bi morala da uđe u žicu tom dečaku. Kod ovog našeg dečaka postoje devojčice iz razreda koje tačno umeju da ga smire.

U celoj priči, dečko kog navodim nije za ovu temu. On nije nasilan kao dečko iz Choopinog posta. On je ustvari dobar dečko sa poremećajem pažnje.




choopa choops -> RE: vrsnjacko nasilje (13.11.2014 14:38:56)

Ne znam, ja kažem po nekom mom skromnom mišljenju i iz tog iskustva sa sestrićem, a sada i sa L, najbolja je ta metoda razgovor roditelj-učitelj. Ako to ne urodi plodom učitelj-roditelj-roditelj problematičnog djeteta, pa onda sa psihologom i direktorom...

Mada ja imam sreću što se L zna suprostavit. Banalan primjer, ali on je jedno jutro htio da sjedne na njeno mjesto, na šta mu je ona 'ladno odbrusila neka sjedne na njegovo mjesto...tu su se malo čačkali a on je naknadno sjeo gdje je i trebao. To sam slučajno vidjela kad sam je vodila u školu. I jako sam ponosna na nju zbog toga. A s druge strane, šta se dešava sa onom djecom koja nisu takva? [sm=zmeden.gif]




lanajelena -> RE: vrsnjacko nasilje (13.11.2014 14:40:26)


IZVORNA PORUKA: Peace*

ali, ja sam shvatila da nije iz razreda nego iz boravka? Onda ti ne treba redovan učitelj već učitelj iz boravka.

Ne,iz razreda je ali mala ode u boravak pa ne znam ko dolazi po nju tj ko su joj roditelji,inace bi se ja odmah razjasnila sa njima,meni je to strasno kakva su danasnja deca,ima neka mala u razredu koja krade pare i uzine,neki mali koji je strasno bezobrazan,drugar iz vrtica je hteo da odbrani drugaricu i on ga je direkt u stomak,sve se nadam da je to pocetak i da ce se vremenom sprijateljiti,sutra idem sigurno,reakcija mm je je*acu joj mamu[sm=smiley29.gif] a Ducina samo kad joj ja dodjem u skolu [sm=jezicek.gif]




choopa choops -> RE: vrsnjacko nasilje (13.11.2014 14:45:38)

Pošaljite Ducu, on će to najbolje rješit [sm=smiley36.gif][sm=smiley31.gif]

Peace, ovaj mali o kome ja govorim definitivno nije hiperkativan, nego nevaspitan, razmažen i raspušten. Mala je sredina, pa se sve zna...Dijete koje sa šest godina vozi bajs u 23h daleko od kuće i viče: Ubij, ubij pe.... Mislim šta da kažem? [sm=zmeden.gif]




Peace* -> RE: vrsnjacko nasilje (13.11.2014 14:46:55)

Pusti Ducu da reši stvar! [sm=smiley36.gif]

Ja ne bih čekala da se ponovi zaista. Ne bih ni insistirala na tome dal je Lana počela ili nije. Rešenje nije da kopaju oči jedni drugima. Brate mili neka se svađaju.

Choopa, budi ponosna što je takva. Meni je puno vremena trebalo da naučim Luku da se suprotstavi. I ni sad to ne uradi uvek.
Nedavno smo bili na nekoj žurci za Noć veštica, i L se potukao baš sa tim malim, tj, to je izgledalo tako što se L bacio na zemlju i sklupčao a ovaj ga je tukao. Možda sam ja luda, ali ja sam prišla, uhvatila ga za ruku, digla na noge i rekla BRANI SE!, a on je rekao Ali boli. [sm=zmeden.gif] Čuj boli!? Naravno da boli! Ako ne planiraš da se braniš pa da obojica dobijete batina, i da vas obojicu boli, onda ne otpočinji tuču da bi te tukli, već beži! Kažem, možda sam ja luda.

A taj vaš dečko... mislim da treba malo deca da ga dovedu u red. Verujem da bi tu trebalo pustiti društvo da ga "nauči" da se ponaša, kad već mama ne može ništa.




choopa choops -> RE: vrsnjacko nasilje (13.11.2014 14:54:43)


IZVORNA PORUKA: Peace*


Ja ne bih čekala da se ponovi zaista. Ne bih ni insistirala na tome dal je Lana počela ili nije. Rešenje nije da kopaju oči jedni drugima. Brate mili neka se svađaju.




Da, apsolutno nije problem u tome ko je započeo, nego u mogućem ishodu!

Tasho, pa normalno da ćeš mu reći da se brani. Ali možda ne treba previše da se forsira, jer se može desit da onda on ima strah da ti prijavi kad se tako nešto desi, a ti nisi tu, jer će mislit možda da ćeš ga vikat što se nije branio [sm=zmeden.gif].

Nemam pojma, kažem ja sam se pripremala na ovakve situacije, ali nisamse nadala da će krenuti tako rano??? Ili se to i kod nas dešavalo, a mi mi nismo znali, ili sam ja luda?




Trcosava -> RE: vrsnjacko nasilje (13.11.2014 15:03:36)

Jaoj čitam šta pišete i samo mi kroz glavu prolazi 'batina je iz raja izašla'. Pa se setim vesti od juče ili pre neki dan kako od skoro roditejli neće smeti da udare dete.
Da se razumemo - ja ne mislim u umlaćivanje Boga u detetu, ali 'vaspitna' mora da padne. Uskoro nećemo smeti na dete ni da viknemo.
Pisala sam već o detetu koji je maltretiralo svu decu u VRTIĆU! Majka mu 'ništa ne može', vaspitačice pojma nemam kao izlaze na kraj sa njim. Ana se isto žalila jako dugo na njega, došla do toga da kaže da neće u vrtić jer će on da je bije [sm=zmeden.gif] i da nije prestala da se žali, tražila bi razgovor sa ili psihologom ili dikretorom škole/vrića (kod nas je u jedom), pošto sam sa vaspitačicama već govorila. Ima i mlađeg brata, on je normalan. Ali ovaj... pa ja kad sam ga viđala u vrtiću digne mi se kosa na glavi. A jednom su se videli i na igralištu van vrtića i bio normalan. I ko je sad tu kriv[sm=zmeden.gif]




Peace* -> RE: vrsnjacko nasilje (13.11.2014 15:09:27)


IZVORNA PORUKA: choopa choops


Tasho, pa normalno da ćeš mu reći da se brani. Ali možda ne treba previše da se forsira, jer se može desit da onda on ima strah da ti prijavi kad se tako nešto desi, a ti nisi tu, jer će mislit možda da ćeš ga vikat što se nije branio [sm=zmeden.gif].





Ma... i ovako vadim iz njega klještima, nema tu šta gore da ispadne. [sm=smiley29.gif]
On je od onih što gomilaju bes, i onda kad prekipi gazi. Šta da mu radim, moraće naučiti.
Ili će naučiti da se bije, pa će se bije kao mu tata i stričevi, ili neće naučiti da se bije ali će biti dobar sa onima koji znaju da se biju - kao mu ujak. [sm=smiley5.gif]


Trćo, ko je kriv? Pa, verovatno okruženje u vrtiću. Nešto tog dečaka u vrtiću čini takvim kakav tamo jeste. Verovatno ga neko začikava, on se naljuti a posle ne ume da kanališe emocije. A na igralištu nema tog nekog ko ga ljuti i sve je ok.




Trcosava -> RE: vrsnjacko nasilje (13.11.2014 17:13:48)

Tašo mislim da je kod ovog deteta manjak pažnje ili ljubomora zbog mlađeg brata, odnosno želja da uvek bude u centru pažnje. Pošto je na igralištu bio sam (bez brata) i nije bilo puno dece - tad je bio ok. I tu opet krivim roditelje.




choopa choops -> RE: vrsnjacko nasilje (13.11.2014 17:15:55)

Čovječe ja tek sad čitam ovu temu ispočetka [sm=smiley34.gif]....Olga [sm=smiley31.gif]




choopa choops -> RE: vrsnjacko nasilje (13.11.2014 17:18:08)


IZVORNA PORUKA: Trcosava RR

Tašo mislim da je kod ovog deteta manjak pažnje ili ljubomora zbog mlađeg brata, odnosno želja da uvek bude u centru pažnje. Pošto je na igralištu bio sam (bez brata) i nije bilo puno dece - tad je bio ok. I tu opet krivim roditelje.


Ja isto ne smatram da je okruženje krivo za agresivnost djece. Po meni je to karakter djeteta u malom procentu + ono što nosi iz kuće.




Olga75 -> RE: vrsnjacko nasilje (13.11.2014 17:30:45)

ekspanzija nasilja , strasno [sm=smiley13.gif]
elem , od kako je zvercica krenula na aikido i iskoristila onaj jedini pokret koji je savladala nemamo vise problema
vaspitacice su se raspitivale od kakda ona ide tamo pa sam im rekla : od kad su je ovde pretukli i od kada ne voli da ide u vrtic
i sad smo mirni
ali i dalje smatram da to nije resenje , fizicki kontakt se mora izbeci jer nasilje izaziva nasilje
ali posto ja ne mogu da budem medijator i dok ona to ne shvati neka se brani
ona ne udara , ona samo baca na pod




choopa choops -> RE: vrsnjacko nasilje (13.11.2014 17:36:13)

Ma najbitnije da je barem malo stekla samopouzdanje. [sm=smiley31.gif] Nemam riječi, prava je hrabrica šta je pretrpjela [sm=smiley27.gif]




Olga75 -> RE: vrsnjacko nasilje (13.11.2014 17:40:10)

Choopa [sm=smiley31.gif]
a onog roditeljskog jos nije bilo , cekaju da se sluzba javi posle ovih razgovora
misle valjda se slegla prasina




choopa choops -> RE: vrsnjacko nasilje (13.11.2014 18:06:21)

Da, možda misle da se zaboravilo...




Misha i Ljisha -> RE: vrsnjacko nasilje (14.11.2014 7:50:50)

Bas je sve to strasno. Sad cu da krenem s onim u nase vreme toga nije bilo....Ali bas to kaze Trcosava da prodje kroz glavu "batina je iz raja izasla". Kako je moguce da tako mala deca budu toliko agresivna??? Ma fali im istrcavanje napolju, takvu decu samo treba dooooobro premoriti da nemaju snage ikog da diraju, visak energije ili cega vec pa ne znaju kako da je kanalisu i onda ode sve u nasilje. Mislim nisam pametna.

LJ i ja preporucujem razgovor sa uciteljicom i insistiranje da ona to resi sa roditeljima, ne treba se preterano mesati u decije svadje, jer deca se pomire a mi roditelji smo ludi pa zakrvimo do kraja zivota. Sutra ce njih dve mozda biti najbolje drugarice, nikad se to ne zna. Eto ja mogu da kazem iz nekog svog iskustva u skoli da se niposto roditelji ne trebaju svadjati izmedju sebe zbog decijih razmirica. Znaci treba insistirati da kao sto kaze Peace ili rese oni to sami izmedju sebe ili neka uciteljica resi. Roditelji niposto. Mislim lako je sad meni da govorim bilo sta kad nisam u vasoj situaciji, ali to je moj savet kao nastavnika. Posto se sve to desilo u skoli, u skoli treba i da ostane i tamo da se resi.





Modessty -> RE: vrsnjacko nasilje (14.11.2014 9:13:34)

čitam šta ste pisale i kosa mi se diže na glavi! Danilo sledeće godine kreće u predškolsko i mene baš havta panika! Jer kod njih u školici su stvarno sva deca fina i vaspitačice baš obraćaju pažnju na to da jedni drugima kažu "molim te" i "hvala". Kad smo u parku ili na igralištu iza zgrade, vidim da se ne snalazi sa decom koja su bezobrazna prema njemu. Uopšte nemam ideju kao da se ja ponašam u takvim situacijama [sm=zmeden.gif] Kako da ga maučim da nisu sva deca i svi ljudi dobri i fini i kulturni?!




Peace* -> RE: vrsnjacko nasilje (14.11.2014 9:21:15)

A vaš vrtić ne radi predškolsko?




Buba Mira -> RE: Vrsnjacko nasilje (27.1.2017 9:09:17)

N danima odbija da ide u vrtić zbog Xy devojčice. Kaže da je ta mala, na koju se inače svi žale, maltretira. Da stalno ide za njom, skida joj gumice za kosu, kad crtaju ona priđe kao da vidi šta je N nacrtala i onda joj namerno ižvrlja crtež. Govori N kako je debela svinja. Letos joj je namerno flomasterom ižvrljala novu haljinicu.
Savetovala sam N da je izbegava, i ona to pokušava, ali kaže da ne vredi jer ona namerno ide za njom i stane joj bukvalno iza leđa i zeza je. Tako po ceo dan ova beži po sobi a mala je prati, dok jednom N nije poludela i gurnula je, pa je N završila u kazni. Zato sad ćuti i trpi da ne bi opet išla u kaznu. N mi kaže da svaki put uredno prijavi tu malu, ali ta mala samo dobije opomenu i posle 5 min opet po starom. I ja sam razgovarala sa vaspitačicama i tražila da reaguju, kao hoće, nema problema, ali N se i dalje žali. Između redova su mi rekle da ne znaju šta sa tom malom da rade jer ne vreai ništa, pa su pustili. Znam joj mamu, ok je žena a mala je histerično dugo čekano dete, koje se i dalje valja po podu vrtića i urla kad nije po njenom.
Ne znam šta da radim, zvala bih tu mamu ali mislim a i vidim da toj maloj majka nije nikakav autoritet i da bi džabe pričala.
Kako rešiti?
P.S. čak sam razmišljala da ja toj maloj lepo kažem u hodniku da ne dira N, da je ostavi na miru, da ja to rešim kad drugi niko neće i ne ume, ali se plašim da se dete ne uplaši i da ne napravim skandal, mada ne znam dokle više... pre neki dan je kamenom spucala N u glavu, kod oka.




Stranica: <<   < Prethodna stranica  5 6 [7] 8 9   Sledeća stranica >   >>