cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Ako se dete igra sa dinosaurusima, onda je super pametno?!

Prema studiji iz 2007. objavljenoj u časopisu Development Research, oko trećine male dece će u nekom trenutku razviti „intenzivno interesovanje“ za neku temu - a jedna od najpopularnijih je opsesija dinosaurusima.

Ako se dete igra sa dinosaurusima, super je pametno?!

Ako je vaše dete opsednuto dinosaurusima i zna sve informacije o T-Reksu, opustite se i uživajte! Zašto?


Pa, vaš ljubitelj dina ima tendenciju da bude iznad prosečne inteligencije i sa povećanim opsegom pažnje, moći će bolje da savlada jezičke veštine i obrađuje informacije. Ukratko, deca koja vole dinosauruse biće bolji i pametniji učenici, o čemu svedoče tri odvojene studije posvećene, kako naučnici kažu, „intenzivnim interesovanjima“.

 

Još nije poznato šta je izazvalo ovo interesovanje, ali sigurno je da deca između dve i šest godina mogu da imenuju više dinosaurusa od svojih roditelja.

 

PROČITAJ JOŠ: Ja svoju decu vaspitavam da odu od mene


Dečji psihijatar Kelli Chen veruje da je ovo dokaz da možete naučiti, a da i ne znate da to radite. „Postavljanje pitanja, pronalaženje odgovora i sticanje stručnosti je opšti proces učenja. „Istraživanje teme i njeno usvajanje korisno je jer tako oblikujemo znanje.“ Veliku ulogu igra i činjenica da deca žele da pokažu da znaju više i bolje od svojih roditelja.

 

„Ako roditelj može da imenuje tri ili četiri vrste dinosaurusa, a dete 20, to će razviti osećaj autoriteta“, rekao je paleontolog Kenneth Lakovara.

 

Studija otkriva da se interesovanje dece za određenu temu značajno smanjuje između šest meseci i tri godine, ali ono što deca nauče kroz svoju opsesiju ostaje trajno za ceo život.

 

Izvor: Ringeraja.mk

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img