cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Da li dopustiti penjanje uz tobogan, i zašto DA?

Ja dopuštam, čak i podstičem, penjanje po toboganu jer sam shvatila da, uprkos lošem glasu, ima brojne prednosti za decu.

Da li dopustiti penjanje uz tobogan, i zašto DA?

Penjanje po toboganu, po delu za spuštanje, je obično tabu tema oko koje mame lome koplja. Zlatno pravilo tobogana je penjanje stepenicama i spuštanje po toboganu, pa zašto onda neke mame, uključujući i mene, krše to pravilo? Ja dopuštam, čak i podstičem, penjanje po toboganu jer sam shvatila da, uprkos lošem glasu, ima brojne prednosti za decu.

Naravno, za penjanje po toboganu po delu za spuštanje postoji vreme i mesto: mi se penjemo po toboganu samo na manje posećenim igralištima, kad nema druge dece na toboganu. Pre penjanja smo postavile pravilo da nikad ne smemo ometati drugu decu u igri i da moramo prvo propustiti decu koja se žele spustiti, a onda se možemo penjati, samo kad nikome ne smetamo.


Zašto dopustiti penjanje uz tobogan? Pročitajte nekoliko razloga:

 

Odlična vežba

Penjanje po toboganu nije nimalo lako: treba se držati rukama za ivicu tobogana i istovremeno penjati nogama. Sve to zahteva puno fizičke snage, koordinacije tela i koncentracije.


Rizično je

Deca tokom svog odrastanja moraju naučiti i kako se nositi s rizičnim situacijama. Penjanje po toboganu je rizično, ali jednako tako je rizično i pravilno spuštanje, kao i svaka druga igra. Na nama je da budemo u blizini i pratimo situaciju.


Rešavanje sukoba

Penjanje po toboganu uključuje potencijalan sukob kad se jedno dete želi spustiti, a drugo penjati što je odlična prilika za vežbanje komunikacije i rešavanje sukoba dogovorom.


Nošenje s neuspehom

Penjanje obično završava neuspehom što je odlična prilika da deca shvate da sve ne uspeva iz prvog pokušaja i da se treba nastaviti truditi. Bez odlučnosti i upornosti teško je osvojiti vrh tobogana.


Jačanje timskog duha

Ako se dete penje na tobogan u društvu druge dece, to je izvrsna prilika za timski rad: deca će se ubrzo dogovarati, međusobno pomagati i pokazivati jedni drugima kako se najlakše popeti na vrh. 


Jačanje samopouzadnja

Pri penjanju deca stiču poverenje u vlastite sposobnosti. Ako ih ohrabrimo, pokazujemo im i da i mi verujemo u njih da mogu osvojiti vrh tobogana, čak i Mount Everest, ako se potrude.

 

Izvor: Girotondo

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img