cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Kada porođaj ne protekne onako kako smo zamislili

U redu je i 100% normalno da mama tuguje zbog izostanka svog idealnog porođaja. U redu je imati želje i biti tužan kada stvari ne idu glatko. U redu je proživeti sva osećanja zbog toga što porođaj nije prošao kako smo želeli.

Kada porođaj ne protekne onako kako smo zamislili

Ponekad se planovi za rođenje deteta menjaju, a onda se menjaju iznova, i ponovo, sve dok gotovo ništa ne liči na ono čemu ste se nadali, piše Kathryn Johnson, fotografkinja porođaja.

Ponekad se planovi za rođenje deteta menjaju, a onda se menjaju iznova, i ponovo, sve dok gotovo ništa ne liči na ono čemu ste se nadali. 
Ali tog trenutka, kada je beba na maminim grudima, ljubav pobeđuje.  Ipak, hajde da se osvrnemo... ako je mama upravo rodila bebu ali porođaj nije protekao onako kako se nadala, ne morate reći „barem je tvoja beba ovde“. 
U redu je i 100% normalno da mama tuguje zbog izostanka svog idealnog porođaja. U redu je imati želje i biti tužan kada stvari ne idu glatko. U redu je proživeti sva osećanja zbog toga što porođaj nije prošao kako smo želeli.
Zamislite ovo, mlada putuje na svoje venčanje. Gužva je u saobraćaju, pa ona kasni. Pada kiša, tako da je ceremonija sada unutra, a ne napolju u prelepoj dekorisanoj bašti. Di-džej se takođe zaglavio u saobraćaju i nije uspeo da stigne, tako da - nema muzike. Počinje i oluja, struja nestaje, neće biti zabave, gosti idu kući. Prelepa torta koja nije pojedena, bez plesa, bez uspomena na slavlje sa porodicom i prijateljima. Da li biste rekli nevesti, "pa šta, bar si se udala". Ne, ne bi. Tugovali biste sa njom, tešili je jer je propustila venčanje svojih snova, venčanje koje je planirala.  
Dakle, sledeći put kada čujete da vam mama govori o svom porođaju, zapamtite da je u redu da ona ima sva osećanja.


Ali onog trenutka, kada bebu polože na vaše grudi, ljubav pobeđuje. 

 

Ipak, hajde da se osvrnemo... ako je mama upravo rodila bebu, ali porođaj nije protekao onako kako se nadala, ne morate joj reći „barem je beba dobro, sa tobom je“. 


U redu je i 100% normalno da mama tuguje zbog izostanka svog idealnog porođaja. U redu je imati želje i biti tužan kada stvari ne idu glatko. U redu je proživeti sva osećanja zbog toga što porođaj nije prošao kako smo želeli.

 

PROČITAJ JOŠ: Zašto se u porodilištima viče na žene

 

Ima žena koje su doživele težak, razočaravajući ili traumatičan porođaj i žele da steknu razumevanje i jasnoću o tome 'šta se dogodilo' i zašto se osećaju tako loše...i da nastave dalje.


Porođajna trauma je svaki fizički ili emocionalni stres koji se može doživeti tokom ili posle porođaja. Neke žene će se osećati uplašeno, bespomoćno ili bez podrške. Nakon porođaja, mogu osećati krivicu zbog događaja van njihove kontrole. Mogu čak i patiti od napada panike.


One žele da podele istinu o svom uznemirujućem porođaju i potrebna im je podrška.


Zamislite ovo, mlada putuje na svoje venčanje. Gužva je u saobraćaju, ona kasni. Pada kiša, tako da je ceremonija sada unutra, a ne napolju u prelepoj dekorisanoj bašti. Di-džej se takođe zaglavio u saobraćaju i nije uspeo da stigne, tako da - nema muzike. Počinje i oluja, struja nestaje, neće biti zabave, gosti idu kući. Prelepa torta koja nije pojedena, bez plesa, bez uspomena na slavlje sa porodicom i prijateljima. Da li biste joj rekli, "pa šta, bar si se udala". Ne, ne bi. Tugovali biste sa njom, tešili je jer je propustila venčanje svojih snova, venčanje koje je planirala.  


Dakle, sledeći put kada čujete da vam mama govori o svom porođaju, zapamtite da je u redu da ona ima sva osećanja.

 

PROČITAJ JOŠ: Da li je brži oporavak posle cepanja ili sečenja?

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img