|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Zašto morate skinuti lak sa noktiju pre porođaja?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 19.6.2022
Jedno od najvažnijih pravila za trudnice koje dolaze na porođaj je da ne smeju da imaju lakirane nokte, gel ili trajne nokte. Znaš li zašto?

image
Obavezno je skinuti lak sa noktiju pre porođaja. Foto. Freepik.com
/11


Tokom vaginalnog porođaja, sa ili bez epiduralne, kao i tokom carskog reza, lekari prate boju noktiju na rukama i stopalima buduće majke.

 

Promene na noktima koje se mogu uočiti tokom porođaja važne su doktorima da bi na vreme otkrili moguće komplikacije. Dok su bezbojni i roze, sve je u redu. Međutim, ako dođe do promene u boji i nokti postanu beli, a kasnije i plavi – to ukazuje na nedostatak kiseonika u organizmu, što je veoma opasno tokom porođaja.

Promene na noktima koje se mogu uočiti tokom porođaja važne su doktorima da bi na vreme otkrili moguće komplikacije. Dok su bezbojni i roze, sve je u redu. Međutim, ako dođe do promene u boji i nokti postanu beli, a kasnije i plavi – to ukazuje na nedostatak kiseonika u organizmu, što je veoma opasno tokom porođaja.


Nokti poručuju, da nešto nije u redu!

Ako ne ranije, skinite lak čim počnu kontrakcije, a gel lak uklonite čim uđete u deveti mesec. U slučaju da dođe do komplikacija tokom zahvata, nokti će po boji prvo pokazati da nešto nije u redu.

Sa padom nivoa kiseonika, problemima sa srcem i drugim organima, menja se boja noktiju, a to se vidi samo ako nisu nalakirani.

 

PROČITAJ JOŠ: Verniks - "Ružna" bela sluz koja vašoj bebi donosi velike koristi

 

Uvek je moguć hitan carski rez

Čak i najidealnija trudnoća može da se završi carskim rezom, koji se, kao i druge hirurške intervencije, obavlja u anesteziji koja nosi određene rizike. Prilikom carskog reza na prst se stavlja pulsni oksimetar, mali aparat koji meri saturaciju, odnosno nivo kiseonika u krvi

 

Ako žena ima debeo sloj gel-laka, ovaj uređaj neće pokazati prave vrednosti. Prema mišljenju ginekologa, ovo bi moglo biti veoma opasno. Isto važi i za porođaj sa epiduralnom.    


Čak i ako nije hitan carski rez, nije zgodno skidati lak sa noktiju u porodilištu. Ovo posebno važi za gel lak ili nalivene nokte koji se inače uklanjaju specijalnim alatima i sredstvima u salonima.

 

IZVOR: Newbornbaby.com.au/Ringaraja.net

 

PROČITAJ JOŠ: Lažne ili Brakston-Hiksove kontrakcije


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Značaj gvožđa tokom trudnoće
Tokom trudnoće, potrebe za gvožđem se povećavaju jer se volumen krvi povećava radi podrške rastućoj bebi. Takođe, gvožđe...
8
Ultrazvučni pregledi u trudnoći
Ultrazvučni pregled je jedan od važnih elemenata kontrole i praćenja trudnoće.
6
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
5
Moderno drugo stanje
Nema buduće mame kojoj neće zasmetati natpis, čest na izlozima radnji - garderoba za trudnice i punije dame. To nekako b...
4





Cvećka: Moja porođajna priča
Prva VTO i to uspešna, doktor na UZ vidi dve mrvice, našoj sreći nema kraja! Naravno, kao kod svake trudnoće, velike bri...
Pucanje vodenjaka, evo kako zaista izgleda!
Fotografkinja Elizabeth Farnsworth bila je prisutna u sali za porođaje i uspela je da snimi trenutak pucanja vodenjaka!



image
AnaTamara
Preporuka budućim mamama!
Porođaj je sve bliže, pripremaju se stvarčice, između ostalog i Fitolat, koji mi je mnogo pomogao sa prvim detetom, uspeli smo da uspostavimo laktaciju!  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here