cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Koliko tačno vremena mami treba, da se potpuno oporavi od porođaja?

Dva meseca je prošlo od porođaja, a vi se još uvek često osećate kao da se niste snašli u novoj ulozi i da niste još došli k sebi? Zapravo, prošli ste period babina, ali i dalje niste ona stara?

Koliko vremena mami treba, da se oporavi od porođaja?

Budite bez brige, iako naučnici kažu da se žena u novoj ulozi mame, ne može tek tako vratiti na staro. Naravno, reći ćete - žena nikada više neće biti samo žena, jednom kada postane majka, ali setite se, ili poslušajte ako ste se skoro porodile, to ne znači da ćete zaista i želeti da budete ona stara. S dolaskom bebe menja se SVE. Od vaših prioriteta, vašeg ja, vašeg slobodnog vremena, vašeg zadovoljstva sobom, vaše linije, vašeg društva, vaših tema za razgovor, ritma spavanja, energije, potreba, osećaja da znate što radite, odnosno osećaja da ste sigurni u sebe... ma zaista - menja se sve!

Ako jedva čekate da se barem približno vratite "sebi" znajte, ni nedelje ni meseci, neće vam biti dovoljni. Zapravo, do tog trenutka će vam trebati čak 18 meseci, odnosno još tačnije - 547 dana.

 

PROČITAJ JOŠ: Kako da ostanete normalni kada vaša beba ne želi da spava

 

Do te su brojke došli stručnjaci koji su zbog toga ispitali više od 3.000 žena, koje su, svaka iz svoje perspektive, opisivale svoja iskustva. Tako je ukupan zaključak da su mnoge žene, a biće to tako i u buduće, dosta dugo čekale da se na neki način vrate svom životu, i to zato što im je, a što je logično, bilo na neki način teško prilagoditi se novonastaloj situaciji. Znate ono kada želite biti i dobra mama, i dobra supruga, i dobra prijateljica, ali shvatate da jednostavno nemate vremena za sve. I onda nastaju unutrašnji konflikti sve dok vaša uloga konačno ne sedne na mesto i vi ne shvatite da više nikada nećete biti iste, a opet - jeste iste.


Od svih razloga, čini se da mnoge mame ovo pitanje automatski asocira, ne na svoju novu ulogu, već na svoj novi izgled - a to je stavka koja bi zapravo friške mame trebala najmanje mučiti. Ali - to poprilično govori o određenoj površnosti modernih žena kojima je čini se, puno važnije vratiti se u svoje stare farmerke nego zadržati uzde svog života. 

A kako čak dve trećine ispitanih mama muči upravo njihova linija - hoće li im utešnih 18 meseci zvučati kao dovoljno dug period da nešto učine po tom pitanju? I da baš zbog tog perioda ne veruju slavnim mamama i njihovim savršenim telima.

Dakle mame, imate dovoljno vremena i iskoristite ga da se na staro vratite postepeno. 

 

PROČITAJ JOŠ: Ženama mozak naraste nakon porođaja


Drugi razlog, onaj koji je istakla jedna četvrtina ispitanih žena tiče se njihove sigurnosti u same sebe. Jer to nije sada više samo stvar samopouzdanja, to je doslovno stvar - ne znam šta da radim, dete nije došlo s uputstvom ili trebam li da se složiti s mamama koje ne propuštaju da mi daju savet? 

Setite se - možda ćete neke stvari znati odmah, ali za neke druge trebaće vam 18 meseci da konačno naučite da selektujete šta je stvarno dobro, a šta nije za vas i vašu bebu. 

Međutim, ako vas živcira i sama pomisao da će vam trebati toliko dugo da postanete barem delimično ona stara, nemojte na to gledati kao na robiju. Pred vama je 18 meseci prilagođavanja, a između toga uživajte u redu ljubavi sa redom ljubavi. 

I znajte, to što ste postale mame neće vas sigurno učiniti manje vrednima jer eto, sada više niste ona stara. Sada ste puno više od toga! 

 

Izvor: Index.hr

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img