|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Ženama mozak naraste nakon porođaja

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 12.3.2024
Popularno verovanje da se ženski um pretvori u kašu tokom trudnoće i porođaja je totalno pogrešno – mozgovi žena, u stvari, narastu u tom periodu, tvrde naučnici, prenosi Telegraf.

image
Istraživači Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje u Merilendu skenirali su mozgove 19 porodilja, od kojih je 10 dobilo dečake, a devet njih devojčice. Foto: Freepik.com
/11


 

Istraživanje, koje je objavilo Američko udruženje psihologa, otkriva da mozgovi majki narastu dok one uče kako da postupaju sa novorođenčetom. Kod majki koje su najviše naučile o svojim bebama uočen je i najveći rast ključnih delova mozga.


Istraživači Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje u Merilendu skenirali su mozgove 19 porodilja, od kojih je 10 dobilo dečake, a devet njih devojčice.


Komparacijom fotografija načinjenih dve do četiri nedelje i tri do četiri meseca nakon porođaja ustanovljeno je da se volumen sivih ćelija uvećao za malu, ali značajnu količinu u raznim delovima mozga.


PROČITAJ JOŠ: Draga mama, sledeći put kad poželiš da vrištiš…


Područja mozga kod kojih su uočene promene su ona koja se odnose na motivaciju, obradu emocija, čula i rasuđivanje.


Kod odraslih, sive ćelije se obično ne menjaju tokom nekoliko meseci bez velike količine učenja, povreda mozga ili bolesti, te velikih promena životne sredine.


Autori istraživanja spekulišu da nivo hormona i potreba za nošenjem sa izazovima koje donosi rođenje bebe vodi do povećanja ćelija mozga.


"Motivacija za vođenje brige o bebi i glavna obeležja majčinstva možda su manje instinktivna reakcija, a više rezultat aktivnog građenja mozga", kažu neuronaučnici dr Krejg Kinsli i dr Elizabet Mejer.


Pri tome, kod majki koje su opisale svoje bebe kao posebne, prelepe, idealne, savršene i slično, veća je verovatnoća da razviju veće mozgove od manje entuzijastičnih porodilja, što se tiče ključnih područja mozga povezanih sa majčinskom motivacijom, nagrađivanjem i uređivanjem emocija, naveo je "Telegraf".


Ovo istraživanje otvara intrigantna pitanja o interakciji majke i deteta, zaključuje se u izveštaju.


Izvor: Blic.rs

 

PROČITAJ JOŠ: Dolazak iz porodilišta - sačekajte sa posetama


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
10
Šta određuje krvnu grupu bebe?
Roditelje često zanima koje će krvne grupe biti njihovo dete, naročito ako je jedan od roditelja Rh negativan. Pogledajt...
5
NAJLEPŠA IMENA ZA DEVOJČICE koja ste vi iz...
Napravili smo listu najlepših imena za devojčice prema vašem izboru.
4
LEPE VESTI: Produžava se porodiljsko bolov...
Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić rekla je da je to sjajna vest za buduće roditelje, pre svega z...
4





Mama, nikada nećeš zažaliti što imaš još j...
Jer čim tvoje dete dođe na ovaj svet, ono će ukrasti delove tvog srca za koji nisi znala postoje.
Vratiti figuru od pre porođaja: teror ili ...
Neretko se dešava da u vestima iz šou-biza ugledamo članak u kom se neka novopečena poznata mama hvali besprekornom figu...



image
AnaTamara
Preporuka budućim mamama!
Porođaj je sve bliže, pripremaju se stvarčice, između ostalog i Fitolat, koji mi je mnogo pomogao sa prvim detetom, uspeli smo da uspostavimo laktaciju!  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here