cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Pomozite bebi da lakše progovori

Roditelji su obično nestrpljivi da čuju prve reči svog deteta. Ako želite da počnete verbalnu komunikaciju, poslušajte savete stručnjaka. Logoped Marijana Tomanić upućuje kako da vaša beba što pre i što pravilnije počne da koristi reči.

Pomozite bebi da lakše progovori

Iako možda više volite da svojoj bebi pevate nešto od Bijonse, dečje pesmice su već dugo popularne zbog jednostavnih reči i koncepta. Kada dečje verbalne veštine počnu da se razvijaju, izostavljajte neke reči u pesmi da bi oni mogli da ih dopune.


Dok se vozite, ubacite u CD plejer disk sa dečjim pesmama ili pričama koji će unaprediti rečnik vašeg deteta. Dobro je imati svakodnevne navike, kao na primer - pevanje uspavanki.

 
Ako bebama čitate, one kasnije više vole knjige, a ujedno to pomaže razvoj jezičkih sposobnosti.

 

PROČITAJ JOŠ: Deca progovaraju sve kasnije i to na izmišljenom jeziku


Radujte se i pohvalite svaki pokušaj deteta da nešto kaže. Imitirajte i ponavljajte sve što vaše dete izgovara, ali se trudite da pružate dobar govorni model svom detetu tako što ćete svaku reč koju ono pokuša da izgovori vi, ponavljajući za njim, izgovoriti pravilno. Nemojte se maziti dok govorite sa detetom. Ako pokušavate da tako komunicirate, samo ćete ga ohrabriti da kada već usvoji prave reči, nastavi da govori nepravilno.
 

Dokazano je da ako se bebama čita od kada se rode, one kasnije više vole knjige, a ujedno to pomaže razvoj jezičkih sposobnosti. Dok čitate svojoj bebi, objašnjavajte i opisujte ilustracije na strani, pokazujte joj prstom, na primer - crveni voz ili plavi balon. Ukoliko je tekst slikovnice napisan u previše složenim rečenicama, prepričajte je svojim rečima koristeći prostije rečenice.
 

Ako dete gledate u oči dok govorite sa njim, ono će se bolje koncentrisati na to što govorite. Gledajte šta vaše dete gestikulira. Slušajte dok priča. Uvek naglas pokušajte da rastumačite šta vaš mališan misli.
 

Odlazak po namirnice nije lak kada sa sobom vodite i bebu. Uvek pričajte o tome šta u tom trenutku radite. Brojite krompir koji stavljate u kesu, pričajte o boji jabuka i izgovorite glasno ime svih stvari u koje beba uperi prst. Različitost oblika i boja će držati pažnju deteta tokom nabavke.

 

PROČITAJ JOŠ: Razigrane bebe brže progovore


Iako je muzika izuzetno važna za dečji razvoj, isključite radio ili televizor kada se aktivno igrate sa vašom bebom. Tako će se ona lakše koncentrisati na ono što govorite i pomoći ćete joj da jasnije čuje pravilan izgovor reči.


Šetnja po kraju ili lokalnom parku nije značajna samo zato što će vaša beba udahnuti svež vazduh, a vi protegnuti noge. Iskoristite to vreme da joj opišete šta vidite - boje, oblike, nazive, šta planirate u toku dana. Aktivna konverzacija je, čak i ako je jednostrana, odlična za jezički razvoj.
 

Bebe vole da pokazuju rukom stvari koje žele. Ako su dovoljno stare da neku stvar nazovu pravim imenom (loptu, mleko, lutku), nemojte im odmah dati taj predmet dok ne pokušaju da kažu šta hoće. Razigrano se pretvarajte da ne razumete, dajte im pogrešnu stvar, pravite se glupi.
 

Svaki pokušaj izgovora reči nagradite dobijanjem željene stvari dajući pri tom pravilan model izgovora reči. Ako su suviše mali da bi verbalizovali, dajte im željeni predmet u ruke izgovarajući njegovo ime. Deca najbolje uče kroz igru. Igrajte se i zabavljajte i učinite komunikaciju zabavnom!


Izvor: Blic.rs

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img