cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Pomozite svom tinejdžeru da izađe na kraj sa aknama i bubuljicama

Masna koža, akne, bubuljice...ovi izazovi su veliki za tinejdžere i nije im lako. Bitne i dinamične hormonske promene u organizmu utiču na njihovu kožu, ali i na njihovo samopouzdanje.

Pomozite svom tinejdžeru da izađe na kraj sa aknama

Potpuno jasno je da upravo tinejdžeri jako drže do sopstvenog izgleda i još jasnije je da upravo izgled može biti izvor njihove sigurnosti, ali i nesigurnosti!


Postoji podela na normalni, masni, suvi i kombinovani tip kože, a nama je ovde najbitniji upravo masni tip kože. Mnogi spoljašni agensi (mikrobi, UV zračenje) i unutrašnji disbalansi (pre svega hormonski) mogu uticati na izgled i stanje kože.


Tokom puberteta i adolescencije dolazi do bitnih i dinamičnih hormonskih izmena u organizmu što utiče na kožu pojedinca. Pojačana sinteza androgenih hormona, testosterona utiče na pojačano stvaranje i izlučivanje sebuma, odnosno loja, te koža postaje masnija naročito na tipičnim mestima – T zona. U stvari dolazi do značajnih izmena u količini ali i u sastavu samog sebuma - loja što pokreće kaskadu koja dovodi do promena i pojave onog što je poznato kao mitiseri, akne, bubuljice, seboroični dermatitis i ožiljne promene površine kože...


Nanošenje pudera u debljem sloju, korišćenje masnih, komedogenih preparata dodatno opterećuje hidrolipidni sloj površine kože i dodatno kožu čini problematičnijom. Nestručno mehaničko uklanjanje bubuljica takozvano „ceđenje“ može napraviti ozbiljne infekcije i ožiljne promene kože.


Dve hiljade godina poznata upotreba neke vrste sapuna za pranje kože, lica naročito, izgleda nije uvek i rešenje! Objašnjenja radi potrebno je i malo hemije.... Normalna vrednost zdrave kože je u opsegu pH 5.4-5.5 i u takvoj, blago kiseloj sredini zaštitni sloj kože najbolje funkcioniše, sprečava se razvoj patogenih mikroorganizama. Upotrebom uobičajenih sapuna i sredstava za čišćenje kože lica, ali i tela remeti se pH ka baznijoj sredini na vrednost pH 9-11!

Održavanje i uspostavljanje pH 5.5 sredine je neophodno za problematičnu, ali i normalnu kožu kako bi izbegli zapaljenjska stanja, dehidrataciju kože i drugo.

   

Lečenje akni i ostalih formi problema kože adolescenata treba započeti sveobuhvatno i kod lakših formi i na vreme. Treba konsultovati lekare, dermatologe, treba posetiti kozmetičare. A šta možete vi tinejdžeri učiniti sami za vašu kožu? Pa....setite se broja 5.5!

 

Redovnom upotrebom Clear face 4 koraka za negu lica smanjuje se pojava akni za 71% u periodu od 2 do 4 nedelje. Postoje stvari na koje ne možemo da utičemo, ali na izbor kozmetike svakako možemo. Sebamed linija za masnu kožu i kožu sklonu bubuljicama nudi rešenje za blago, ali efikasno svakodnevno čišćenje i negu lica.

 

Ono što je najvažnije i čemu je potrebno naučiti i najmlađe koji ulaze u pubertet jeste da prihvate rutinu u čišćenju i nezi lica od pojave prvih crnih mitisera, a to bude već oko 10-11 godine života. Usled hormonskih promena pH kože se menja i dodatno mašćenje lica pogoduje razvoju bakterija P.acnes koje su glavni izazivači crvenih i upaljenih bubuljica. Ova pojava je karakteristična za period puberteta, ali se neretko zadržava i u ranim dvadesetim, tridesetim godinama života.

 

Rutina Sebamed 4 koraka čišćenja i nege kože može ublažiti i ukloniti manje probleme, a dopuniti već postojeću terapiju kod malo ozbiljnijih problema sa aknama.

 

  • Korak 1. Čišćenje - Umivanje

Češćenje - umivanje kože

 

Clear face Antibakterijska pena pH 5.5 nanosi se na suvu ili vlažnu kožu, ostavi da deluje 5 minuta i ispere mlakom vodom. Pogodna je za veće površine tela (grudi, leđa, vrat i kosmati delovi). Deluje na P.acnes i suzbija upaljene bubuljice, a pri tom ne isušuje kožu i nema perutanja.

Clear face Sindet sapun pH 5.5 je čvrsti oblik za pranje masne kože i kože sklone bubuljicama. On je sapun bez sapuna i održava zdrav pH kože pH 5.5

 

  • Korak 2. Toniranje – dubinsko čišćenje

Toniranje – dubinsko čišćenje

Clear face Tonik pH 5.5 nanosi se na komadić vate i njime se prebriše lice. Ne ispira se. Dodatno čisti već oprano lice i izvlači masnoću iz pora, pa je efikasan u otklanjanju crnih mitisera. Sastojak Hamamelis skuplja proširene pore i sprečava naknadno nakupljanje masnoće.

Clear face Gel za negu Ph 5.5

 

 

 

 
  • Korak 3. Nega

 

Clear face Gel za negu Ph 5.5 se koristi za negu lica umesto kreme. Ne sadrži masne komponente već samo hidirira i regeneriše kožu. Aloe Vera i alantoin umiruju crvenilo i iritaciju, a hijaluronska kiselina hidrira kožu. Pogodan je za negu masne kože bez obzira na uzrast.

 

 

  • Korak 4. Ciljani tretman – Borba protiv zapaljenja

Ciljani tretman – Borba protiv zapaljenja

 

Clear face Tonirani krem i gel pH 5.5 za ciljano delovanje na bubuljicu. Antiseptično dejstvo u obliku gela bez tona (boje) I u obliku krema u kombinaciji sa korektorom tena za prikrivanje nedostataka i ciljano delovanje.

 

I da zaključimo, redovna higijena je najznačajniji put do izlečenja i držanja pod kontrolom problema sa bubuljicama. Ali nije svako sredstvo za čišćenje i adekvatno. Izaberite ph 5,5 kao i liniju u kojoj imate sve potrebne korake.

 

 

Jer samo zdrava koža je lepa koža!

Dr Jelena Dobrivojević


Promo objava

news-img

MOTORNI RAZVOJ DETETA - ENIGMA DO DANAŠNJIH DANA

U potrazi za odgovorom gde je istina i kako odbraniti sebe kao roditelja i svoje dete koje je jedinstveno u onom najlepšem smislu, pomaže nam dr Danijela Vukićević, dečiji fizijatar.

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img