cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Šta da očekujem na testu kod logopeda - spremnost za polazak u školu

Kada logoped završi procenu, trebalo bi da dobijete pismenu potvrdu o spremnosti deteta za polazak u školu. Ukoliko dete ne ispunjava uslove ili se uoče odstupanja, neohodno je započeti sa logopedskim tretmanom.

Šta da očekujem na testu kod logopeda

Došao je i taj dan! Vaše dete se pozdravlja sa vrtićkim danima, „postaje veliko„ i kreće u prvi razred. Uzbuđenje se oseća u celoj porodici, a vi kao roditelj krećete u proceduru sistematskih pregleda za školu, gde između ostalog stižete i do logopeda. Pitate se kako izgleda procena i šta vaše dete treba da zna, te kako izgleda ispitivanje?


Pre svega, iako vaše dete sada ima šest godina i imate utisak da je veliko i zrelo, važno je da razumete da je svaka test situacija za dete izvor stresa. Stoga se potrudite da mu testiranje predstavite kao jedan razgovor sa čikom/tetom tokom kojeg će, slično kao i sa vaspitačicom, pričati o već, najverovatnije poznatim stvarima koje je učilo u vrtiću.


Nadalje, bilo bi dobro da odaberete ustanovu u kojoj će logoped kreirati prijatnu atmosferu i omogućiti detetu da se opusti, pre samog testiranja, a vama da izrazite svoje brige i pitanja. To naravno zavisi od samog logopeda, njegovog temperamenta, iskustva i veština komunikacije.


Stigli ste u ordinaciju, svi preduslovi su ispunjeni...pitate se šta vaše dete treba da zna i šta se od njega očekuje.. Pa dragi roditelji, evo odgovora:

 • Razvijena fonološka svesnost, kao i sposobnost analize i sinteze glasova u rečima, tj. jednostavnije rečeno sposobnost da se reč sastavi i rastavi na glasove, da se oderdi mesto glasa u rečima, kao i razvijenu svest o tome koji sve glasovi sačinjavaju jednu reč ( npr. Da je reč AUTO sačinjena od glasova A_U_T_O )
 • Sposobnost prepoznavanja i formiranja reči koje se rimuju
 • Poznavanje reči suprotnog značenja (toplo-hladno, gore-dole..)
 • Pavilna upotreba svih gramatičkih kategorija i primena gramatičkih pravila u spontanom govoru (jednina , množina, rod, broj, predlozi, padežni nastavci, glagolska vemena...)
 • Sposobnost reprodukcije naučenih sadržaja, tj. sposobnost da se prepriča kraća priča, izrecituje pesmica
 • Pravilan izgovor svih glasova srpskog jezika
 • Razvijen rečnik koji sada već broji preko 2000 reči
 • Sposobnost da se ponovi rečenica od 5-6 reči
 • Spobnost da se objasne određeni pojmovi, opišu i svrstaju u  klasu ( npr. Šta je to kuća?)
 • Zrela grafomotorna sposobnost, koja podrazumeva zrelost mišića šake i prstiju kao i  pravilno držanje olovke
 • Prepoznavanje i pisanje većine slova azbuke
 • Sposobnost razlikovanja pojmova pre-posle, ali i delova dana (jutro, podne, veče) kao i sposobnost orijentacije u prostoru (gore, dole, iznad, ispod, pored, između, levo, desno...)
 • Nabrajanje dana u nedelji, meseci u godini
 • Brojanje do 20
 • Izvršavanje složenih naloga


Kada logoped završi procenu, trebalo bi da dobijete pismenu potvrdu o spremnosti deteta za polazak u školu. Ukoliko dete ne ispunjava uslove ili se uoče odstupanja,  neohodno je započeti sa logopedskim tretmanom.


Želimo Vam puno radosti i uspeha

u praćenju Vašeg deteta na putu školovanja i odrastanja!

 

Autor: Viva Verbum

www.vivaverbum.rs

 

Tim Centra Viva Verbum je vođen uverenjem da je podrška detetu sa teškoćama u razvoju onoliko uspešna koliko i mreža podrške njegovim roditeljima, a to znači celoj porodici. Stoga smatramo da je ključno za uspešan tretman osnažiti roditelje, obezbediti im mesto i vreme samo za njih, u kojem će moći da iskažu svoje strahove, brige, otpuste teške emocije i postave pitanja.

Stalnim učenjem, i ulaganjem u svoje obrazovanje naši defektolozi i psiholozi, koji su ujedno porodični, REBT, psihoanalitički, dečji i TA psihoterapeuti usavršavaju svoje veštine koje su neophodne za kvalitetan rad sa osetljivim pojedincima i porodicama.

Ukoliko prepoznajete da vam treba individualna psihološka podrška, defektološki ili logopedski tretman, dečja psihoterapija, porodično ili bračno savetovanje, naš tim je otvoren da vas čuje, ohrabri ili kreira odgovarajući tretman za vas ili vaše dete.


Dobrodošli u Viva Verbum, mesto gde je živa reč pokretač i put ka promeni.

 

www.vivaverbum.rs

 

Telefon: 064-953-44-16

 Email: office@vivaverbum.rs

Adresa: Miloša Zečevića 8, Beograd

 

 


Promo objava

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img