Marko, trenutno ima 21 mesec, alergičan je kazein (protein kravljeg mleka).
Ekcem je počeo da se javlja kada je imao 2 meseca. Doktori su me prvo ubeđivali da nije ništa - proći će. Onda da je seboroični dermatitis, dok napokon nisam otišla u dečiju bolnicu kod dermatologa, i tako se povezala sa imunologom - alergologom.
Sa 4 meseca su mu urađeni inhalatorni i nutritivni specifični IgE iz krvi, jedino kazein je bio pozitivan, i to "nizak nivo antitela".
Sa 4,5 meseca smo hospitalizovani jer je ekcem bio gadno inficiran Stafilokokom, venski je dobijao antibiotike i kortiko. Ja sam, pošto sam dojila, stavljena na eliminacionu dijetu.
Sa punih 6 meseci smo počeli uvođenje čvrste hrane. Jako lagano počeli smo od kuvanja 5 zrna pirinča, i u toj vodi je pravljena Allernova (hidrolizat kazeina), zatim jabuka, šargarepa... On se sve vreme osipao. Ukinula sam jabuku, ukinula šargarepu, on se i dalje osipao a jeo je samo pirinač i Allernovu. Tako sve dok jednom tokom obroka pirinča nije počeo da se osipa od usta ka očima, i do kraja obroka mu je celo lice bilo osuto.
Tada sam sve ukinula na par dana, pio je samo Allernovu, i onda počela sasvim nešto novo. Namirnice sam uvodila sledećim redosledom (tada je već imao oko 7 punih meseci:
*karfiol, blitva, prokelj, jagnjetina, brokoli, tikvice, palenta, paradajz, višnje, krompir, kajsija, šargarepa, jabuka, breskva, kruška, šljiva... I upravo sam shvatila da sam izgubila papir na kom je to sve pisalo
Ovoliko imam u kompu.
Uglavnom, sada jede:
* voće:
jabuka, kruška, šljiva / ringlov, višnja, kajsija, breskva, bundeva, banana
(planiram da pitam za: lubenice, dinje, jagode, maline, kupine, trešnje, urme; takođe da pitam smemo li sve navedeno sveže)
*povrće:
krompir, tikvice, blitva, karfiol, prokelj, šargarepa, paradajz, brokoli, luk, cvekla, keleraba, plavi patlidžan, paprika.(odobreno da uvedemo: kupus, boraniju, grašak, pasulj, mirođiju; pitaću sme li sveže: paradajz, paprika, rotkvice, zelena salata)
* žitarice:palenta, pirinač, griz (pitaću za ječam, proso, ovas i heljdu)
*meso:
jagnjetina, svinjetina(zaboravila sam da pitam za piletinu i ćuretinu)
*začini:
suncokretovo ulje, so, šećer
(dozvoljeno nam je maslinovo ulje, pitaću za alevu papriku, maltex, vanil šećer, palmino i kokosovo mleko, palmino ulje).
Redosled ishrane je ovakav:
- oko 6h Allernova (240ml)
- oko 8.30h doručak
*slanina, pašteta, namaz od šargarepe, namaz od pl.patlidžana (uz hleb)
- oko 12.30h ručak
* povrće sa mesom, uglavnom bareno, nekada pečeno, nekada dinstano
- oko 15.30h
*palenta ili griz sa kompotom od voća (jedino bundeva ide pečena, i banana sveža)
- oko 19h večera
*isto što i doručak
- oko 20.30 Allernova (240ml)
Pre par dana smo ponovili alergotest, ovaj put kožni (PRIC) test: anafilaktička reakcija na kravlje mleko.
< Poruku je uredio Tash -- 8.5.2012 22:40:43 >