IZVORNA PORUKA: dikana
zdravo/...ja imam bebu staru mesec dana...i do sada smo se dojili ali kolicina mleka se znatno smanjila...ja sam probala sa bozom,zitom....i nije pomoglo...citala sam na drugim forumima da seme fenugreek pomaze dali neko ima iskustva sa tim i gde moze da se nadje u srbiji?hvala unapred...
Nikakvi specijalni čajevi ovi ili oni neće povećati količinu mlijeka.Količinu mlijeka povećavaju češći podoji, uravnotežena ishrana majke i malo veće količine tečnosti(nije bitno koje)
Ljudskom organizmu je dnevno potrebno 2L tekućine a za vrjeme laktacije količina treba da se poveća za najmanje 0,5 L.
Najbolja je voda.
Neznam kako tvoja beba sisa na sat/dva ili na zahtjev.
Djecu je najbolje dojiti na zahtjev jer oni nisu roboti da ih možeš isprogramirati kad će da jedu,jedu kad su gladni.
Ja sam svoje oboje djecedojila na zahtjev nekad su prođe po 2h između obroka nekad 15min-kako kad.
Mlijeko se stvara po principu ponude i potražnje.Koliko beba posisa toliko organizam luči.Zato treba što češće nuditi bebi dasisa.Ostatak se izmuze i ćao.
A ovo što misliš da bebe misliš da se količina smanjila nije jer je bebe veća i normalno više sisa.A to što su ti dojke možda mekane ili se nemožeš izmusti ne znači da nemaš mlijeka.Nikad ti nemožeš izmusti kolko bebe može sama izvući.
To da je beba gladna možeš provjeriti po količini mokrih pelena(oko 5 na dan)ili udubljene fontanele.Slabije napredovanje.mada ni to nije neko mjerilo.Bebe sa manjom TM po rođenju do 3500gr brže napreduju od ovih preko 3.500gr(prirodna borba za opstanak),onda genetika roditelja itd.
Po meni samo treba imati uravnoteženu ishranu,piti malo veće količine tekućine i češće stavljati bebu da sisa.Po mogućnosti malo više odmarati i to je to.
Sretno