IZVORNA PORUKA: milia
Pricaju mi kolege po inostranstvu da se tamo dojenje mnogo vise ceni i promovise, da se, u cilju povecanja kolicine mleka, iznajmljuju od bolnice elektricne, duple, jake pumpe koje ispumpavaju mleko do kraja ne bi li poslale signal mozgu da fali mleka, i tako dodje do stvaranja vecih kolicina. I to funkcionise. Kod nas nemaju zene ni obicnu mehanicku pumpicu. Nisu informisane. Obeshrabruju se.
Evo ja mogu da ti kazem da to uopste nije tacno, barem kad je NL u pitanju.
To kako sam ja, to je druga prica.
Evo ukratko.
Prvo dete sisalo do godinu ipo, mrcvarila me, budila se nocu ko drogirana da trazi mleko.
Sa drugim nisam tu gresku ponovila sisala je 6 meseci, sa 5 smo poceli da uvodimo bocicu, tata je dosta radio na odvikavanju i spavali smo po celu noc, sto je meni sa problemima sa TSH-a bilo neophodno.
E sad kako "oni" Holandjani. Uglavnom, velika vecina daje bocicu, imaju plan kad se ko budi ( mama ili tata ) , a ubrzo nakon mesec dana niko se ne budi spavaju im bebe po celu noc. U 23:00 ih nahrane i spavaju do 6:30. A zene koje rade ionako imaju samo 4 meseca bolovanje ( od toga mesec dana pre porodjaja ) pa izmedju ostalog ni ne pokusavaju da sisaju decu. Tako da je ova propaganda "od usta do usta" ( za flasicu) i da oba roditelja ucestvuju u odgajanju dece nekako zastupljenija. Zato oni obicno imaju 3-4 dece.
I da kazem da kad sam se prvi put porodila ( u bolnici ostajes 12-24 sata ) od 6 zena bila jedina koja je odlucila da ce beba da sisa. Dugi put sam bila sama u apartmanu, pa ne znam sta je bilo sa vecinom.