A sad da se vratimo na to koliko svi cijenimo sebe kao osobe,ako želite pričati o tome naravno
30.01.2010, 16:36
cipiripi
5148
ja apsolutno ne zelim da ucestvujem u ovoj temi jer je pokrenuta citiranjem mene "ANONIMNO"!
30.01.2010, 17:37
Dora
3456
Ja se izvinjavam devojkama a pogotovo Anonimnoj što sam promašila temu svojim postovima i što nisam shvatila da ceniti sebe znači ne dozvoliti npr. da te muž bije, svekrva i svekar nazivaju stokom i ostale banalnosti. Naravno, ne znam ko je citiran i ne pamtim tuđe postove, ne želim ženi koju maltretiraju da govorim kako to ne treba sebi da dozvoli...jer takve stvari se ne govore, svi to znamo ali čim ih neko prihvata znači da tako želi. Prema tome, da sam znala da je tema otvorena da bi se "mučenice" žalile a ostali ih tešili, ni ja ne bih učestvovala u njoj
30.01.2010, 17:46
guppy RR
5437
Da li bi vam bilo lakše da zaključam ovu temu? Pitam dobronamerno...
30.01.2010, 17:54
cipiripi
5148
ne moras! mislim da efektom zakljucavanja ne postizes nista..
30.01.2010, 17:54
buhla
2564
Mogla bi i da se skroz obrise jer vise od pola postova nemaju veze sa temom ili ostane pitanje Koliko cenimo sebe? pa da se na tu temu pise - moje misljenje. Ima i anketa... da li obrisati temu
< Poruku je uredio buhla -- 30.1.2010 17:56:01 >
30.01.2010, 17:58
Shishica
4811
Jaaao zakljucaj... malo sam zvirnula i ... tema je otisla u tttttttttttttttttttttttt
30.01.2010, 21:49
Anoniman
Evo da se opet oglasim i ja, posto vidim da ste me isprozivale i da sam potpuno pogresno shvacena. Prvo, mislim da uopste nije poenta u tome da li sam objavila svoju poruku kao anonimna ili pod nekim nickom. Sto se mene tice, u ovoj i slicnim temama sve mozete da objavljujete poruku anonimno jer imena uopste nisu vazna. Vazno je da prenesemo nase iskustvo ili iskustvo iz nase okoline i pomognemo zenama koje su zaista u problemu. Drugo. Zao mi je sto se iko osetio prozvanim. Ja namerno nisam pisala imena i koliko znam nigde nisam napisala da citiram zene koje muzevi tuku. Mene su samo njihove reci nagnale da pomislim na zene koje zaista trpe nasilje. Nikoga nisam imenovala i cak sam se izvinila sto njene reci izvlacim iz konteksta i rekla da nije nista licno, nego su mi posluzile kao slagvort da otvorim temu za zene koje zaista trpe nasilje. A razlog vise da temu objavim kao anonimna je upravo u tome sto sam ja nedavno dozivela saznanje da je osoba pored koje sam odrastala, koja mi je relativno blizak rod, uradila nesto strasno, meni strasno. Naime, u poslednje vreme je taj covek sve nervozniji i stalno udara svoje nestasno petogodisnje dete. Jednog dana je i dete bilo mnogo nestasnije i kazu da ga je on posle gomile opomena toliko jako izudarao, da je njegova zena skocila da odbrani dete i on je nju prebio. Meni je to neshvatljivo, bolno, porazavajuce. Ocajno se osecam kad samo zamislim sliku, a to su mladi ljudi. I posle svega toga, one reci su mi samo bila tacka na I i otvorila sam ovu temu. Bez imena, bez ikakve potrebe da ikoga prozovem, samo da ostavim prostora da neko prenese svoje iskustvo i pruzi podrsku zenama koje trpe ovo kroz sta je prosla zena koju poznajem i jos stotine drugih. I kao trece, da se vratim opet na ovo sto vas je najvise mucilo u mom postu, a sto mislim da je zaista najmanje vazno, a to je da sam anonimna. Pa pogledajte koliko ste raspalili po meni da se mesam u neciji zivot. Mada, meni bi strasnije bilo da sam poslala bilo kojoj od vas pp sa pitanjem kako si, meni je to direktno mesanje u zivot, a ne ovo! A uostalom, ako ikoga od vas muz zaista maltretira, zasto ja da dozvolim sebi da pisem pod svojim nickom i da sutra mozda ako se napije pokuca na moja vrata i maltretira mene sto okrecem vas protiv njega. A meni to nije ni cilj niti mi to u zivotu treba. Izvinite, ali ja imam potrebu da se zastitim jer ja cenim sebe.
30.01.2010, 21:57
cipiripi
5148
tvoj prvi i zadnji post se jako razlikuju u "pismu".. no da ne bi glumila detektiva ne zelim dalje da polemisem "anonimna", a to sto smatras da smo mi razjarene lavice ili sta vec to je vec tvoj problem, tako da mislim da bi ti bilo pametno da se i u ostalim temam pojavljujes kao anonimna da ne bi dolazila u sukob cak i ako nekome pozelis dobar dan ili napises po koji vic.
30.01.2010, 22:00
Anoniman
Anonimna, jel sam krivo shvatila ili i ti imaš problema u braku?
31.01.2010, 08:46
eugenija
5366
Jaoj, ozbiljno sam razmislila o ovom pitanju.. Moj odgovor je... NE ZNAM. Mislim da bi objektivno jedino ljudi koji me izuzetno dobro znaju mogli da kažu da li se cenim i u kojoj meri.
Bilo je situacija u životu gde sam gutala stvari za koje mislim da ne bi niko, naravno ne mislim na nasilje, nasilje ne bih trpila momenta jednog. Nego onako nekih nipodištavanja mene kao ličnosti. Mnogo u sebi imam razumevanja, pa uvek krećem od opravdavanja tipa: Možda je ta osoba bila ljuta nešto od pre, možda je rečeno u afektu, ma nije to mislila stvarno, svi grešimo.. I nekako pređem.
Isto tako bilo je situacija gde sam sebe i precenjivala. Ma nije tebe niko vredan, ti si najvrednije biće na svetu, najlepša, najpametnija, najluđa, najbolja, najhumanija, najkreativnija.. naj naj naj... I kad sam tako stvari postavljala, dođem do jednog zida da mene tako opisanu u vlastitim očima apsolutno niko na svetu ne zaslužuje i da nema (nije se rodio, nisam ga srela) toga ko je zaslužio da me dotakne, ma da mu posvetim reč jednu ili pogled, a kamoli nešto više. Dakle, Eugi sama do kraja života Samoživnica, kupa se u moru osećaja više vrednosti. Ma daaaj
Verujem da je prava mera u samocenjenju odraz zrelosti i iskustva. Na zrelost mislim na sazrevanje u emocionalnom smislu. A na iskustvo čak ne mislim ni godine, već više situacije koje se ponavljaju i ponavljaju dok ne budu deo našeg iskustvenog slučaja. Iz sopstvenog iskustva se najbolje uči. A pravu meru je teško naći u bilo čemu. Sredina je najmudrija i najpametnija, ali se i teško do nje dolazi na način da je to trajno.
Što se tiče ove razmene verbalizovanih misli anonimne i neanonimne, mislim da je najbolje da se anonimna putem pp obrati ovoj osobi koja se osetila prozvanom i da se razjasne na taj način. Verujem da je pogrešno shvaćena i da će do najkvalitetnijeg stići preko "oči u oči" sa neanonimnom. Ovo prosto nigde ne vodi.
Ljubac zubac i cenimo se u granicama normalne i realne slike o sebi!
< Poruku je uredio eugenija -- 31.1.2010 8:47:50 >
31.01.2010, 09:59
minavb
12959
Mislim da je cipi pograsno shvatila pokretaca ove teme. Mislim da ovde nije bio cilj da se prica o cipi, i da citiranje njenih reci apsolutno nema nikakve veze sa slosim namerama anonimne osobe. Meni se cini da je anonimna samo zelea da pisemo o primerima zlostavljanja i nagovestaja moguceg zlostavljanja od strane osobe sa kojom delimo sve. Nisam videla nikakve lose namere u prvom postu ove teme, samo mi se cini da zene nisu bas raspolozene da caskaju na ovu temu. Ja, npr, ne volim da pricam o ovakvim stvarima i da se mesam u tudj zivot. Mozda je to glupo, ali ne tice me se. Jednom me se ticalo pa sam izgubila prijateljicu. U svakom slucaju sam protiv bilo kakvog naselja, i kada bih osetila da bih mogla biti izlozena istom, pobegla bih glavom bez obzira, narocito kada je dete na putu, ili vec tu. Od roditelja sam naucila da odnos dvoje supruznika mora biti pun postovanja i poverenja, pa onda svega ostalog.
31.01.2010, 10:20
eugenija
5366
IZVORNA PORUKA: minavb U svakom slucaju sam protiv bilo kakvog naselja
.. bilo to selo, grad, ili naseobina
31.01.2010, 10:22
minavb
12959
IZVORNA PORUKA: eugenija
IZVORNA PORUKA: minavb U svakom slucaju sam protiv bilo kakvog naselja
.. bilo to selo, grad, ili naseobina
Hahahaha, da, ja volim urbanisticki haos!
31.01.2010, 13:36
guppy RR
5437
IZVORNA PORUKA: minavb
Mislim da je cipi pograsno shvatila pokretaca ove teme. Mislim da ovde nije bio cilj da se prica o cipi, i da citiranje njenih reci apsolutno nema nikakve veze sa slosim namerama anonimne osobe. Meni se cini da je anonimna samo zelea da pisemo o primerima zlostavljanja i nagovestaja moguceg zlostavljanja od strane osobe sa kojom delimo sve.
Slažem se, tako sam i ja shvatila temu. A razumem i cipi što je lično shvatila, kad je njen lični post u pitanju.
Sasvim nebitno... meni je teško gledati kako neko dopušta da ga partner tuče, prevari, da se opija, da tuče dete... a ta osoba ostaje "zbog ljubavi". Nisam u takvoj situaciji i ne mogu da sudim šta bi ja uradila, ali za sad mislim da bi završila tu priču tip top. Ustvari ne znaš, dok nisi i ti u tom položaju...
31.01.2010, 13:40
Dora
3456
Anonimna, ako već imaš problem nasilja nad petogodišnjim detetom u svojoj blizini, ajde, ljubim te tako osećajnu, pozabavi se malo tim problemom, npr. spasi jadno dete od nasilnika oca tako što ćeš kao savesni građanin taj slučaj prijaviti nadležnima, nemoj nas ovde da spašavaš. p.s. najlakše je biti anoniman i posmatrati tuđe živote. Pomozi tamo gde stvarno možeš i moraš.
31.01.2010, 13:41
guppy RR
5437
Dora, zaista nije potrebno da napadaš devojku. Otvori oči i objektivno pročitaj šta je napisala i kako je napisala.
31.01.2010, 13:42
cipiripi
5148
IZVORNA PORUKA: Anoniman
Unapred se izvinjavam osobi koju sam citirala, zaista je mnogo volim i ovo nije ništa lično upućeno njoj, zato nisam htela da napišem koga citiram.
ja ovakav odnos zaista ne razumem.. no dobro...svako je skapirao kako je skapirao, i to je to...
31.01.2010, 13:46
Dora
3456
IZVORNA PORUKA: guppy RR
Dora, zaista nije potrebno da napadaš devojku. Otvori oči i objektivno pročitaj šta je napisala i kako je napisala.
Gupi, napisala je da čovek prebija svoje dete. Tu ne treba biti subjektivan ili objektivan. Treba reagovati i jako mi je žao što ljudi nisu toliko savesni da pomognu najmlađima u takvim situacijama. Isto sam to napisala za Dacamacin post pre skoro godinu dana, to ću uvek svima reći, a i sama bih prijavila svakog za koga znam da zlostavlja dete. To što muž bije ženu, to nije moja stvar, ali ovo bi trebalo da bude svačiji problem jer se zaista strašne stvari dešavaju i ja na to ne mogu ostati nema. Izvinjavam se ako nije tema.
< Poruku je uredio Dora -- 31.1.2010 13:47:36 >
31.01.2010, 13:50
guppy RR
5437
Dobro. Očigledno je tema ostavila utisak na sve nas. Svi se slažemo da - ako neko prebije svoje dete, treba ga prijaviti.
Ali ... linija ove priče bila je i u poanti - ako neko tuče svoju ženu / devojku, treba ga napustiti. Tu se radi o onome "koliko cenimo sebe".
Zašto, kada se radi o nama, popuštamo više, nego kad se radi o deci? Sve pod pretpostavkom da mi možemo da se branimo a dete ne može? Nisam sigurna ni ja...
Sve u svemu... teška tema.
< Poruku je uredio guppy RR -- 31.1.2010 13:51:19 >
31.01.2010, 13:53
cipiripi
5148
IZVORNA PORUKA: eugenija
mislim da je najbolje da se anonimna putem pp obrati ovoj osobi koja se osetila prozvanom i da se razjasne na taj način. Verujem da je pogrešno shvaćena i da će do najkvalitetnijeg stići preko "oči u oči" sa neanonimnom. Ovo prosto nigde ne vodi.
pp jos nema...
31.01.2010, 15:46
Anitaaa
1360
Au,ovde vala ima svačega a najmanje veze sa temom. Nije mi jasno zašto je ova tema iznesena anonimno kad niko ovde nije u obavezi da se izjašnjava ni po jednom pitanju.Ako nemam ništa da kažem vezano za neku temu ja se i ne oglašavam. A sad back to the subject Mislim da cenim sebe sasvim dovoljno .Čuvam sebe i svoje živce i iako sam spremna na kompromise ne dam na sebe.Smatram da se može kroz život bez bespotrebnih svadja i incidenata samo ako su ljudi otvoreni i iskreni.Naravno uvek ima teških momenata.Nekad i pogazim sve ovo što sam sad napisala ali se trudim da se i onda vratim na put za koji verujem da je ispravan. A merilo mi je da ne budem kao moja majka koja pušta da svi po njoj gaze i još se izvinjava
31.01.2010, 16:20
Trcosava
15173
Moram se oglasim... SVI vi ovde pričate o fizičkom ''nasilju'', ovaj bije ženu, onaj bije dete. Po meni je teže, i za videti i spasiti, psihičko ''nasilje'' (pričam o odnosu muž-žena; dečko-devojka), psihičko nasilje nad detetom od 5 god je po meni malo moguće, no ajd.. E sad da li nekog muž bije i da li će taj neko da trpi - to je njegov lični život. JA to ne bih trpela, nisam trpela nikad niti ću. Iza sebe imam jedan brak, sve je bilo super - samo nas dvoje nije bilo. Ljudi koji me poznaju celog života kažu da više nisam bila ona stara, jednostavno sam se ugasila. Najlakše bi bilo da me neko klepi i onda kažeš ''E sad idem, da trpim batine neću'' No kada te neko ne udara i kao obasipa te ''poklonima'' a tebe kao osobu ne vidi - malo je teže. No i to sam izgurala i evo me sada srećna, muž, dete... Cenim sebe, držim do sebe i nikad neću dozvoliti da me IKO gazi. Ni otac, ni majka, ni muž ni dete.
Drugo, žena koju muž bije i ona trpi - po meni je samo njen problem. Priče nemam gde ili nemam kod koga -ne piju vodu kod mene. Živimo u 21. veku i postoje prihvatilišta za žene i decu kao žrtve nasilja i tu je za mene tačka. Ženi koja dozvoljava da joj muž bije dete - ma koliko godina ono imalo, bih po kratkom postupku oduezla, one koji biju decu (muško, žensko nebinto) bih po još kraćem postupku sterilisala i kraj priče za mene.
I još nešto, da postoji opcija anoniman ali mislim da ona ide u slučaju kada pišeš O SEBI i u tom slučaju razumem kada je neko anoniman. Pokretanje teme kao ''anoniman'', pri tom pokretati opštu temu i ne iznositi svoj problem već pitajući se kako je kod drugih, citirati druge i stavljati njihove reči tako da zvuče totalno van konteksta... mi je malo bezveze. Dosta od mene.