writing-img

RE: RH negativne majke

clock-img

20.03.2009, 16:37

clock-img

kumara

pencil-img

1426

Sanjice draga, ne sekiraj se Rhogan je preventivna mere, i ne mora da znaci da ces imati problema.

Procitaj clanak Rh faktor - rizik za majku i dete KLIK

clock-img

20.03.2009, 16:57

clock-img

Verus

pencil-img

11942

Snezo jel tvoja drugarica trudna??  Antitela se ne proveravaju kod bebe nego kod majke...svaka RH negativna majka BEZ OBZIRA  na krvnu grupu i RH faktor oca, mora primati Rhogam, bez izuzetaka. 
Sanjuska  mala je verovatnoca da je tvoje telo stvorilo antitela u tako ranoj trudnoci, ali nije iskljuceno, Dok god dobijes dobru prenatalnu brigu, bice sve OK, sto znaci da ces primiti Rho-gam negde u 20-oj ili 28 oj nedelji, i po porodjaju.  Tako da nemoj nista da brines user posted image

IZVORNA PORUKA: Sneža

Stvarno,neznam ništa po tom pitanju,mislim najbolje će ti reći dr.,ali moja drugarica je isto negativna,i znam da svaki mesec proveravaju krv kod bebe,da se nisu slučajno pojavila antitela

clock-img

20.03.2009, 17:04

clock-img

Sneža

pencil-img

1513

Verus,ako sam je ja dobro razumela,mislim drugaricu,ja bih rekla da vade bebi krv,ali nisam 100% sigurna

clock-img

20.03.2009, 17:05

clock-img

Verus

pencil-img

11942

A kazes ona je trudna i dalje?

IZVORNA PORUKA: Sneža

Verus,ako sam je ja dobro razumela,mislim drugaricu,ja bih rekla da vade bebi krv,ali nisam 100% sigurna

clock-img

20.03.2009, 17:06

clock-img

Sneža

pencil-img

1513

Da,osmi mesec

clock-img

20.03.2009, 17:07

clock-img

Verus

pencil-img

11942

Ako jeste, onda sigurno samo mami gledaju krv....u nekim tezim slucajevima se rade tzv. in utero transfuzije gde se cela zapremina krvi menja detetu jos dok je u materici....ali to se ne desava u slucajevima kada je majka RH negativna, nego kada ima drugih antitela, a tih je puno.... pitaj je bas pa nam javi!

clock-img

20.03.2009, 17:52

clock-img

Sneža

pencil-img

1513

Sad sam zvala onu drugaricu što ima rh neg.,kod bebe se nešto iskomplikovalo pa su bebi menjali krv,neznam da li sam dobro razumela,ona ne voli puno da priča o tome,a meni glupo da pitam.

clock-img

20.03.2009, 18:17

clock-img

Modessty

pencil-img

12173

Meni su menjali krv kad sam bila beba. To je narodski izraz. Mislim da sam negde već pisala o tomeuser posted image

Imperfection is beauty, madness is genious, and its better to be absolutely ridiculous then to be absolutely boring.

clock-img

20.03.2009, 18:41

clock-img

Verus

pencil-img

11942

Modessty, ova beba je jos u stomaku....to se retko radi, jedino kada toliko ojacaju antitela da nema drugog izbora nego da se menja cela krv jos u stomaku i tako na svaki nekoliko nedelja, ili tako ili ne bi prezivelo...

clock-img

21.03.2009, 22:39

clock-img

Modessty

pencil-img

12173

Auuu user posted image Nisam ni znala da to rade!!!!!

Imperfection is beauty, madness is genious, and its better to be absolutely ridiculous then to be absolutely boring.

clock-img

21.03.2009, 22:55

clock-img

Buba76

pencil-img

659

Kada menjaju bebi krv na rodjenju to se zove exangvinotransfuzija. Nisam cula da to rade dok je jos u stomaku,ali ako mogu da operisu bebu u stomaku onda verovatno moze i ovo

clock-img

23.03.2009, 09:22

clock-img

sanjuska

pencil-img

3

Hvala vam mnogo.Malo sam se smirila ali sam i dalje uplasena...Nadam se da ce biti sve ok.
Kiss za sve vas...user posted image

clock-img

23.03.2009, 17:39

clock-img

kumara

pencil-img

1426

Sanjuska, nemoj da se opterecujes, bice sve ok!!! user posted image

clock-img

25.03.2009, 09:24

clock-img

Javor

pencil-img

3

ja sam rh -...
imala sam 3 spontana iz nepoznatih razloga
....
svi nalazi su ok...
posle sakog sam primala rhogam...
jedino sto mi rh - treba da proveravamo titar antitetala..
i ako su negativna... sve je ok..
ako su pozitivna daju se neke inekcije.... i sve bude oki sa bebom:)
bez brige...
a o nasledjivanju rh- i rh + ... to je vec genetika i prica o dominantnim i recesivnim osobinama...

Pozdrav za sve i da uskoro setamo stomake :)
taman cemo moci da ih pokazujemo na leto.... samo da se pojave user posted image

clock-img

25.03.2009, 11:51

clock-img

sanjuska

pencil-img

3

IZVORNA PORUKA: Javor

ja sam rh -...
imala sam 3 spontana iz nepoznatih razloga
....
svi nalazi su ok...
posle sakog sam primala rhogam...
jedino sto mi rh - treba da proveravamo titar antitetala..
i ako su negativna... sve je ok..
ako su pozitivna daju se neke inekcije.... i sve bude oki sa bebom:)
bez brige...
a o nasledjivanju rh- i rh + ... to je vec genetika i prica o dominantnim i recesivnim osobinama...

Pozdrav za sve i da uskoro setamo stomake :)
taman cemo moci da ih pokazujemo na leto.... samo da se pojave user posted image

A u kom si mesecu imala spontane?
I sta kazu lekari,da li mozda ima veze zato sto si Rh-?

clock-img

26.03.2009, 02:36

clock-img

kumara

pencil-img

1426

IZVORNA PORUKA: Javor

Ima nasa RR i clanak o tome! user posted image Šta određuje krvnu grupu bebe? KLIK

clock-img

10.04.2009, 17:15

clock-img

Anoniman

Al sam se nachitala ove prethodne strane....

Ja sam 28 marta saznala sam sa trudna...i od onda nekoliko puta bila kod ginekologa...al on je bio zauzet time shto ne moze da utvrdi koliko sam trudna ...umesto da me pita koja sam krvna grupa i da mi kaze shta treba da pijem ili ne.... Ali sad u utorak ima s vrata da ga zaspem pitanjima dok nisam nervni slom dobila....
Eto ja sam o rh negativna i ovo mi je prva trudnoca....videtju kako tju ja da prodjem....

clock-img

10.04.2009, 18:08

clock-img

Verus

pencil-img

11942

tako bar ovde rade....menjaju krvi svakih nekoliko nedelja (ne znam tacno koliko), tokom cele trudnoce, i to da ne bi majka stvorila ta opasna antitela (ovde su i druga u pitanju ne sam Rh, tj. anti-D), i da ne bi ubili bebu.  Sl. je amniocentezi, koristi se neka velika igla, i naravno moze biti opasno za bebu a neprijatno i bolno za mamu.....Sto se tice drugih Rh neg mama, nista ne britinite dobicete rho gam u 28 nedelji i po porodjaju, tako se obicno daje, nema UOPSTE razloga za brigu.user posted image

IZVORNA PORUKA: Buba76

Kada menjaju bebi krv na rodjenju to se zove exangvinotransfuzija. Nisam cula da to rade dok je jos u stomaku,ali ako mogu da operisu bebu u stomaku onda verovatno moze i ovo

clock-img

13.04.2009, 08:09

clock-img

Anoniman

Evo jedan članak na ovu temu: Rh negativna krvna grupa i trudnoća KLIK

clock-img

21.04.2009, 13:21

clock-img

vrabac

pencil-img

40

Ja sam Rh - , pri prvom pregledu kod potvrđivanja trudnoće dr mi je tražio da uradim krvnu grupu i Rh faktor, pošto sam A Rh - uplašila sam se zbog svih priča vezanih za to, dr mi je objasnio da ne treba da brinem moram da kontrolišem antitela svakih mesec dana u Zavodu za transfuziju krvi, pošto sam radila amniocentezu u 18. nedelji odmah posle intervencije sam dobila Rogam inekciju, rečeno mi je da sa ovom inekcijom nisam zaštićena od narednih oštećenja materice znači ako se u bilo kom slučaju desi da se povredi materica i dođe do mešanja moje i bebine krvi moram ponovo da primim Rogam i to u roku od 72 h. Isto važi i za porođaj nakon njega moram primiti Rogam. Muž je B + , u slučaju da je otac Rh - onda se ne prima Rogam je je beba Rh - i telo majke je ne vidi kao "strano telo" i ne odbacuje je.

clock-img

01.07.2009, 10:27

clock-img

Anastazija

pencil-img

667

Eto, i ja sam Rh -... Bila sam nesto bzvz kada sam saznala, ali je dr bila super i maltene me izbacila iz ordinacije kada sam pocela da zapitkujem rekavsi da su to sve babske price i da smo sada u 21.veku te nema mesta panici ... Uverila me je da je to sve ok, a potom sam pocela da saznajem kako su mnoge zene iz mog okruzenja upravo isti Rh - faktor kao i ja.. a rodile su dece i dece...
Nadam se da ce sve do kraja biti ok.. user posted image

Mada, ne moze covek da se ne zamisli..

clock-img

01.07.2009, 11:28

clock-img

Lu

pencil-img

15094

Ma nemaš se šta brinuti Anastazija,sve je to normalno,ako smo negativne dobijemo Rhogam i to je to.
Problem je bio prije kad se nije trudnicama određivala krvna grupa,a to je bilo daaavno i nema razloga da se vraćamo u tu priču.
Samo veselo naprijeduser posted image

clock-img

01.07.2009, 14:08

clock-img

Anastazija

pencil-img

667

Hvala draga... Ipak, ja sam poznati panicar.. user posted image
.. lepo mi rece dr : "ma to su gluposti, necu da pricam o tome. cao" user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image  i otera me doslovno user posted image user posted image

clock-img

20.07.2009, 12:52

clock-img

Modessty

pencil-img

12173

IZVORNA PORUKA: Anastazija

Hvala draga... Ipak, ja sam poznati panicar.. user posted image
.. lepo mi rece dr : "ma to su gluposti, necu da pricam o tome. cao" user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image  i otera me doslovno user posted image user posted image

I ja pitala mog dr da li treba odmah da radim neko testiranje na antitela. A on me napujdao iz kancelarije rekavši da ja treba da uživam a on da misli!user posted image

clock-img

20.07.2009, 12:57

clock-img

Anastazija

pencil-img

667

ih, kako da dr misli kad ja imam internet pa se o svemu doooobroo raspitam user posted image user posted image user posted image user posted image