cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

RE: Kasno materinstvo - prednosti i mane

clock-img

23.05.2012, 20:15

clock-img

vukosava

pencil-img

4484

IZVORNA PORUKA: minavb

Nekima ne pomaze ni sto kasnije materinstvo, deca su im unapred osudjena na praznoglavost i bandoglavost.

I to je ok. Ne mozemo svi biti supermeni. Bilo bi stvarno nemoguce da su svi prepametni i umereni u svakom svom postupku. Ima nas raznih i uvek ce biti.

clock-img

23.05.2012, 20:26

clock-img

gagagaga

pencil-img

416

Zdravo zene ima razni tema nakoje neulazim a ova me kao prozva nesto heheheh.. sad dali i kad treba da se ostvarimo kao roditelji je iskljucivo do nas!Posto nikad nisam gledala sta ce ko da kaze niti sam zivela po ophodjenju i ponasnju drugih imam svoja neka misljenja o svemu tome...evo ja treba da postanem majka u 40 tim, a imam sina od 21god. kojem je veoma drago sto nece da bude sam imace sestru ako bog da jos malo.. tako mislim da vecina zena netreba da daje sebi za pravo da kaze kad koja zena treba da postane majka i sta je koju sprecilo da postane ranije istom..

clock-img

23.05.2012, 20:33

clock-img

nina26

pencil-img

3303

zene kod nas cim dodju do 29 odmah ide prozivanje, a svakom godinom je to sve vise i vise. Ko nije doziveo tu prozivku nek samo priviri na temu: "A kad cete vi?"

e ovo potpisujemuser posted image

ja sam tek videla koliko smo mi ograniceni po tom pitanju kad sam dosla da zivim ovde.

da sam mogla zatrudnela bih i ranije, ali nije se dalo...sad sa mojih 30 god i prvom user posted image kod nas me gledaju kao da sam ne znam sta, a to je zato sto moje skolske drugarice imaju po 2,3 dece i vec zavrsavaju 2 razred osnovne..znaci ja odavno kasnim..
dok ovde gde sad zivim, sam u normalnom dobu bda stvaram porodicu, cak mi dr kazu da sam jos uvek mlada...
neverovatne razlike, ali tako je...

Od sada slavim Dan Zaljubljenih :)))))

clock-img

23.05.2012, 20:36

clock-img

vukosava

pencil-img

4484

gagagaga, valjda ces moci na njega da se oslonis ponekad na pomoc oko bebe :) Eto jos jedne prednosti kasnog materinstva (u skladu sa temom).

Ja imam sestru mladju doduse ne 21 vec 10 godina ali sam joj maletene vise tetka nego sestra. Prosla sam sa njom menjanje pelena, pravljenje AD mleka itd. U neku roku to ti dodje priprema za roditeljstvo pa kad god posle da naidje.

clock-img

23.05.2012, 20:45

clock-img

Anoniman

Ali to prozivanje nije samo za žene koje "kasnije" rode(namerno pod navodnicima, jer je to, opet kažem, stvar ličnog izbora)...ako mislite da žene koje rode sa 20 ne trpe takvu verbalnu dijareju kao žene koje rađaju sa 35-40, grdno se varate...pri tom ih niko ne shvata ozbiljno, starije majke ih omalovažavaju, svi pitaju "omaklo se, zar ne"...prosto ljudi turaju nos gde mu nije mesto, i to uopšte nije povezano samo sa ženama koje kasno rađaju. Pitaju za sve, i kompetentni su da se u sve najbolje razumeju. Pa koliko mladih devojaka izvrši abortus zbog nerazumevanja i nepodržavanja okoline, a da su ih samo najbliži podržali, rodile bi dete i snašle se nekako? Mislim da je malo, nemojte se ljutiti, ali egoistično misliti da se samo starije majke susreću sa problemima, bilo koje vrste. Svakakve diskriminacije ima.
I sigurna sam da to nije tako samo u Srbiji. Možda je u našim ruralnim krajevima izraženo, kao i kod gradske seljane (pritom seljak nije isto što i zemljoradnjik, tj paor, nego ljakse), ali toga ima svuda u svetu.

< Poruku je uredio Nedja RR -- 23.5.2012 21:44:00 >

clock-img

23.05.2012, 20:48

clock-img

vukosava

pencil-img

4484

Slazem se. Kod nas je optimum od 25 do 29. Sve mladje od 25 i starije od 29 zene ista predavanja slusaju... Sto je nebuloza... Mesanje u tudje zivote.

clock-img

23.05.2012, 20:55

clock-img

gagagaga

pencil-img

416

E sa Nedjom se podpuno slazem.... kad sam rodila sina pricalo se verovatno vrlo mlada a sad u godinama heheheheh ko jos treba da slusa price inace sina sam bas i mlada rodila sa 19 god

clock-img

23.05.2012, 20:58

clock-img

vukosava

pencil-img

4484

Nedjo u SAD je jos okrutnije. Ako zatrudnis od 16 do 18, nateraju te da dete rodis i das na usvajanje jer ne smes da abortiras. Ima jedna TV serija, to ne moze ni da se gleda kako treba a da ne suzis celu epizodu. Ne znam sto je pustaju n MTV-ju, mozda kao poziv na kontracepciju...

clock-img

23.05.2012, 21:41

clock-img

ana77

pencil-img

610

Mislim da je to najgluplje da se covek mesa u tudje zivote i odluke. Ja sam svog muza upoznala sa 31 godinom, evo sad sam napunila 35 i cekamo drugo dete, brze nije moglo, a da nam se nije "desilo" :)!
Kao da sam ja mogla da biram kad cu upoznati nekog ko mi sasvim odgovara. OK, mozda sam i ja tek tad bila zrela i za udaju i za decu, pa mi se neko takav desio ali i to je sve deo odrastanja i svega.
Jedina stvar zbog koje mi je zao sto ako i moje cerke :) budu radjale decu posle 30-te ja necu moci da im pomognem oko dece onoliko koliko bih mogla da sam ja mladja dobila decu i onda mozda necu moci toliko da uzivam u unucima koliko bih uzivala da ih mladja dobijem itd. Ali ko zna, mozda se moje cere rano udaju :) :) :)! Salu na stranu, eto samo zato bi mi bilo zao :)!

A sto se tice onih sto im "dune" da postanu roditelji sa 50, a do tad su jurili neke svoje ciljeve, ni tu ne vidim nista lose ako su oni u potpunosti suoceni sa tim sta je roditeljstvo, da to nije jedna od onih stvari koja samo treba da se chekira na listi za zivota nego je to ipak nesto drugo. Ali cak i da toga nisu svesni ko ih tek onda moze osudjivati jedino sto neko rece, zao mi je te dece sto ce rano ostati bez roditelja, to je ono sto je tuzno zapravo.

clock-img

27.06.2012, 11:29

clock-img

Figaro88

pencil-img

4199

Moja mama je mene i brata rodila sa dvadeset,a malog batu sa trideset i nesto.Kaze da joj je sa nama bilo mnogo lakse.Za mene je vreme bilo pravo i ne zalim ni za cim.Mada me nerviraju neki komentari u vezi mladih mama,i to sto me stalno nazivaju sekom i tetkomuser posted image

Of course it is happening inside your head, but why on earth should that mean that it is not real?

clock-img

27.06.2012, 11:31

clock-img

Anoniman

"Kasno materinstvo" mane:

Kaže ti genetičarka kako si mamica u godinama user posted image i kako će sad lepo da ti sve reference poveća za 50%, pa da lepo radiš još 100 pretraga! Majku mu, tek sam 32. napunila!!!

clock-img

27.06.2012, 11:39

clock-img

Figaro88

pencil-img

4199

O Boze Nina pa nisi ti sa 32 matorauser posted image Ta zena je kreten...

Of course it is happening inside your head, but why on earth should that mean that it is not real?

clock-img

27.06.2012, 11:42

clock-img

Anoniman

Je l' da?! user posted image

Ma po njoj ako ne rodiš do 30.-te odmah si "matora". A iskreno, ja sve manje žena poznajem u svom okruženju koje su uopšte i udate pre 30-te...A prvo sam rodila sa 29 i onda sam bila "baš potaman" user posted image

clock-img

27.06.2012, 11:47

clock-img

Figaro88

pencil-img

4199

Da,to je tacno.U nasem drustvu samo ja i moj brat imamo decu,ja sam udata a brat je vec stigao da se razvedeuser posted image I jos jedan par ceka bebca.A svi su stariji od nas.I mislim da je to ok zato sto treba obezbediti detetu bar neke normalne uslove za zivot.Moja mama ima problem sto ona uskoro ulazi u klimaks a brat u pubertet,ne zna se ko je gori od njih dvojeuser posted image

clock-img

14.08.2012, 19:19

clock-img

mufika

pencil-img

115

U decembru punim 38 i geneticarki sam u startu rekla da NE ZELIM da idem ni na kakve dodatne analize ako su samo godine indikacija da me salje. Posle takvog otvaranja razgovora bila je veoma prijatna i ohrabrujuca, izasla sam od nje zadovoljna.

U slicnoj sam situaciji kao GAGAGA, ja sam sa 19 god rodila cerku i tek potom isla na fakultet i radila i snalazila se uz podrsku roditelja. Sad sam sretna sto imam cerku od 18 god i za 2-3 nedelje mi dolazi sin. Kad ljudi saznaju kolka mi je cerka jos uvek znaju da pitaju kad sam je rodila. Vise me to ne vredja jer sam se izborila za nju i stekla profesionalnu reputaciu pored nje. Ali u pocetku je bilo tesko. No, verujem da se moze postati roditelj i tako mlad, mozda nije za svakog ali ja podrzavam mlade koji su hrabri dovoljno da se na to odluce.

Sad me je vise strah nego sa 19. Ne znam da li cu imati dovoljno snage, maste, energije za dete. Veliku podrsku imam u svom dragom, bez njega ne bi se ni odlucila za dete, to sa cerom nisam imala.

clock-img

14.10.2015, 14:17

clock-img

wivern

pencil-img

8800

IZVORNA PORUKA: Anoniman
Svake godine povećava se broj žena koje se odlučuju za materinstvo u zrelim godinama. Zašto se to dešava? Kako se pozno materinstvo odražava na zdravlje žene i njenog deteta?
U manama u textu za koji ću vam na kraju dati link, piše između ostalog: veći rizik od Daunovog sindroma, prevremeni porođaj ili preneta trudnoća, toksikoza u drugoj polovini trudnoće, prevremeno curenje plodove vode, slabost trudova, hipoksija ploda...
A u prednostima između ostalog piše: ...žena između 35 i 40 godina po pravilu planski rađa svoju prvu bebu koju očekuje s ogromnom radošću, a ne kao obavezu...
Šta vi mislite o svemu ovome?

Meni se materinstvo dogodilo u zrelim godinama. Porodila sam se u 39-oj godini.
Delom jer do 33 nisam imala partnera sa kojim bih to zelela a kasnije i zbog borbe sa sterilitetom. U trudnoci nisam imala nikakvih problema, niti sada. Sto se mene tice materinstvo me je samo jos malo podmladilo.
Mislim da je to sve individualna stvar, i da nema vise toliko veze sa godinama. Sve ima svoje prednosti i mane, najvaznije je da se deca radjaju user posted image

But it ain't how hard you're hit; it's about how hard you can get hit, and keep moving

Honey, I'm Home

clock-img

28.10.2015, 21:07

clock-img

Mariya

pencil-img

4489

Ja sam L rodila sa 28 a H sa 31 godinom. Da mi je bila ova pamet, rodila bih decu ranije.
Ali radila sam sve kako treba, po redu. Završila školu, zaposlila se, zabavljala, pa se udala, malo uživali u životu udvoje i onda rađala decu.

clock-img

28.10.2015, 22:28

clock-img

choopa choops

pencil-img

9258

Blah...žena ako hoće nešto da postigne u životu, ne mož' da rodi prije 25-te da **** oca user posted image A i to je već zamalo pa kasno, po rječima mog ginekologa. Kao do 28-e najkasnije da rodi. E sad u neka davna vremena ženin posao i jeste bio samo rađanje, ali danas je totalno druga priča.
Ja sam svoje rađala sa 27,29 i evo sa 34.

Prednosti su te što sam završila školu, našla posao, udala se pa rađala.
Mane za sad ne nalazim.user posted image

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

clock-img

28.10.2015, 23:13

clock-img

Mariya

pencil-img

4489

I to što kažeš, ne vidim maneuser posted image
Mislim da je neka prednost i to da uspeš sebi da stvoriš "idealne" uslove za rađanje i odgajanje deteta, kad se iškoluješ i imaš posao. Što smo starije, to smo i zrelije, ozbiljnije, razmišljamo trezvenije...

clock-img

29.10.2015, 06:56

clock-img

branki*

pencil-img

20828

Prednosti su sto sam zavrsila fax,platu,imamo stan,prosli nesto u smislu izlazaka,ludovanja,putovanja.mane-to sto cu moci teoretski manje da budem ziva svojoj deci,nego mame koje su rodile sa 20.
Moja mama je mene rodila u 20-oj i sad mi je nekako zao.sta je ona znala tad,jos je bila devojcurak.mada,sve to je individualno i zavisi od osobe.ono sto mi se cini ,mozda gresim je da su mladje mame opustenije i puno toga im je onako usput,a nama starijim mamama je sve kroz grc i razmisljanje i analiziranje.mozda sto vise znamouser posted image mada,ne mislim za sebe da sam kasno rodila,nego u najboljim godinama.

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

clock-img

29.10.2015, 09:28

clock-img

Modessty

pencil-img

12173

moja drugarica je rodila svoje prvo sdete sa 20 god. Bile smo druga godina fakulteta. Ona je nakon dve godine rodila još jedno dete, završila faks, razvela se, zaposlila.... I više po tom poslovnom pitanjupostigla od mene. Znači te priče - nemoj rađati dok ne završiš faks i ne nađeš posao su glupost! Ja sam najbolji dokaz za to. Jer janisam završila faks. I žao mi je što decu nisam rađala i pravila ranije. Hoću samo da kažem - deca nisu smetnja ako nešto zaista želiš - deca su podsticaj!

Prednosti - sa svojih 38 godina sam MLADA MAMA jer imam klince od 5 i 2 godine user posted image To što sam bila najstarija u porodilištu bila je takođe prednost - nisam se bavila glupostima i manje sam se plašila. Prednost je što imam izgovor kad ko kokoške legnem u 20h da spavam user posted image Takođe imam s kim da se spustim niz tobogan - moram i ja kad se dete plaši user posted image A kad padne sneg moram prva da se spustim sankama niz stazu, jer ja sam odgovrna mama koja proverava da li je to bezbedno za decu. Mogu i da se igram igračkama svaki dan a da me niko ne gleda čudno. Ima toga još puno

Mana - imam mnoooooogo manje živaca nego pre deset ili čak dvadeset godina!

Imperfection is beauty, madness is genious, and its better to be absolutely ridiculous then to be absolutely boring.

clock-img

29.10.2015, 10:22

clock-img

wivern

pencil-img

8800

Meni je jedina mana sto cu biti "matora" fizicki kad mi dete bude u pubertetu. Psihicki sigurno necu jer je moj mozak zaostao u dvadesetim user posted image

But it ain't how hard you're hit; it's about how hard you can get hit, and keep moving

Honey, I'm Home

clock-img

29.10.2015, 10:31

clock-img

Modessty

pencil-img

12173

IZVORNA PORUKA: wivern RR

Meni je jedina mana sto cu biti "matora" fizicki kad mi dete bude u pubertetu. Psihicki sigurno necu jer je moj mozak zaostao u dvadesetim user posted image

user posted image user posted image user posted image

Imperfection is beauty, madness is genious, and its better to be absolutely ridiculous then to be absolutely boring.

clock-img

30.10.2015, 11:26

clock-img

dijana1*

pencil-img

9126

Wiv ti si i fizicki TOPuser posted image i izgledas mnogo mladjeuser posted image

Jer smo tako u mogucnosti!

clock-img

30.10.2015, 12:07

clock-img

wivern

pencil-img

8800

Hvala Dijo user posted image

Honey, I'm Home