cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

RE: Kasno materinstvo - prednosti i mane

clock-img

01.11.2011, 22:02

clock-img

Vika

pencil-img

1767

A mi - pupoljci... cccc...user posted image

clock-img

02.11.2011, 01:36

clock-img

liliana

pencil-img

4820

IZVORNA PORUKA: ribizla

Ja mislim da svi zasluzuju sansu u roditeljstvu . Ne mislim da treba da racunaju na smrt nego na zivot , nikome zivot nije garantovan

user posted image
Kada sam išla na VTO, upoznala sam ženu staru oko 50god, kojoj je to bila 5 VTO. Rekla je da neče odustati sve dok  bude mogla da se bori. A više optimizma i elana da dobije dete imala je od večine žena 30-ih godina koje su bile u postupku tada...

" BOŽE, ČUVAJ MI OVO PILE...
OVU MRVU ZLATA I SVILE..."

clock-img

02.11.2011, 14:16

clock-img

vukosava

pencil-img

4484

IZVORNA PORUKA: Vika

A mi - pupoljci... cccc...user posted image

user posted image user posted image user posted image

clock-img

02.11.2011, 14:17

clock-img

vukosava

pencil-img

4484

IZVORNA PORUKA: liliana

IZVORNA PORUKA: ribizla

Ja mislim da svi zasluzuju sansu u roditeljstvu . Ne mislim da treba da racunaju na smrt nego na zivot , nikome zivot nije garantovan

user posted image
Kada sam išla na VTO, upoznala sam ženu staru oko 50god, kojoj je to bila 5 VTO. Rekla je da neče odustati sve dok  bude mogla da se bori. A više optimizma i elana da dobije dete imala je od večine žena 30-ih godina koje su bile u postupku tada...

Ja licno mislim da je bolje kvalitetno provesti 10, 15, 20 godina sa detetom nego 70 losih

clock-img

19.12.2011, 18:06

clock-img

vukosava

pencil-img

4484

Moja jedna drugarica je postala mama sad u 42. godini

clock-img

19.12.2011, 18:24

clock-img

jovicaa

pencil-img

9471

meni ona trudna starija zena sa slike izgleda neprirodno... eto sam to mogu da kazem... ali naravno svako treba da odluci kada je za njega najbolje.

don't shit where you eat :))

clock-img

19.12.2011, 19:56

clock-img

minavb

pencil-img

12959

Joj jovice user posted image

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

clock-img

19.12.2011, 20:41

clock-img

mihi

pencil-img

4968

E ovako je kod mene imam sina od skoro 15 godina i malog od 3god, i stalno se zezam vidite ja mlada a sin veliki a s druge strane još uvek mlada da rodim i ovog maloguser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image . Definitivno mislim da mi je sve bilo lakše kad sam rodila ovog malog, valjda sam bila zrelija i sigurnija. A njih dvojica se baš  vole, mi sutra idemo na neku slavu i ova žena što čuva Miloša ne može da ga pričuva, moja mama isto negde ide i kaže Luka mama ne brini ja ću da ga čuvam ti ga okupaj ja ću da mu dam mleko i uspavaću ga.

clock-img

19.12.2011, 20:54

clock-img

jovicaa

pencil-img

9471

IZVORNA PORUKA: minavb

pa nisam htela da kazem bas baba, ne zvuci lepo, vidis da pokusavam da budem fina!
ali definitivno izgleda neprirodno. ili izgleda SKROOOOZ prirodno?!

< Poruku je uredio jovicaa -- 19.12.2011 21:06:17 >

don't shit where you eat :))

clock-img

20.12.2011, 03:40

clock-img

vukosava

pencil-img

4484

Meni deluje kao da ima power trip tipa vidi sta ja mogu, ne starim uopste...

clock-img

20.12.2011, 07:23

clock-img

minavb

pencil-img

12959

IZVORNA PORUKA: jovicaa

IZVORNA PORUKA: minavb

pa nisam htela da kazem bas baba, ne zvuci lepo, vidis da pokusavam da budem fina!
ali definitivno izgleda neprirodno. ili izgleda SKROOOOZ prirodno?!

Naravno da izgleda neprirodno, ja mislim da je montaža u pitanju. user posted image Mislim da je dobro kad zrela žena ima bebu. Neke žene su zrele sa 30, neke sa 40, materinstvo u tim godinama mi je sasvim ok. Neprirodno je kad žena sa 50 odluči da postane mama, ali opet, žena i za tako nešto mora da ima dobre razloge, tako da nemamo prava da kažemo ništa loše.

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

clock-img

20.12.2011, 12:20

clock-img

zoća

pencil-img

1957

kao i sve u životu,ima prednosti a i mana.Lično mislim da je kasno materinstvo nešto najlepše što mi se desilouser posted image user posted image

clock-img

23.05.2012, 17:16

clock-img

vukosava

pencil-img

4484

Zašto je dobro roditi u 40-im?

Deca majki starijih od 40 zdravija i inteligentnija od dece mlađih žena, te da su manje sklona povredama

Deca starijih majki imaju manje povreda i potrebe za medicinskom negom, razvijaju širi vokabular u ranijem uzrastu te postižu bolje rezultate na testovima inteligencije, pokazalo je britansko istraživanje s decom između 9. meseca i pete godine starosti.

Istraživanje, predstavljeno na konferenciji u Glasgowu retka je dobra vest za sve veći broj žena koje se na majčinstvo odlučuju u kasnijem dobu.

Prethodne su studije isticale sve veći nivo neplodnosti među starijim ženama, veći rizik od razvoja dijabetesa i preeklampsije.

Ali poslednje istraživanje ide u koristi starijih žena i to u trenutku kada rode, što je verovatno povezano s njihovim većim životnim iskustvom i zrelošću.

Stručnjaci s Instituta za zdravlje deteta University College London i londonskog Birkbeck Collegea, kažu da starije mame mogu biti bolji uzori deci.

Doktor Alastair Sutcliffe, koji je radio na studiji, ističe kako se negativno okruženje oko starijih majki stvorilo zbog rizičnije trudnoće i prođaja.

Studija je pokazala da se deca starijih majki manje povređuju, manje trebaju medicinsku pomoć te da nemaju rizik od gojaznosti.

Naučnici to objašnjavaju time što su starije majke svesnije rizika, možda i jer su manje aktivne i teže trče za decom, ali i jer bolje uočavaju i izbegavaju potencijalno rizičnu situaciju.

Kod veština poput vokabulara, identifikacije preko slika i oblika te razvojnog IQ-a, deca starijih majki pokazala su bolje rezultate, a slično su pokazale i ranije studije.

'Potvrdili smo kontinuitet koji pokazuje povezanost između starijih majki i boljih rezultata. To je efekt starije dobi sam po sebi', kaže Sutcliffe.

'Veliko je pitanje zašto. Starije majke imaju dobre roditeljske veštine, manje su impulsivne, smirenije i imaju više životnog iskustva, što ih čini boljim uzorima. Mnoge žene rađaju u kasnijem uzrastu, to neće prestati, a odlažu majčinstvo zbog brojnih razloga.'

'Dokazi sugerišu da kada su poteškoće s trudnoćom i porođajem gotove, one mogu biti bolje majke', zaključuje.

clock-img

23.05.2012, 17:23

clock-img

Sanchy

pencil-img

4393

Dobar tekst i u potpunosti se slazem sa njim,zato sam ja ovoliko cekala:)..jeste da nemam bas 40 ali tu sam 35user posted image

clock-img

23.05.2012, 17:36

clock-img

Sashica82

pencil-img

310

E ne znam baš da li se slažem...

Deca majki od 40 godina inteligentnija? A još mi je veći hit, "imaju manje povreda", šta, ređe padnu kad trče... user posted image

clock-img

23.05.2012, 19:26

clock-img

Anoniman

Ajde , rodicu jos jedno za 15 godina , da mi izvuce prosek user posted image

clock-img

23.05.2012, 19:35

clock-img

nina26

pencil-img

3303

Deca starijih majki imaju manje povreda i potrebe za medicinskom negom, razvijaju širi vokabular u ranijem uzrastu te postižu bolje rezultate na testovima inteligencije,

sad kad sam procitala ovo, i setila se par parova koji su stariji dobili decu, od 2 para koje ja znam, jednima je stvarno dete nadprosecno inteligentno..to dete ima 30 godina sada...a kod drugih opet je prosecno..sta znam mozda i ima logikeuser posted image

Od sada slavim Dan Zaljubljenih :)))))

clock-img

23.05.2012, 19:50

clock-img

Anoniman

Po meni su ove statistike čista glupost. Za sve što poželiš možeš da pronađeš neko istraživanje koje ti ide u korist. Ako pogledate objektivno, jasno je da za razvoj deteta postoji milion zaslužnih stvari i momenata, a da godine majke ne igraju veliku ulogu.
Kao prednost ranog majčinstva svi navode te "živce" koje mlađe mame imaju, a ovde se piše o smirenosti starijih majki...Kao da ne postoje živčane mlade i živčane stare mame...iskreno, meni je ova tema malo i uvredljiva, nekako mi deluje kao da treba da izaberemo da li smo za ili protiv i šta nam je bolje, rano ili kasno...a to je suviše intimno da bi se tako gledalo, mnoge žene rode kasnije jer ranije nisu mogle ili imale sa kim, mnoge rode ranije jer im se "omaklo"...Bolje da ne pišem više ovdeuser posted image

clock-img

23.05.2012, 20:01

clock-img

vukosava

pencil-img

4484

Nedjo, ja pre shvatam kao prednosti i mane a ne za za i protiv, razlika ipak postoji.

Mislim da ce polako i kod nas ce sve vise dolaziti trend iz zapadnih zemalja da se deca imaju sto kasnije, bar smem to da kazem sudeci po mojim poznanicama, 37 a masa nas jos uvek menja pelene... Da ne govorim muskarce posle 40-te, tek tad krenu da osnivaju familije... Jos uvek je u to Srbiji tabu i svi se sablaznjavaju na prvorotke preko cetrdesete... Za muske je ok, oni su tek tad zreli (mada ih u novinama zovu momci i dalje jer su neozenjeni)... A zena preko 40, mogu samo misliti kako je njoj ici na preglede i u porodiliste, predavanja garant na sve strane i duzebriznicki saveti. A abortus, to niko nikom nece zameriti...

Kod nas cesto ne postoji razumevanje za druge, uvek smo mi sami u pravu.

clock-img

23.05.2012, 20:07

clock-img

Anoniman

sto se mene tice , stvarno ne vidim materinstvo kroz godine niti poredim na taj nacin , samo je zaista glupo porediti decu mladjih i starijih kao pametno i manje pametno , to mi je bas lose .

clock-img

23.05.2012, 20:08

clock-img

Anoniman

U sredini u kojoj ja živim. među ljudima koje ja poznajem, nije tako. Nemoj da se ljutiš, ali rekla bih da pričaš suviše uopšteno, kako razmišljaju ljudi koje ti lično poznaješ ovde? I gde žive, u selu ili gradu (bez ikakve uvrede, mislim da je drukčiji menatalitet u selu i gradu, pri tom ne omalovažavam nikoga)? Moja tetka je išla na VTO pre dve godine poslednji put, pre toga je išla nekoliko puta, kad god je mogla da skupi pare, i svaki put je bio bezuspešan, ona je 61. godište. Svi, svi koji su za to čuli, su bili manje ili više, ali oduševljeni, i koji je ne poznaju, dovoljno im je bilo reći da žena čitav život jedino želi da bude majka.
To što jedna od 10 osoba kaže da ne razume žene koje kasnije ostaju trudne, ne važi za opšteprihvaćeno mišljenje.
I nekako, čak i to - prednosti i mane...govori se u poređenju sa ženama koje ostanu trudne ranije...što opet jedno od ta dva uzdiže a drugo spušta, ako razumeš šta hoću da ti kažem. Kad se priča o kasnom materinstvu, govori se samo kao poređenje sa ranim. I svako "brani svoje". Ja bih na taj tekst mogla da dam hiljadu "protiv", samo ne želim da pravdam svoje postupke, pogotovo što bih time verovatno nekoga uvredila.

clock-img

23.05.2012, 20:08

clock-img

Jeca*

pencil-img

8145

ajd da se ponovim. Roditelje ne delim na mlade i stare nego na zrele i spremne na roditeljstvo i one koji to nisu...ima takvih i sa 40 godina, nezrelih i neizivljenih, pa dzabe i "starost"

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

clock-img

23.05.2012, 20:09

clock-img

vukosava

pencil-img

4484

Kad kazem abortus mislim na prekid trudnoce na koji se odluci zena preko 40 godina u slucaju da ima jos dece i da se boji sta ce ljudi reci, njeno dete u srednjoj/na fakutltetu/pred osnivanjem svoje porodice a ona trudna.

clock-img

23.05.2012, 20:13

clock-img

minavb

pencil-img

12959

Nekima ne pomaze ni sto kasnije materinstvo, deca su im unapred osudjena na praznoglavost i bandoglavost.

clock-img

23.05.2012, 20:13

clock-img

vukosava

pencil-img

4484

IZVORNA PORUKA: Nedja RR

U sredini u kojoj ja živim. među ljudima koje ja poznajem, nije tako. Nemoj da se ljutiš, ali rekla bih da pričaš suviše uopšteno, kako razmišljaju ljudi koje ti lično poznaješ ovde? I gde žive, u selu ili gradu (bez ikakve uvrede, mislim da je drukčiji menatalitet u selu i gradu, pri tom ne omalovažavam nikoga)?

Jeste, pre pricam uopsteno ali na osnovu vise slucajeva za koje sam cula da su zene u 40-tim se odlucile na abortuse a ne da rode decu jer ih je bilo sramota sta ce svet reci.

A to kad je vreme i kad se za sta valja i ne valja kazem na osnovu prozivanja os strane starijih ljudi koje znam - zene kod nas cim dodju do 29 odmah ide prozivanje, a svakom godinom je to sve vise i vise. Ko nije doziveo tu prozivku nek samo priviri na temu: "A kad cete vi?"