writing-img

RE: Kasno materinstvo - prednosti i mane

clock-img

07.12.2010, 13:02

clock-img

Dada81

pencil-img

2618

Auuuu,Barbarice, pa mnogo je još godina pred tobom,mislim,iskren savet-nije dobro ni zbog svog zdravlja imati tako kratak fitilj...

U trenutku,ceo svet je stao,kada me je gledalo lice malo ..I moj ceo svet u jednom trenu što sam baš ja majka njemu!

clock-img

07.12.2010, 13:03

clock-img

*Alexx*

pencil-img

8067

Dobro, Barbarice, nemoj toliko da se ljutiš. Evo, izvinjavam se. user posted image

Do not speak - unless it improves on silence.

clock-img

07.12.2010, 13:07

clock-img

Rivana

pencil-img

3210

Jao tako mlada, kako kazes, a tako se brzo iznervira user posted image

clock-img

07.12.2010, 13:27

clock-img

Anoniman

Ja sam postala mama 2 meseca pre svog 33 rodjendana. Sa 20 godina su mi bili bitni izlasci, splavovi, klubovi, muzika do zore. Tad nisam bila psihički spremna za dete. Sa 25 sam putovala po Evropi, videla sveta. Kad sam pomislila sa 30 dami je dosta takvog života, da sam psihički i fizički spremna i poželela dete, mama mi se teško razbolela... I eto me sad...najsrećnija mama na svetu sa 33...šetam sedi pramen u kosi jer ne dam da mi ga babe čuvaju dok sam ja kod frizera...i baš me briga ako je to nekom ružno,  guram kolica ulicom uzdignute glave i bitno mi je da sam ja srećna!!!!!

clock-img

07.12.2010, 13:42

clock-img

Vučko.ba.

pencil-img

7065

auuuu ...stvarno kratak fitilj za nekoga tako mladog, ali to ti je mladost ...reče ova stara ženetina user posted image

PENDREK JE ČUDO, MOŽDA ČAK I VEĆE NEGO HEPEK

"Čovjek ti je, bona, teški hajvan i ovo malo duše šejtan mu dade da mu teže bude!"

clock-img

07.12.2010, 13:45

clock-img

*Alexx*

pencil-img

8067

Reče ovaj stari VUK user posted image

clock-img

07.12.2010, 13:45

clock-img

lesica

pencil-img

12019

Kratak fitilj oko polemike na forumu user posted image A sta ce tek biti kad bebac krene da place satima,hoce da se nosa satima pa nece da spava a kuci nema nikog... i taaakooo danima... 

clock-img

07.12.2010, 13:46

clock-img

Vučko.ba.

pencil-img

7065

i osta živ user posted image

PENDREK JE ČUDO, MOŽDA ČAK I VEĆE NEGO HEPEK

"Čovjek ti je, bona, teški hajvan i ovo malo duše šejtan mu dade da mu teže bude!"

clock-img

07.12.2010, 13:48

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: Jeca RR

a šta ako ne nadjes odgovarajuceg partnera?
sta ako nemas para da prezivis, ako imas privatne probleme...
retki su ljudi koje znam koji imaju sve, a ne zele dete. Takvi onda ispadnu zavek nezreli i nikad se i ne ostvare kao roditelji

ja bih dodala ovde samo da ako su takvi, onda i ne treba da imaju dete. bolje je da tako nezreli budu odgovori samo za svoj, a ne za jos neciji zivot.

clock-img

07.12.2010, 13:52

clock-img

lesica

pencil-img

12019

IZVORNA PORUKA: ksena

retki su ljudi koje znam koji imaju sve, a ne zele dete. Takvi onda ispadnu zavek nezreli i nikad se i ne ostvare kao roditelji

ja bih dodala ovde samo da ako su takvi, onda i ne treba da imaju dete. bolje je da tako nezreli budu odgovori samo za svoj, a ne za jos neciji zivot.

Takvi ljudi,bar ih ja nekolicinu  znam,i ne zele da budu roditelji vec se okrecu drugim stvarima koje ih ispunjavaju,ali po meni je i to za postovanje cak je i ponekad mozda i bolje tako. Prosto ima ljudi koji nisu rodjeni za roditeljstvo.

clock-img

07.12.2010, 13:53

clock-img

zoća

pencil-img

1957

Snek svaka čast na izjavi podržavam te u potpunosti bila sam i mlada mama i sa 40 sam opet mlada mama moja tri anđela niko ne može da mi zameni sa ponosom šetam sa bebom u kolicima i sa mojim devojkama koje imaju 14 i 11 godina i uopšte me ne pogađaju reči jedne dokoleničarke koja je do juče igrala lastiš.Izvinite mlade mame niste sve iste

clock-img

07.12.2010, 13:53

clock-img

*Alexx*

pencil-img

8067

Pričajmo o kasnom materinstvu user posted image
DakleM, prednosti (uglavnom):
- finansijska stabilnost
- mudrost
- strpljenje
- iživljenost
- za svog života smo stekli neke veze i poznanstva, pa možemo da uradimo više stvari "preko veze" user posted image

Mane:
- prijateljice imaju veliku decu, ne razumeju vaše potrebe i probleme jer su ih zaboravile
- zdravlje (najviše mislim na kičmeni stub user posted image )
- veći generacijski jaz

Ne znam, ja imam tek 30, ovo pričam napamet. Moj problem je što moje prijateljice još uvek nemaju dece, i nemam s kim da podelim svoju muku user posted image   A od mm, koji je u četrdesetim, prijatelji imaju veliku decu...

Ma u svemu treba imati meru user posted image

clock-img

07.12.2010, 13:56

clock-img

Anoniman

lepo sroceno, alex! user posted image

clock-img

07.12.2010, 13:56

clock-img

*Alexx*

pencil-img

8067

A i šta se podrazumeva pod kasnim materinstvom? Jel skoro beše neka baka od blizu 60 godina rodila (negde u Rumuniji, gde li)?
40 više nije tako kasno, sve je veći trend da se deca prave oko 30-e godine života.

clock-img

07.12.2010, 13:57

clock-img

lesica

pencil-img

12019

Alexx user posted image user posted image user posted image ja mogu samo da prepisem i potpisem.

clock-img

07.12.2010, 14:01

clock-img

*Alexx*

pencil-img

8067

Recimo, moja mama je mene rodila sa 25 godina. U mom razredu, ona je bila jedan od mlađih roditelja, i meni je to bilo jako čudno. Danas, ja sam prva od užeg kruga prijateljica koje se porodila. Meni je bio skandal kad je neko zatrudneo odmah posle škole - samo zato što JA nisam bila spremna na tako nešto. Život te uči mnoge stvari, pa i to da tvoji stavovi nisu stavovi svih drugih user posted image A naročito kad dobiješ dete - tek tada vidiš koliko nemaš pojma user posted image

< Poruku je uredio Alexx RR -- 7.12.2010 14:02:15 >

clock-img

07.12.2010, 14:06

clock-img

Sanjica26 RR

pencil-img

27008

Sad se Barbarica naljutila i nece vise ni dolaziti.user posted image . Uvredila se. A, sta treba da urade starije majke kome je ovo upuceno. Nekad covek napise nesto sasvim nepromisljeno.

"Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi"

Jer smo tako u mogucnosti!

clock-img

07.12.2010, 14:06

clock-img

Anoniman

alex, u pravu si za pomeranje granica. drugarica koja studira biologiju (mislim molekularnu ili tako nesto) kaze da su im na faxu rekli da su se ranije sve zene koje radjaju prvo dete nakon 25 smatrale starijim prvorotkama, a danas su to one koje radjaju posle 30-e. biologija opravdava ranije materinstvo, ali stvarni zivot je nesto drugo, kao sto je vec neko rekao - nemamo svi iste ni uslove ni zelje ni hiljadu drugih stvari.

clock-img

07.12.2010, 14:16

clock-img

Trcosava

pencil-img

15173

u sunce ti!!!! šta ja sve propustih...

Negde sam već pisala... sa 30 sam postala mama, tačnije punih 29 nisam matora! Jes mi malo neobično kad se čujem sa jednom mojom školskom koja ima dete od 10 godina, ali Bože moj. Ona je uspela da ga podigne i da radi. Rodila i drugo ubrzo.. Slažem se da se sve može kad se hoće... Mogla sam da postanem majka sa 24 ali sticajem okolnosti nisam. Bila sam tad i udata, nisam htela da se venčavam kad sam trudna. ČEkala sam stalno zaposlenje, dočekala i ostala trudna ali nisam mogla da zadržim bebu.
Sada sa 29 sam dobila bebu, totalno neplanirano, nemam ni zaposlenje niti išta, teško je ali guramo nekako.
Neću komentarisati post sa prethodnih strana, dokaz nepromišljenosti.
Nikad nije kasno za materinstvo!
A pro po ''matorih'' mama, da stavim sliku mame kojoj jedan sin ima 32 a drugi 12 - izgleda mi bolje od mnooogooo mlađih ''mama''
NE OSUĐUJ NIKOG!
(mnogo sam besna)
p.s. živci nemaju veze sa godinama, moji su otišli odavno.....

I flunked anger management! }:->

clock-img

07.12.2010, 14:21

clock-img

Brisani korisnik

pencil-img

-4166

[Sadržaj poruke je obrisan]

clock-img

07.12.2010, 14:42

clock-img

Jeca*

pencil-img

8145

moja mama je rodila moju sestru u 21oj godini, mene u 28oj, a mog brata u  35oj. Da li neko može da joj ospori što je bila i mlada i matora mama? nisu bitne godine, bitna je LJUBAV, STRPLJENJE I SPREMNOST na taj čin!!!

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

clock-img

07.12.2010, 16:02

clock-img

minavb

pencil-img

12959

Sta je po autoru teme kasno materinstvo? Ja imam 30 godina i ne mislim da sam kasno rodila, naprotiv.

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

clock-img

07.12.2010, 16:44

clock-img

Lu

pencil-img

15094

IZVORNA PORUKA: lesica

IZVORNA PORUKA: ksena

Takvi ljudi,bar ih ja nekolicinu  znam,i ne zele da budu roditelji vec se okrecu drugim stvarima koje ih ispunjavaju,ali po meni je i to za postovanje cak je i ponekad mozda i bolje tako. Prosto ima ljudi koji nisu rodjeni za roditeljstvo.

Slažem se lesice, i ja tako razmišljamuser posted image
Što se tiče kasnog materinstva...pa ustvari nemam pojma kad to počinjeuser posted image

P.S. Malo sam subjektivna, možda se i ja odlučim za drugo u 40. god.user posted image

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

clock-img

07.12.2010, 18:03

clock-img

zoća

pencil-img

1957

Ma ljudi rađajte da nas je što više svake godine se gasi po jedan grad,deca su ukras sveta,a za sve ostalo će mo se snaćiuser posted image user posted image user posted image BOGU HVALA NEKA SE SAMO RAĐAJU

clock-img

07.12.2010, 19:37

clock-img

Mishica 77

pencil-img

2433

Ja sam rodila Isidoru sa nešto više od 32 godine i mislim za sebe da sam malkice starija mama iako se, realno, uopšte ne osećam tako ali mislim da me drugi tako vide. Mm će sad da napuni 39.
Možda sam mogla neku godinu ranije, gledano hipotetički ali realno ne jer nisam imala ni potrebu ni uslove.

Prvo... studirala sam(fakultet koji traje 6 godina).
Drugo... čekala sam pravog tj. oca svoje dece. 
Treće... ja nisam radila... a da bih se zaposlila, morala sam da odradim staž od godinu dana. Sva sreća pa me je čekao posao.
Četvrto... nismo imali svoj stan.
Peto... kada je sve ovo prethodno došlo na svoje, ja i dalje nisam imala potrebu za detetom.
Počeli smo da radimo na tome tek kada smo videli da je život u dvoje samoća i da nam fali treći član tj. bebironac.

I eto. Htela sam potpunu stambenu i finansijsku sigurnost. Da mogu svom detetu da pružim sve što poželi, a da za to ne tražim ni od koga. Htela sam da potpuno budem spremna psihički jer sam jako razmažena, svojeglava i prilično nezrela. Sve je to sada došlo na svoje.
Da nisam imala mogućnost za sve ovo predhodno, sigurno bih imala dete ali ne znam koliko bih bila zadovoljna svojim životom.
Jeste, istina je da su živci malo tanji ali je ljubav neizmerna i to se poništava kao + i -.
Jeste lepo biti mlada mama, pri tom mislim na mame mlađe od 25, 26 godina. To je idealno vreme, gledano fiziološki. Ali poenta je u tome da nikada nije kasno. Pri tom ne odobravam rađanje dece u 60-im.

Čovek koji nema dudu, zeca i žabu nije čovek..... :-))