cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

RE: Kasno materinstvo - prednosti i mane

clock-img

27.07.2011, 14:52

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: Tash

pa ipak često čujem da teško prati bratov tempo. Tvrdi da je matora za sve to.

Dodala bih samo da se moja mama super slaze sa mojom decom koji su mali, nema prolema sa njima, ne oseca se matora za to.
Ovim htedoh reci da postoje godine kad treba da se bude mama a kada baba. :)

clock-img

27.07.2011, 15:01

clock-img

vukosava

pencil-img

4484

Pa da, fizioloski mozemo do 40 - i neke da budemo mame. A babe mozemo da budemo i tudjoj deci i sa mnogo manje godina, tj baba tetke user posted image

clock-img

27.07.2011, 15:11

clock-img

bebać

pencil-img

2235

IZVORNA PORUKA: vukosava

IZVORNA PORUKA: bebać

Samo pod tim razlozima mi je ok(jer zna zašto je to uradila) a sve drugo mi je nekako gubljenje vremena i 'premetanje prazne slame'.

Bebac, moras da shvatis da ne razmisljaju sve zene isto. Neke u tvojim godinama se plase braka i vezivanja za nekog a kamoli da razmisljaju o deci. Neke zene su deca iz brakova sa nasiljem ili gde se nesto ruzno desavalo pa ne ulaze u brak. Nekima su muskarci u statusu "decko" po deceniju i vise sto je veliki trend u Srbiji. Nekima partneri nece dete. Nekima ne ide sa muskarcima npr. zbog fizickog izgleda ili stidljivosti. Tako da nema mlacenje nikakakve slame niti kao sto je ovde izraz - nema nikakvog muckanja...

A sto se dece tice, postoje i zene koje se uopste boje da imaju dete zbog nekih naslednih faktora koje haraju u porodicama. Nisu svi ljudi idealni pa da smatraju da je ok da dalje prodrzavaju vrstu. Znam i neke koji npr imaju brata ili sestru sa posebnim potrebama ili sa nekim drugim naslednim bolestima pa se plase da nekom podare igrom sudbine takav zivot...

Ja licno mislim tesko je suditi o tudjim zivotima, jer apsolutno nemamo pravo na to. Sto bi oni koji veruju u Boga rekli da samo on ima pravo da sudi a ne mi ostali, ili tako nesto... Svi imaju razlicita misljenja o prioritetima u zivotu i o tome sta zele a sta ne zele da urade...

Meni licno manje od godista majke oduvek vise je smetalo nasilje prema deci, razvodi gde deca pate i takve stvari. Ako roditelji vole i lepo paze svoje dete, nek imaju koliko hoce godina sto se mene tice, pa cak i 15 ili 50...

Vuko hajde da kažemo da ovo moje gore napisano važi za neke 'iole normalne uslove i normalne parove'......ja se izvinjavam ako će se neko uvrijediti, ali ja ne vidim cilj veze od 8 godina. Imam par koji znam, zabavljaju se 12 godina. Normalni, nemaju zdravstvenih problema, koliko toliko imaju normalne uslove za život, kažu uzeće se i razmišljaju o bebi....ali kad, dosad vam je dijete moglo imati bar 6 godina,

Ili ima žena, koji dane provode tek tako...gluvare....traže princa....kažu 'teško naći muškarca'....jeste teško,slažem se....ali budeš li čekala princa dobićeš konja na kraju, kojeg smo mi sve manje više dobile....ne mislim bukvalno naravno, ali koji to muškarac jeste isti u startu i posle 7 godina braka, i dvoje male djece i bruku obaveza?????? Nijedan- čast izuzecima....ali ja još ne znam nijedan.

A imaju i oni koji čekaju da kupe stan, apartmane na moru,bmw-a tamo nekog naj....kažu da se situiraju....šta znači situiraju???? Čekaju da se prokuraže i da više ne znaju šta će od pasjaluka. Zna se šta znači obezbijediti se.

Eto, takve ja ljude ne razumijem...i meni je ovo gore sve navedeno ' mlaćenje prazne slame'.

I još ovo, ko mi garantuje ili vama, da će čovek sa kojim sam poželila dijete( i dobila) ostati moj princ do kraja života. Niko. Ali isto tako smatram, da žena sa radjanjem jednog, dvoje ili desetero djece(za koliko je spremna) ne može nikad ama baš nikad izgubiti, nastranu sve ostalo.

"Žena nikada ne može biti previše bogata, previše mršava i imati previše cipela”

clock-img

27.07.2011, 15:16

clock-img

*Alexx*

pencil-img

8067

Bebać, apsolutno se ne slažem s tobom. user posted image I ne razumemo se, po svim tvojim kriterijumima user posted image

Do not speak - unless it improves on silence.

clock-img

27.07.2011, 15:21

clock-img

Jeca*

pencil-img

8145

ja necu da komentarisem na ovu temu jer mislim da sve sto bih rekla moze da se protumaci kao da pisem "iz zlatnog kaveza" ili ti lako mi je da komentarisem kad sam imala tu srecu da sam nasla pravog coveka, rodila dete u 29oj, bez problema, pupupu...i sta sad ja da stajem na muku onima koji traze srodnu dušu ili se muče da rode ili su zarobljeni u dugim vezama a ni korak do braka...sve razumem...i zao mi je svakoga ko je bio osudjen na kasno materinstvo jer objektivno nije mogao ranije...ali opet radujem se njihovoj sreci jer dobiti dete je dar, pa kad god ti je sudjeno radujes mu se i dajes sve od sebe da budes najbolji roditelj na svetu, ako si to zaista zeleo! 

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

clock-img

27.07.2011, 15:21

clock-img

Didy

pencil-img

7282

Mislila sam da sam ranije rekla koju "pametnu" na ovu temu, ali očito nisam.
Ja sam postala mama sa 27 prvi put i drugi put ću sa 30. Ne razmišljam o tome da li je to rano ili kasno, tada smo poželeli i osetili se spremnim i ispunjenim na svim ostalim poljima i desilo se. Mm i ja smo se pre toga zabavljali 10 godina i, što on kaže, već smo sve proživeli zajedno (i bili razdvojeni, i živeli zajedno, i proputovali i izlazili zajedno i odvojeno...), ostalo nam je ili da se razilazimo ili da imamo decu.user posted image I zaista je tako bilo. Prosto smo osetili da nas više ništa toliko ne ispunjava i ne zadovoljava, da smo sve već probali i proživeli i da je došlo vreme za decu.
Eto, mi smo jedni od tih što su se "vodali" godinama i imali status dečka i devojke, ali nismo hteli da zavisimo ni od koga, čekali smo da završimo fakultete i da se zaposlimo, pa kad smo se i na poslu uhodali, odlučili smo da počnemo da živimo zajedno i onda posle izvesnog vremena i da dobijemo dete. To je bila neka naša priča, nama logičan sled događaja.
Sa mnom u porodilištu je bila ženica koja se porađala sa 17 godina. To joj je bio drugi brak i drugo dete. Mama joj je tad imala 35 godina i dovodila je starijeg sina pod prozor porodilišta. Niko ne bi rekao da mu je baka. Meni je malo smetalo što su svi od osoblja sa predrasudom prilazili njenoj priči i u startu je omalovažavali na neki način. Nas dve smo se odlično slagale. Ona je stvarno jedna normalna i zrela devojka i srećna sam što smo bile cimerke i što sam je upoznala. Ostale smo u kontaktu, čujemo se povremeno, jednom smo se i videle.
Mislim da tu nema pravila. Neko može biti zreo sa 17, a neko neće biti ni sa 50. Ponekad nas život prosto vodi, na neke stvari ne možeš da utičeš.

Na pučini je mir... I mir će nas udaviti...

clock-img

27.07.2011, 15:23

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: ksena

a da ne ulazimo u to da se "princ" u dosta slucajeva pretvori u "ragu" od koje se razvodimo i koja posle izbegava da placa za izdrzavanje dece (nazalost, znam dosta slucajeva).

Lepo ja kazem da je tebe uhvatilo "konfuchijevstvo"user posted image

clock-img

27.07.2011, 15:31

clock-img

Anoniman

traže princa....kažu 'teško naći muškarca'....jeste teško,slažem se....ali budeš li čekala princa dobićeš konja na kraju, kojeg smo mi sve manje više dobile....

bez uvrede, ne slazem se ni najmanje s tobom. i mogu da pitam sta dobijes ako se zaletis i prihvatis prvu konjinu koja ti naidje, a sve u strahu da kasnije neces naci boljeg?
nisam cekala princa, ali nisam prihvatila ni prvog konja koji je naisao. mm nije savrsen, ali je takav kakvog sam htela, ja se ponekad pozalim na njega ali iskreno, mislim da sam mozda malo prezahtevna. nedavno se jedna moja poznanica koju smo ugostili izodusevljavala njime, kako me pazi i kako se brine (pricala je mojoj mami o tome) a ja to uzimam zdravo za gotovo.
I slazem se i sa Jecom i Didy, nema pravila, svaki slucaj je poseban.

clock-img

27.07.2011, 15:34

clock-img

Anoniman

i da dodam - znam zene koje su postale majke rano, sticajem okolnosti. i naravno da vole svoju decu i da bi sve ucinile za njih, ali upravo sticajem tih okolnosti sto im je tu decu napravila neka neodgovorna budala koja nije prilozila pare ni za jedne pampers pelene, one nemaju vremena da uzivaju u njima jer se bore same za sve. u najboljem slucaju im pomazu njihovi roditelji.

clock-img

27.07.2011, 15:36

clock-img

Jeca*

pencil-img

8145

ja da dodam da sam pre braka imala dve veze od po 5 i po godina...znala sam da nisu oni pravi, ali ne odmah naravno...ali skontas vremenom...ko nije bio u dugoj vezi nek ne sudi o tome...danas sam u super odnosima sa obojicom, zaista smo ostali prijatelji koliko je to moguce, ali Bogu hvala sto se nisam udala za njih..jednostavno nisu oni pravi. I ne zalim za tim godinama, one su me ucinile ovakvom kakvom jesam i fenomenalno su iskustvo.

Robin Sharma

clock-img

27.07.2011, 15:38

clock-img

Didy

pencil-img

7282

Bebać, da se nadovežem na tvoju priču. U komšiluku sam imala bračni par koji su godište mm i koji sad imaju već veliku decu. Uvek su me izluđivali sa pitanjima zašto se ne uzimamo i zašto nemamo već decu. Mi smo tad oboje studirali i imali smo neke svoje planove koji se ne bi tako glatko ostvarili da smo ušli u brak tad i da smo dobili decu. Pored toga, to bi značilo da roditelji mm ili moji moraju finansijski da nas izdržavaju i da bismo morali da živimo sa njima, što je nama bila poslednja opcija.
Sada imamo dete, uskoro drugo. Uspeli smo da izgradimo kuću, živimo pristojno, daleko od finansijskog blagostanja, ali prohtevi su nam dosta skromni.
Ovaj bračni par iz komšiluka izdržavaju roditelji i jedni i drugi, jer ne mogu da nađu neki dobar posao, pa su sad oboje počeli da studiraju. Što bi mm rekao - Sad im je došlo iz dupeta u glavu. Decu im čuvaju babe i dede, kuvaju im ručkove, dočekuju, pomažu... Ako mene pitaš, to je malo naopaka priča. Bar ja ne bih samu sebe podnela da tako živim.

Na pučini je mir... I mir će nas udaviti...

clock-img

27.07.2011, 15:38

clock-img

bebać

pencil-img

2235

IZVORNA PORUKA: *Alexx*

Bebać, apsolutno se ne slažem s tobom. user posted image I ne razumemo se, po svim tvojim kriterijumima user posted image

Alexx ok je, ti imaš svoje mišljenje, ja sam svoje iznijela zato što razmišljam u tom smjeru, ne da bih bilo ko se slagao samnom.

Moram još da napomenem, da neko ne pomisli da 'tjeram vodu na svoju vodenicu'(kad je kvantitet veza upitanju)...ja sam se zabavljala 15 dana sa m i preselila se njemu...neko će reći da sam luda. Nisam luda nego sam pre postupila sa srcem i naivnošću, i naravno, da mi je u startu(pa ponekad pomislim da to još traje) bilo itekako teško privikavanje+ ubrzo je i beba došla(jer smo htjeli)...i nije bilo nimalo lako, bilo je sve na ' o ruk'. Ali zato sada, smatram da mogu 'prst u u'o'....jer sam taj teški period 'adaptacije' pregurala....i mogu se posvetit sebi i stvarima koje volim...radit na sebi i na nadogradnji. Naravno uz porodicu, koju već imam. Nije sve bajno, uopšte, ali se taljiga i ide dalje. E to sam htjela da pojasnim, kad sam navodila kvantitete veza od......ali ok, svako svoje zna. Poštujem, ovo je bilo moje mišljenje.

"Žena nikada ne može biti previše bogata, previše mršava i imati previše cipela”

clock-img

27.07.2011, 15:39

clock-img

Jeca*

pencil-img

8145

Moram još da napomenem, da neko ne pomisli da ''tjeram vodu na svoju vodenicu''(kad je kvantitet veza upitanju)...ja sam se zabavljala 15 dana sa m i preselila se njemu...neko će reći da sam luda. Nisam luda nego sam pre postupila sa srcem i naivnošću, i naravno, da mi je u startu(pa ponekad pomislim da to još traje) bilo itekako teško privikavanje+ ubrzo je i beba došla(jer smo htjeli)...i nije bilo nimalo lako, bilo je sve na '' o ruk''. Ali zato sada, smatram da mogu ''prst u u''o''....jer sam taj teški period ''adaptacije'' pregurala....i mogu se posvetit sebi i stvarima koje volim...radit na sebi i na nadogradnji. Naravno uz porodicu, koju već imam. Nije sve bajno, uopšte, ali se taljiga i ide dalje. E to sam htjela da pojasnim, kad sam navodila kvantitete veza od......ali ok, svako svoje zna. Poštujem, ovo je bilo moje mišljenje.

Bogu hvala pa nisi naletela na nekog manijaka user posted image

< Poruku je uredio Jeca* -- 27.7.2011 15:40:11 >

Robin Sharma

clock-img

27.07.2011, 15:43

clock-img

bebać

pencil-img

2235

Jeco manijak je u jednom, al' to mi prijauser posted image user posted image

Ne, ozbiljno....po meni je nerka ideala veza od godinu- do godinu i pol....mislim da se u tom periodu može vidjeti kakav je muškarac, kakve su mu navike, porodica, ciljevi...kako se slažemo...i hoćemol se uzimat i pravit djecu ili ne(pa to nam je i cilj veze zar ne)???? Ako nije, onda žćću radije biti sama i provodit se brate dragi kako želim i volimuser posted image user posted image

Opet, tako ja razmišljamuser posted image

clock-img

27.07.2011, 15:45

clock-img

Anoniman

Moja majka je rodila mene sa 19, a brata sa 21 godinom...Meni je to zastrasujuceuser posted image
Neka izvinu sve zene koje mlade radjeju, ali ja mislim da je to prosto teror nad mladoscu...
To su godine srednje skole, studija, ludovanja, putovanja...A ne godine pelena, svekrva i borbe za porodicu...
Cast izuzecima koji se sa tim nose, ali ja prvo jednog dana svojoj cerki necu pozeleti da se ovako rano uda.
Vec sam u jednom postu gore rekla da su za mene godine za radjanje izmedju 25-30...Ali to je idealno, a idealni nismo..
No, ako poredim mladje i malo starije, ipak glasam za malo starije (bolje ka 30-oj, nego ka 20-toj)...I manite fazona "mlade mame", jer to nije mlado, no premlado...Isto tako, pravo zene je da bira muskarca, a ne da se udaje cisto zato sto misli da se nikada nece udati ako se za doticnog ne veze...Ja da sam tako mislila, udala bih se u 15, kad me prosio Stevica sa Fruske goreuser posted image ,...
I da nisam naisla na ovog mog konjozglava, kojeg obozavam i koji je toliko dobar, ja se jos ne bih udala...Da nisam naisla na to sto trazim nikada, nikada se ne bih ni udala...U tom slucaju bih oko 35-38 rodila sebi derle.
A za materinstvo NIKADA nije kasno...Ideala je ideala, zivot je zivot. I dao Bog da svakome zivot da ono sto pozeli, kad ga pozeli...pogotovo ako je klipanche u pitanju.

clock-img

27.07.2011, 15:45

clock-img

lanajelena

pencil-img

7467

Uh vi bi se ovde mogle ćerati do prekosutra...ja bih na ovoj temi zelela da procitam iskustvo neke majke koja zali sto je pozurila ili one druge sto joj je zao sto nije ranije pravila decu a ne ovo gde svako svog konja hvali odnosno mlade mame su srecne sto su se rano ostvarile pa pljuju po "starijim gospodjama" user posted image  a one malko starije pisu kako su ove balave i nemaju pojma o zivotu (nadam se da ste razumele pisca)

clock-img

27.07.2011, 15:49

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: lanajelena

Uh vi bi se ovde mogle ćerati do prekosutra...ja bih na ovoj temi zelela da procitam iskustvo neke majke koja zali sto je pozurila ili one druge sto joj je zao sto nije ranije pravila decu a ne ovo gde svako svog konja hvali odnosno mlade mame su srecne sto su se rano ostvarile pa pljuju po "starijim gospodjama" user posted image  a one malko starije pisu kako su ove balave i nemaju pojma o zivotu (nadam se da ste razumele pisca)

Meni je zao sto smo se cuvali godinu dana dok smo bili u vezi..Ali ja nisam znala da cu imati probleme..Niko tako ne razmislja..
S druge strane moja kuma se udala sa 20. Jeste prica iz druge ruke, ali ona zaista zali zbog te odluke..A ja vise ne mogu da je gledam u ulozi isfrustrirane domacice i onog njenog poseljacenog princa, za kojeg je mislila, da ako se ne uda, nikada se udati nece.

clock-img

27.07.2011, 15:53

clock-img

bebać

pencil-img

2235

A za materinstvo NIKADA nije kasno...Ideala je ideala, zivot je zivot. I dao Bog da svakome zivot da ono sto pozeli,

Verolino sa ovim gore se slažem.

A lanajelena ne hvalim svog ' konja', baš sam pisala da je u startu teško(kad rodiš mlad, a posle možeš prst u uho)...al' sam isto tako tapšala za žene koje su napravile nešto od života do neke tamo 35ete pa onda rodile(kasno materinstvo)...

Nego ne kontam one koje nisu ni jedno ni drugo....jer 'eto imaju neke svoje razloge'....a navela sam i koje. Ne znam, možda tako razmišljam, jer ja inače ne volim da gubim vrijeme u životu. Neka je samo zdravlja i spremna sam za nove poduhvate, sa markom ili bez nje...sama ili sa nekimuser posted image

clock-img

27.07.2011, 15:53

clock-img

Verus

pencil-img

11942

mm i ja smo se zabavljali 13 godina pre nego sto smo se vencali; od tih 13, ziveli zajedno 9 godina, delili racune, novac, obaveze sve sve, bas kao u braku.  Nisam odgajana da mislim da je brak "pod obavezno", i da se nismo nikad vencali, a imali decu, meni to iskreno, ne bi bio problem.  Vencali smo se radi "papira" (uvek kazem da sam se udala za zelenu kartuuser posted image ).  Prvo dete sam rodila u 30oj godini, a evo ako Bog da, drugo dete u 32.  Ne mislim da sam "matora mama".  Ali mislim da je idealno roditi do 35, ako zena ima mogucnosti, izbora i zdravlja.  Mada, moja svekrva je rodila mm sa njenih 19godina, a 3 dete sa 37, i ona i svekar kazu da su se tek sa 2 i 3 detetom osecali zreli roditelji.  Ovo sa 19, koje se desilo, tj. mm, nisu nikako bili zreli, i kazu da su puno puno ispusta napravili jer pojma nisu imali sta rade.  Uvek kazu da je mm "dobro ispao" kako je moglo biti. 

Ne kazem da zena ne moze imati dete mlada, zavrsiti skolu itd.  Ali je sve to daleko daleko teze nego prvo odraditi to pa onda imati decu.  A o tome da ima gomila njih koji se vodaju a nece da imaju decu necu da pricam.  Mislim da tome ima i drugih razloga, i problema zemlje Srbija koja tim mladima (koji hoce) ne pruza bas sve uslove.  A opet, slazem se da ne treba cekati stan, kucu, kola da se pocne porodica, ako je par za to spreman.  Nacini postoje.

clock-img

27.07.2011, 15:58

clock-img

lanajelena

pencil-img

7467

Bebać to za konja se tako kaze,nisam mislila da uvredim tvog muza user posted image ...nisam mislila konkretno na tebe nego od samog starta teme se pise jedno te isto

clock-img

27.07.2011, 16:00

clock-img

majared

pencil-img

1565

IZVORNA PORUKA: ksena

slazem se sa vukom da je tesko suditi o tudjim zivotima. a mislim da sam u ovoj temi ranije napisala - ne sretnemo sve uvek sa 20 godina coveka sa kojim bismo htele dete.

Sudeci po tri trudnoce za godinu dana u 38-oj, verovatno bih, da sam pocela u 25 sada imala petoro user posted image . Trebalo je da pocnemo ranije jer bih lakse odrzavala trudnocu i ne bi dolazilo do ovih problema koje sad imam.
I naravno, sa mm sam 2 godine. On je prvi covek sa kojim sa pozelela dete

< Poruku je uredio majared -- 27.7.2011 16:02:03 >

clock-img

27.07.2011, 16:01

clock-img

Verus

pencil-img

11942

a sto se tice kajanja ili ne, iskreno, nije nesto kasno, ali da sam znala, pokusala bih da imam decu pre nekih 5 godinauser posted image

clock-img

27.07.2011, 16:01

clock-img

Ana RR

pencil-img

34374

Ja sam se udala sa 27 godina i evo u 31. ću, bože zdravlja, roditi prvo dete. Decu sam želela i mnogo ranije ali ne sa osobom sa kojom sam tada bila u vezi. Kad se pojavio mm znala sam da je to TO, posle tri godine zabavljanja smo se venčali i počeli da stvaramo svoju porodicu. Nije sve išlo onako kako smo planirali, i dalje neke stvari nisu onakve kakve bi mi želeli ali zajedno ćemo sve pregrmeti.

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

27.07.2011, 16:02

clock-img

bebać

pencil-img

2235

Lanajelena ni ja nisam mislila da misliš na mene...user posted image , konj sam stavila pod znake navoda, jer znam da se tako kažeuser posted image user posted image ...u svojim postovima sam iznijela više fraza prenesenog značenja koje sam stavila pod znake navoda, tako da sam skontala na šta misliš.

A i ja sigurno neću hvalit svoje 'konje'user posted image user posted image , ako iko na ovom forumu uvijek nešto kuka i traži bolje onda sam to sigurno jauser posted image

clock-img

27.07.2011, 16:06

clock-img

lanajelena

pencil-img

7467

Evo neko vidjenje moje situacije da se nisam udala sa23 i da nisam rodila L sa 24 verovatno ni sad ne bih bila udata i ne bih imala decu jer bi mi se osladio samacki zivot
Bebac user posted image