cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Razvojne faze

calendar-img

Samostalnost
Dete počinje da se osamostaljuje, svesno je svojih sve većih sposobnosti, tako da može da počne da se opire vašoj pomoći, jer želi samo da uradi sve više stvari. Pri hranjenju drži kašiku i pokušava samo da jede (čime naravno napravi pravi mali nered, zato zaštitite odeću i pod). Samo pije iz flašice, a uz malu pomoć može i lepo da pije iz šolje.

Pri oblačenju pomaže tako što isteže ruke i pomaže vam da ih uvučete u rukave. Isto tako, drži noge kada mu oblačite obuću. Pri tome, samostalno sedi, a neka deca pri oblačenju već i samostalno stoje.

Igra
Dete sa napunjenih deset meseci je vrlo spretno u hvatanju predmeta, čak i onih  sitnijih. U usta ih ne stavlja tako često. Igračke deli sa svojim najbližima, daje ih po izraženoj želji (daje igračku mami), a ponekad i spontano. I dalje uživa u buci koja nastaje udaranjem predmeta u predmet, kao i u bacanju igračaka i drugih predmeta na pod. Pošto razume da predmet postoji iako ga trenutno ne vidi, dete može vrlo brzo da pronađe i potpuno prekrivenu igračku. Kažiprstom pokazuje stvari koje ga zanimaju.

Prvi koraci
Kada odojče savlada stajanje uz oslonac, to ga toliko obuzme da je i igra potisnuta u drugi plan. Želi da vežba stajanje i to može da radi sve duže. Ispružene noge već mogu da nose njegovu težinu, a više problema mu uzrokuje ravnoteža i zato stoji u širokom stavu. Kada savlada stajanje, kroz nekoliko nedelja ohrabriće se i počeće da korača uz vašu pomoć. Prvi koraci će biti ustranu, a rukama će se čvrsto držati za oslonac. Uz vežbu će se osećati sigurnije i porašće mu samopouzdanje.

Kretanje
Podstičite detetovu želju za kretanjem, jer ćete mu time usaditi navike svakodnevne fizičke aktivnost koja je važna u kasnijem periodu.

Podstičite ga da puzi tako što ćete mu staviti dragu igračku van dosega ruku ili ga na rukama i nogama čekajte na drugoj strani sobe.

Da biste izbegli nepotrebne povrede odstranite sve potencijalno opasne ili dragocene predmete, zaštitite utičnice, zatvarajte vrata, ne upotrebljavajte stolnjake i zaštitite prilaz stepenicama. Ako je lepo vreme, a imate dvorište, trava je odličan i vrlo siguran prostor za puzanje. Naravno, uz vaše stalno prisustvo.

Odojčetov govor
Brbljanje desetomesečnog deteta sve više liči na govor odraslih. Dete sada upotrebljava sve više različitih slogova, oponaša intonaciju, uočljivi su i pojedini naglasci. Iako još ne zna da izgovara puno pravih reči, dosta reči već razume. Prepoznaje svoje ime i imena članova porodice (mama, tata, tetka, deda, baka), razume i značenje reči NE i PA-PA.

U ovom periodu mnoga deca će pogledom, pa čak i prstom pokazati imenovani predmet (ako ga npr. pitate gde je svetlo ili ga pitate da pokaže gde je mačka...). Detetov rečnik možete da obogatite čitajući mu knjige. Pazite da u razgovoru sa njim ne upotrebljavate previše iskrivljenih, tepajućih reči, i da i dete pustite govori.

Odojče se uči i pokušava da komunicira oponašajući roditelje. Vaša facijalna mimika i ton vašeg glasa će mu u datom trenutku pomoći pri odluci šta da uradi (npr. kada pokuša da dohvati nož na stolu). Sada već razume reč NE, iako je ne poštuje uvek. Bitno je da odlučno stojite iza zabrana i da reč NE izgovarate ozbiljno i odlučno. Nikada se pri tome ne smešite.

Uticaj na samosvesnost
Na detetovu samosvesnost značajno utiču odnosi sa najbližima. Ako detetu iskazujete ljubav i brinete se za njega, time mu pomažete da izgradi pozitivnu svest o sebi. Dajte mu do znanja da je za vas važno i posebno. To možete svaki dan da mu iskažete nežnim osmehom i pogledom, pažnjom, zajedničkom igrom...

Odojče uči oponašanjem vaših radnji, zato pokušajte da mu budete dobar uzor. Na stvari gledajte pozitivno, brinite se za dobre porodične odnose, i budite brižni prema ljudima i životinjama...

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img