cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Dobro je znati

calendar-img

Podsticanje samostalnosti
Šta god dete radilo, u svemu želi da bude samostalno. Bez obzira na to što se dvoumimo da li će zadatke uspešno rešiti, trebamo da podstičemo njegovu samostalnost jer mu time jačamo samopouzdanje. Roditelji trebaju u takvim situacijama biti jako strpljivi. Detetu možemo na primer da dopustimo da se umiva samo. U suštini nije nikada prerano da dete pokuša nešto tako, s ograničenjima naravno. Pre spavanja neka samo umije lice, tokom tuširanja neka se samo nasapuna. Vaš zadatak je da pazite da se ne oklizne na mokroj podlozi ili da se ne opeče previše vrućom vodom. Odeću koja se pokvasi pri samostalnom umivanju potrebno je preobući da se dete ne bi prehladilo.

Ne zaboravite da odvojite dovoljno vremena, jer detetovo pokušavanje samostalnog obavljanja različitih aktivnosti može trajati jako dugo. Ako dođe do problema, pomozite detetu. Neuspeh kod samostalne aktivnosti može dete toliko razočarati da počne neumorno plakati.
Privikavanje na nošu Pravog odgovora na pitanje kada je pravo vreme za nošu u suštini nema. Važno je da se deca odviknu od pelena uz potporu roditelja s ljubavlju, bez pritiska ili kazne. Većina dece je spremna na odvikavanje od pelena između 24. i 36. meseca. Fizički su spremni na odvikavanje kada znaju sami da pokrenu izlučivanje. Isto tako trebaju da sami znaju da skinu gaćice i da sednu na nošu odnosno wc-školjku. Emocionalna spremnost znači da dete treba samo svesno da odluči da će da ide na wc ili nošu i to ponavljati. U tom razdoblju deca su oduševljena vlastitim idejama i moguće je da će odbijati vaše ideje.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img