cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Spavanje

calendar-img

Detetu od dve godine potrebno je od 11 do 13 sati sna noću, a tokom dana mu treba jedan otprilike dvosatni dremež. Važno je i kada dete ide na spavanje. Stručnjaci preporučuju rani odlazak u krevet. Ako vam se u sedam naveče zbog dugog radnog dana čini prerano za odlazak u krevet, pravo vreme će biti oko osam do pola devet. Rani odlazak deteta u krevet sprečiće manjak spavanja. Iako ujutro malo rado malo »zalegne«, tada je više mogućnosti da će neko poremetiti njegov san: poštar na vratima, poziv na mobilni ili vaša buka pri pripremama za novi dan.

Manjak sna vodi do problema Ako detetu nedostaje san možda neće imati vidnih poteškoća, a one će se skupljati i postati teže na duži rok. Spavanje je naime vrlo bitno za neurološki razvoj. Stručnjaci upozoravaju da nezdrave navike spavanja mogu dovesti do kasnijih teškoća s koncentracijom u školi, a verojatno postoji i veza između manjka sna i hiperaktivnosti. Hronično nenaspavana deca izrastu u hronično nenaspavane odrasle, što nikako ne bi hteli da im priredite. Na taj način deca nisu zdrava i srećna, a nisu ni roditelji.

Poslepodnevni dremež
Ništa bolje od dobrog noćnog spavanja i poslepodnevnih dremeža. U tom razdoblju deca se jako razlikuju jedan od drugog. Neki se još uvek odmaraju nekoliko puta na dan, drugi spavaju nekoliko sati u komadu, dok nekima dnevni odmor skoro pa i ne treba. Osnovna svrha poslepodnevnog dremeža je da se dete u ugodnoj okolini umiri i odmori od napornog i prenatrpanog dana. Odmor nije namenjen tome da li ići u krevet ili ne. Ako se dogodi da dete ne želi da spava, razmislite da li mu uopšte treba odmor.

Znaci umora Najočigledniji znaci su naravno umor i uplakanost. Iako se dete opire odmoru i postaje sve nemirnije, dremež mu još uvek treba, ali možda malo kraći i malo kasnije nego do sada. Ako je dete celi dan razigrano i veselo, tada mu više ne treba odmor. Budite oprezni jer dnevni dremeži jako utiču na noćno spavanje. Ako dete nakon nekoliko dana bez poslepodnevnog dremeža noću spava loše, to znači da je jednostavno premoreno. Biće bolje ako pokušate da ponovo uvedete barem polusatni dremež danju. Kada se dete opire spavanju preko dana, nemojte ga siliti. Ali ako ste još uvek uvereni da mu odmor treba, možete pokušati neki trik. Kada je dete stvarno umorno ali neće da zaspi u svojoj sobici, stavite ga u autosedište pa se vozite npr. do prodavnice. Ako je umorno, brzo će zaspati. Ako ne zaspi, znači da stvarno nije bilo umorno iako ste vi bili uvereni u suprotno! Kada ste i sami umorni, možda će pomoći ako se i vi umirite. Legnite s detetom na vaš krevet, razgovarajte i možda ćete zajedno zadremati. U suprotnom slučaju ćete se u mirnom i opuštajućem raspoloženju ipak malo opustiti.

Vreme pre spavanja
Vreme pre spavanja provedite zajedno, čitajte priče, pevajte uspavanke ili mu puštajte priču na kaseti ili cd-u. To umiri dete i podstiče njegov svet mašte. Budite oprezni da sadržaji pre spavanja ne budu grozni, strašljivi i napeti, jer bi mogli uzrokovati noćne more.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img