cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Zdravlje i nega

calendar-img

Strah od lekara
Neka deca se boje lekara. Verojatno im je u sećanju ostalo neko neugodno iskustvo. Možda ono nije povezano sa lekarom lično, nego s nezgodom nakon koje je dete moralo da poseti lekara ili s bolešću zbog koje se je loše osećalo. Nije im neugodno zbog lekara nego zbog stanja koje je bilo uzrok posete lekaru. Deca sama još ne razumeju te razlike.

Dete pripremite na sledeću posetu lekaru. Objasnite mu kako će izgledati pregled i šta će lekar raditi. Ne zaboravite da mu spomenete da idete kod lekara da bi mu bilo bolje. Pročitajte mu neku slikovnicu o lekarima. Možda će detetov strah smanjiti igra u kojoj ćete vi ili ono biti lekar. Neka dete pregleda svoje »bolesne« igračke. Na taj način ćete videti čega se dete najviše plaši jer će u igri to tačno i odigrati. Isto tako prošetajte kraj doma zdravlja i posmatrajte događanja. Dete će videti da se kod lekara ne događa ništa dramatično. Ako se dete još uvek plaši, razgovarajte s njegovim pedijatrom. Možda ćete moći da ga posetite nekoliko puta samo za razgovor bez pregleda.

Zubi
Pre treće godine je za zdravlje zuba i usne duplje najvažnija ishrana. Higijena koja u tom razdoblju ima svrhu učenja zdravih navika, neka bude detetu predstavljena kroz igru i na zanimljiv način. Nakon treće godine higijena počinje dobijati svoj pravi smisao. Dete je motorički sve spretnije i puno stvari želi da radi samo. U tom razdoblju ima već svih 20 mlečnih zuba. Zube perite ujutro i uveče. Podstičite dete da samo opere zube a vi kasnije samo završite pranje. Izbor zubnih četkica je ogroman. Odaberite takvu na kojoj je tačno napisana odgovarajuća starost. Proizvodi za decu su pod strogim nadzorom i zato možete biti uvereni da su podaci na ambalaži tačni. Zubna pasta do treće godine nije nužno potrebna. Ako pastu koristite pre nego što dete zna da je ispljune, odaberite pastu bez fluora. Količina zubne paste na četkici neka bude veličine zrna graška.

Nakon treće godine dete vodite dete na pregled zubaru na svakih 6 meseci iako vam se čini da je sve u redu. Stomatolog će na taj način preduzimati preventivne mere, kao što je zalivanje fisura zuba ako dete ima veće jamice na kutnjacima ili premazivanje zuba s flourom, čime će smanjiti mogućnost nastanka karijesa.

 

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img