cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Ishrana

calendar-img

Kolko slatkiša je dovoljno?
Dobra mešovita ishrana sadrži meso, ribe, jaja, sir, mleko, sveže povrće i voće. Gde je mesto slatkišima? Sasvim na dnu piramide ishrane – dnevna količina šećera ne bi smela biti veća od 10 % dnevnih potreba za energijom. Šećer je štetan zbog mnogobrojnih razloga. Deo je takozvane neravnomerne ishrane jer slatkiši imaju veliku kaloričnu i nisku hranljivu vrednost, što znači da u telo osim puno kalorija ne unosimo skoro ništa od korisnih sastojaka.

Dete može da postane gojazno, što može nakon vremena postati razlog za ismevanje vršnjaka te posledično za emocionalne probleme.

Još jedan razlog je probava. Deca koja konzumiraju puno (odnosno previše) slatkiša imaju češće probleme s probavom, mogu da pate od dugotrajnijeg zatvora. Osim toga šećer je štetan i za zube. Najgore je ako dete stalno liže bonbone ili lizalice jer su na taj način zubi stalno izloženi šećeru. Puno manje štetno je ako odjednom pojede čokoladu pa nakon toga opere zube.

Najbolje je ako decu naviknete na »prirodne« slatkiše: suvo voće, voćne salate, kolačiće od celog zrna. Najveći uzor pritom ste mu vi sami.

Mleko
Mleko je u ishrani jako važno ali često ga neka deca jednostavno ne vole. Možemo da budemo inventivniji od njih pa im na taj način poboljšamo zdravlje. Ako dete voli da popije vruću čokoladu, možemo je pripremiti s mlekom umesto s vodom, kao što piše u uputstvima. Možete da mu pripremite i mlečni šejk s voćem: u mikser dodajte pola banane, nekoliko jagoda ili neko drugo voće, dodajte mleko i izmešajte. Izvrsan izvor mleka je i testenina sa sirom. Možete da napravite i frape sa sladoledom i mlekom. Roditelji kažu da deca u tim kombinacijama mleko ni ne primete i da im je hrana na taj način još ukusnija nego inače.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img