cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Dojenje i dohrana

calendar-img

Dojenje
Četiri meseca starom odojčetu je potrebno 6 do 8 obroka dnevno (u 24 sata). Većina odojčadi se noću jednom do dva puta probudi za hranjenje. Što se tiče učestalosti dojenja najbolje je da se prilagodite detetu i ponudite mu dojku uvek kada plače ili pokazuje druge znakove gladi.

Hranjenje na flašicu
Ako dojenje nije moguće ili ste odlučili da ne želite da dojite, odgovarajuća zamena za majčino mleko je fabrički prerađeno adaptirano mleko za odojčad. U petom mesecu odojče već ima svoj ritam hranjenja i potrebno mu je 4 do 5 obroka dnevno. Mnoga deca  koja se hrane adaptiranim mlekom noću već spavaju i do 6 sati bez prekida. Što se tiče količine mleka za pojedini obrok pri hranjenju na flašicu, potrebno je pridržavati se uputstava na ambalaži.

Više o hranjenju i podrigivanju nakon obroka možete da pročitate u uvodnom prvom mesecu.

Uvođenje dohrane
S uvođenjem mešane ishrane najbolje je početi po napunjenom 6. mesecu starosti,  ali nikako pre napunjenog 4. meseca jer tada dojenčetov imuni  i sistem za varenje još nisu potpuno sazreli i veća je mogućnost nastanka alergija. Nakon 4. do 6. meseca starosti dojenčetova spremnost na mešanu hranu  se pokazuje i sposobnošću sedenja (uz pridržavanje) i nestajanju refleksnog potiskivanja jezika (i s njim hrane) iz usta. Naravno pri uvođenju mešane hrane nastavljamo s dojenjem ili hranjenjem na flašicu.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img