cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Ishrana

calendar-img

Dodavanje namirnica
Odojčetu je u devetom mesecu je potrebna uz mleko i dohrana ostalim namirnicama. Pritom treba da nastavite s dojenjem odnosno s hranjenjem na flašicu. Uz mešovitu ishranu odojčetu su potrebna barem još dva mlečna obroka dnevno.
Sada odojčetu već možete da ponudite voće, povrće, jogurte, žitarice, meso, žumance i testeninu. Hranu mu nudite po načelima zdrave ishrane, jer se u detinjstvu oblikuje ukus i kasnija navika na određenu hranu.

Pre napunjenog 12. meseca detetu NEMOJTE da nudite neadaptirano kravlje mleko, belance, med, svinjsko meso, orahe, lešnike, kikiriki, čokoladu... U prvoj godini jako ograničite korišćenje soli i dodavanje šećera.

Neadaptirano kravlje mleko nije primerena hrana za odojčad jer se po svom sastavu vrlo razlikuje od majčinog mleka. Sadrži puno više proteina i minerala i manje šećera. Sastav masti je drugačiji i moguća je prisutnost mnogo bakterija.

Jedem sam
U osmom mesecu starosti mnoga odojčad su oduševljena samostalnim hranjenjem. Razveselite ih pa im ponudite namirnice koje mogu lako da uhvate a zatim da ih stave u usta (npr. komadići mekanog voća, kuvanog povrća ili hleba). Kada primetite da žele kašičicu, dajte je.

Starost od osam meseci je i vreme kada je većina odojčadi već spremna na malo krupnije zgnječene namirnice jer sada već s veseljem vežbaju žvakanje.

Preporučljivo je da se i pri hranjenju držite svakodnevne rutine i svaki dan pripremite obroke u približno isto vreme. Ako je moguće neka se (barem) za vreme ručka za stolom okupi cela porodica. Time naučite odojče da je hranjenje i socijalna veština.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img