cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Četvoro dece na Institutu za majku i dete preminulo od velikog kašlja, jedno dete je na respiratoru i životno je ugroženo

Zbog velikog kašlja je preminulo četvoro dece na Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić", a povećan je i broj obolelih najviše kod dece, pa i kod odraslih, upozorava za RTS prof. Vladislav Vukomanović, dečji kardiolog i zamenik direktora Instituta. Naglašava da za veliki kašalj nema bolje odbrane od imunizacije.

Četvoro dece u Beogradu preminulo od velikog kašlja

Povećao se broj obolelih od velikog kašlja i kod dece i kod odraslih. Bebe koje nisu stigle da dobiju vakcinu, odnosno odojčad od dva, tri ili četiri meseca mogu da razviju veoma tešku kliničku sliku velikog kašlja, upozorava Vladislav Vukomanović.

Navodi da je, nažalost, veliki kašalj bio uzrok smrti četvoro dece u Institutu za majku i dete.

"Kod četiri bolesnika, nažalost, završio se smrtnim ishodom. Jedno dete je trenutno na mehaničkoj ventilaciji, na takozvanom respiratoru, što znači da je respiratorno i životno veoma ugroženo", navodi Vukomanović.

Ističe i da je broj pozitivne dece na pertusis oko 70, a da je hospitalizovano dve trećine.

"Polovina bolesnika je hospitalizovana kod nas i ukazuje na eksponencijalni porast dece koja ispoljavaju tešku kliničku sliku ove bolesti", naglašava Vukomanović.

 

Najbolji lek – obavezna imunizacija

Vakcinacija protiv velikog kašlja je obavezna, počinje u drugom mesecu života, u nekoliko doza i završava se sve pred polazak u školu.

Međutim, ovo je neki period kada deca još nisu vakcinisana ili nisu razvila imunitet, a veliki kašalj je najopasniji upravo za taj uzrast.

Vukomanović naglašava da ne postoji bolji lek ni odbrana od velikog kašlja od vakcinacije i to ne samo dece koja su vakcinisana redovno po kalendaru. Ali naglašava da je vakcinacija po kalendaru kod dece u najranijem uzrastu neophodna.

"Zašto su četiri deteta umrla i zašto je toliki broj zaraženih, sigurno je zbog nedovoljne i insuficijentne vakcinacije starijih osoba. I to dolazi na naplatu na ovaj najtragičniji način", upozorio je zamenik direktora Instituta za majku i dete.

Kada je reč o izmenama u kalendaru imunizacije da deca i posle osnovne škole dobiju revakcinu, kao i da se trudnice vakcinišu, Vukovanović kaže da je Ministarstvo već reagovalo i donelo uputstvo koje će se sprovoditi u praksi.

I druge grupe virusa u ovom periodu godine najviše pogađaju malu decu.

"To je najosetljivija grupa – mala deca ispod šest meseci ili godinu dana koja razviju recimo bronhiolitis izazvan respiratornim sinticijalnim virusom. Zatim to su mnogi drugi virusi koji mogu da izazovu upale pluća, bronhitise i bronhiolitise i kod školske dece", navodi Vukomanović.

 

Poruka majkama

Danas je dan borbe protiv pušenja, ako trudnica puši dok nosi bebu, odnosno majka, roditelji, sve to ima posebne specifičnosti.

"Nećemo pogrešiti ako kažemo majci da ukoliko nastavi sa pušenjem u trudnoći, povećava se rizik od plućnih oboljenja, rizik od prevremeno rođenja deteta, od pojave astme kod svog deteta, dijabetesa melitusa pa čak i urođenih srčanih mana. Majke to osećaju veoma dobro i mislim da neće nedostajati motivacije da bar majke prestanu da puše", apeluje Vukomanović.

 

Izvor: RTS

news-img

Hajde da stvaramo uspomene sa Lilly Junior Radosnicom!

Uzbuđenje je u vazduhu - Lilly Junior Radosnica je stigla!

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img