Čuvajte bebinu kičmu - NE STAVLJAJTE BEBU PRERANO DA SEDI

Mnogi roditelji možda i nisu svesni toga da svoje dete već neposredno po rođenju usmeravaju ka problemima sa kičmom i držanjem tela.

Čuvajte bebinu kičmu, NE STAVLJAJTE BEBU RANO DA SEDI

Među „ponosnim“ roditeljima, kao i među bakama i dekama, veoma je popularno da dete što pre nauči da samostalno sedi, ili da što pre nauči da hoda.


Oni često dete nose u rukama, ili ga u kolicima stavljaju u sedeći položaj, da mu ne bi bilo dosadno i da posmatra šta se oko njega dešava. Međutim, to su veoma opasni postupci koji se manifestuju manje, ili više ozbiljnim problemima sa kičmom.


Ako se deca primoravaju da sede već u uzrastu kada za to nisu telesno spremna, kičma se time preopterećuje i deformiše. Decu, naravno možemo da podstičemo na kretanje na odgovarajući način.


Dete nikako nemojte stavljati među jastuke ukoliko još ne zna samo da sedi. To za dete nije prirodan položaj, jer tada sedi savijeno, ili na neki drugi način deformisano.


Dva znaka koja govore da je beba spremna da sedi:

  • Beba može da drži glavu čvsto, što ukazuje na spremnost i čvrstinu mišića vrata, glave i kičme
  • Samostalno se okreće sa leđa na stomak i sa stomaka na leđa, i drži glavu uspravno dok je na stomaku na čvrstoj podlozi


Ne sme se nikako zaboraviti to da će se detetov organizam postepeno pripremati za to da tek u osmom mesecu sedne. Nakon toga se razvija dalje do puzanja, stajanja i na kraju hodanja.

 

Svaki roditelj mora da bude upućen u to šta i u kom uzrastu bi dete trebalo da savlada sa aspekta kretanja. Pridržavajte se redovnih kontrola kod pedijatra, jer samo on može blagovremeno da ustanovi eventualne probleme i da roditeljima preporuči šta da urade.

news-img

Prepustite se NIVEA Repair & Care univerzalnim kremama

Visokoefikasna i obnavljajuća nega sada je dostupna u dvema kombinacijama aktivnih sastojaka kako bi ciljano ublažila probleme s kojima se vaša osetljiva koža suočava.

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img