cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Da li je roditeljima u `80-ima i `90-ima bilo lakše nego nama?

Prema nedavnom istraživanju, roditeljstvo 1980-ih i 1990-ih godina bilo je puno lakše za naše roditelje nego što je to za nas – bez tehnologije, društvenih mreža ili saveta o bezbednosti koji se sada konstantno menjaju.

Da li je našim roditeljima bilo lakše nego nama?

Istraživanje Centra za društvena istraživanja otkrilo je da gotovo polovina ispitanih majki smatra da je u 80-ima i 90-ima bilo puno lakše odgojiti decu. Pročitajte neke od razloga zbog kojih puno mama u to veruje:

 

NIJE BILO MOBILNIH TELEFONA

Naše mame bile su blaženo ‘nepovezane’. Bez mobilnih, nije bilo stalnih iskakanja poruka s Vibera ili WhatsAppa o dogovorima za kafu. Umesto toga, naše majke su jednostavno dogovorile kafu sa prijateljicama i one bi se čudesno sve pojavile. Takođe, naše mame nisu morale da vode svakodnevnu bitku sa detetom oko toga kad će dobiti svoj moblni, zašto provodi toliko vremena na mobilnom i sve drugo vezano uz mobilne telefone…

 

PROČITAJ JOŠ: Deke i bake koji čuvaju unuke dugo žive


NIJE BILO DRUŠTVENIH MREŽA

Nema sumnje da su dani pre „Facebook“-a i Instagrama bili puno jednostavniji. Zamislite, niko ne objavljuje svoje ‘savršene’ živote i ‘savršenu’ decu ostavljajući vas da se osećate poput totalnog promašaja. I niko ne fotografiše konstantno decu/hranu/kućne ljubimce, ne zna šta znači #hashtag ili govori o svojim najdražim filterima.


POSTOJAO JE OGRANIČEN BROJ TELEVIZIJSKIH KANALA

Što je značilo da naše mame nisu trebale da vode borbe sa starijom decom oko toga koji će se program gledati ili s mlađom decom koja žele da gledaju Pepu Prase satima (plus, Pepa Prase nije ni postojala!).


NIJE BILO TOLIKO TEHNOLOGIJE

Naše mame u 80-ima nisu imale kompjuter, a većina njih ni u 90-ima. I iako su krajem 90-ih kompjuteri postali malo uobičajeniji, to su bile stare kutije koje nisu često bile upotrebljavane. I definitivno nije bilo tableta, što je značilo da mame nisu trebale da vode razgovore oko toga čiji je red da igra igrice ili gleda crtane.

NIKO NIJE BRINUO OKO ŠEĆERA

Svi znaju da je šećer loš za zdravlje. Ipak, dosta je stresno znati čime tačno hranimo decu, a pod ‘čime tačno’ se misli da smo svakodnevno ‘bombardovani’ takvim sadržajem preko medija čak i ako ne čitamo detaljne sastojke svakog proizvoda. Mame u 80-ima i 90-ima definitivno nisu bile ‘preplavljene’ izveštajima o tome šta jesti i koliko jesti, a što ne jesti. Umesto toga, hranjenje dece bilo je opuštenije i definitivno nije bilo toliko nametnutog osećaja krivnje kao što je to danas (a, da ne spominjemo E – brojeve).


ROĐENDANSKE ZABAVE SU BILE JEDNOSTAVNIJE

Dnevni boravak ako je zima, dvorište ako je leto. Poneki balon i grickalice. To je sve što su mame nekad trebale kako bi organizovale savršen dečiji rođendan. Sada, ako nemate sto igračaka, nekoga ko zabavlja decu i tematsku tortu – imate #partyfail.


NIJE BILO TAKVE STVARI POPUT ‘TRUDNIČKE MODE’

Nekad su sve trudnice nosile iste stvari – glavno da je bilo široko i udobno. Danas postoji svojevrsni pritisak da morate izgledati ‘moderno’, pa čak i u trudnoći kada vam je stomak toliko velik da niste videli svoja stopala danima.


NIJE BILO KONSTANTNIH SAVETA O BEZBEDNOSTI

Od toga šta jesti u trudnoći pa do toga kakvo auto-sedište koristiti – savetima o bezbednosti nema kraja kad je u pitanju današnje roditeljstvo… Da ne spominjemo da se stalno menjaju, pa je tako na primer, jedne godine neka namirnica jako poželjna u ishrani, a već sledeće je zabranjena. Iako, treba spomenuti kako su danas ipak auto-sedišta veliki plus i nakon stalnog nošenja od jednog mesta do drugog, roditelji saznaju da imaju mišiće za koje nikad nisu ni znali da postoje.


DECA SU RADILA ONO ŠTO IM SE REKLO…, ODMAH!

Nije bilo helikopter roditeljstva, pozitivnog roditeljstva ili slobodoumnog roditeljstva. Umesto toga, postojala su samo jasno određena roditeljska pravila. Kada su nam naše mame rekle da nešto uradimo, mi bismo to zaista uradili, i to odmah. Danas je tu puno pregovaranja, vikanja ili ponavljanja.


DOMAĆI ZADACI SU BILI JEDNOSTAVNI I JASNI

80-ih i 90-ih, domaći zadaci su se radili na starinski način – u svesci s olovkom, sa nimalo, malo i više pomoći iz knjiga (zavisno od zadatka). Danas, tu je internet, odnosno puno interneta, tu je nekoliko radnih sveski, mapa i projekata.


DECA SU SE SAMA ZABAVLJALA

Nekad su mame po cele dane ostavljale decu da se sama igraju, što je značilo da su se deca igrala u dvorištu ili komšiluku dok im ne bi bilo dosta ili ne bi bilo vreme za ručak ili večeru. Ipak, danas većina roditelja ima osećaj da su celodnevni zabavljači svoje dece. I jedva da mogu popiti šoljicu kafe pre nego li ih njihovi mališani pitaju da se zajedno igraju sa Lego kockama, gusarima ili lutkama. A, samo od pomisli na to da se deca satima sama igraju ‘negde’ po komšiluku sledi se krv u žilama, nažalost.


Izvor: miss7mama.24sata.hr

news-img

MOTORNI RAZVOJ DETETA - ENIGMA DO DANAŠNJIH DANA

U potrazi za odgovorom gde je istina i kako odbraniti sebe kao roditelja i svoje dete koje je jedinstveno u onom najlepšem smislu, pomaže nam dr Danijela Vukićević, dečiji fizijatar.

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img