|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

GOSPOĐO, IMAŠ DIJETE? DAJ OTKAZ!

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 8.3.2023
Zaista ne znam ko bi trebalo da njeguje bolesnu djecu? Bake? Šta ako nema baka, ako su i one zaposlene ili bolesne? (Do ove godine sam imala tu opciju i koristila je kad je bilo moguće, ali ni to nije bilo dovoljno dobro). Da platim nekoga? Mogla bih, da mi je plata duplo veća. Da vodim bolesno dijete u vrtić? To nije opcija, mada su mnogi roditelji i na to prisiljeni.

image
Ko će da rađa djecu? Samo one žene koje mogu da plate dadilje? Foto: Freepik.com
/11


Znate li onu devizu iz stare nam države “Imaš kuću, vrati stan”?

Primijenjena danas mogla bi glasiti “Imaš dijete, daj otkaz”!

Hrabro je, složićete se, stvarati porodicu ako niste obezbijedili izvor prihoda za istu.

Hrabro je, takođe, stvarati porodicu i rađati djecu ako ćete svaki put biti u problemu kad zatrebate svom djetetu.

Jutros sam javila na posao da mi je dijete bolesno i da moram ostati kući. Loše se osjećam. Loše se osjećam jer brinem za dijete. Brinem za reakciju na poslu. Ne znam šta me od to dvoje više brine. Kad god jedno od njih zašmrca ja se već psihički pripremam za probleme na poslu. I, ako je suditi po broju bolesne djece i učestalosti raznoraznih epidemija po predškolskim ustanovama, takva je situacija kod velikog broja roditelja.


PROČITAJ JOŠ: Kad imaš decu a bolestan si, stisneš zube...

 
I ne, ne radim posao od koga zavise ljudski životi i ne radim posao koji ne može niko preuzeti dok sam ja odsutna.

Svaki moj izostanak, a tokom ove godine sam koristila SEDAM dana bolovanja i petnaestak dana godišnjeg odmora, mi prouzrokuje ogroman stres. Svaka bolest jednog od moje djece dočekana je kao narušavanje radnog procesa i kao prekid kontinuiteta rada. Sudeći po tome koliko sam plaćena, ne bi se reklo da išta vrijedim i radim. Hmm… Moj doprinos se vidi samo kad me nema.

Da li je to u redu? Da li je u redu da se priča o natalitetu, da se promoviše porodica, a da u isto vrijeme zaposlenu majku brine kako će na radnom mjestu biti dočekano to što mora ostati kući zbog njege bolesnog djeteta? Kako li je tek kod privatnika? Isto, znam, jer imam i to iskustvo.

Zaista ne znam ko bi trebalo da njeguje bolesnu djecu?

Bake? Šta ako nema baka, ako su i one zaposlene ili bolesne? (Do ove godine sam imala tu opciju i koristila je kad je bilo moguće, ali ni to nije bilo dovoljno dobro). Da platim nekoga? Mogla bih, da mi je plata duplo veća. Da vodim bolesno dijete u vrtić? To nije opcija, mada su mnogi roditelji i na to prisiljeni.

Ako imate porodicu koja je u stanju socijalne potrebe i u kojoj roditelji ne rade, uglavnom čujete komentare tipa “zašto su rađali djecu, ako ne mogu da ih izdržavaju i nemaju posao?“.

 

PROČITAJ JOŠ: Nezaposlenim mamama nemojte govoriti ove rečenice


Ako je majka zaposlena, ima problem odsustvovanja sa posla jer “ona ne treba da radi, treba da brine o djeci”!

Eureka – rješenje je jednostavno – nemojte rađati djecu i nemojte stvarati porodicu.

Ko će da rađa djecu? Samo one žene koje mogu da plate dadilje? Samo one žene čiji muževi imaju najmanje dvije ili tri prosječne plate?

Kakvu podršku imamo za rađanje djece, tj. za povećanje nataliteta o čemu se ponekad (istina rijetko) i priča u javnosti? NIKAKVU! Pored paketa ili novčanih iznosa koje majke, odnosno bebe, dobiju odmah po rođenju, znači jednokratno, tu je i spektakularna Konferencija beba, na kojoj ako imate sreću možete dobiti balon ili siperak.

Pa, ni faza dječijih bolesti ne traje vječno. Djeca će porasti, prerašće vrtiće, izgradiće imunitet. A nama će ostati gorko sjećanje na period kada smo balansirali i osjećali grižu savjest i ako izostanemo s posla i ako dođemo na posao.

Bojim se samo da će djece biti sve manje, jer su i budući roditelji svjesni da od ovog društva neće imati nikakvu podršku, ni materijalnu ni nematerijalnu. Hrabrih i/ili ludih je sve manje.

 

Izvor: Lolamagazin.com

 

PROČITAJ JOŠ: Roditeljska griža savesti i zašto je zaboraviti

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

13 znakova da imaš najboljeg muža na svetu
Ako tvoj suprug radi stvari sa ovog spiska, osvojila si najveći dobitak na "bračnoj lutriji".
4
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...
4
Moja priča o čudesnom hotelu Ramonda
Ovo je hotel koji potpuno obara s' nogu, hotel u kome niste "samo" gost, već čovek - uvek dobrodošao. Hotel u kome je ...
3
Deca od 15 meseci razlikuju pravdu od nepr...
Deca o pravednosti "uče" posmatrajući način na koji ljudi tretiraju jedni druge. U uzrastu od svega 15 meseci mali...
2





10 stvari koje treba da URADITE SA PORODIC...
Ako ne možete da se setite kada ste poslednji put ručali zajedno sa svojom porodicom i zajedno proveli dan, vreme je da ...
MOJ MUŽ NE VOLI JAVNO
Ljubav ne mora da bude glasna i javna da bi je svi videli, iako je u redu ako jeste.



image
MamaNecaVo
CortinaT krema je postala obavezan deo naše kućne apoteke!
Porodično smo atopičari i mesečno potrošimo jednu, a mažemo je svuda. Sin mi ima oset_ljivu kožu i generalno je sklon pojavi ekcema čim imunitet ode ka dole ili ako ne namažemo lice cak i kada vetric pirka. Ja imam užasne ekceme često po rukama od pranja sudova, pa izlazak napolje i tako u krug. Stoga slobodno mogu reći da ko god ima sličan problem ili AD da uzme CortinaT kremu, neće se pokajati. U moru krema slične namene, jedino nam se ova pokazala delotvorno i jedino ona održi duže vreme stanje remisije. Miris je sasvim ok, možda malo jači za moj ukus, ali ima efekta i samo to je na kraju bitno. Takođe, krema nije ni gusta a ni retka pa nema problema sa mazanjem. Moj sin se privikao sam na mazanje kože lica konkretno, pa smo tu da nazovem svakodnevnu "terapiju" i nešto bez čega se ne može, pretvorili u zabavu.  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here