cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Kako sa tvrdoglavim detetom?

Neka deca jednostavno imaju “tešku” narav i jak karakter od malih nogu. Oni “znaju šta hoće”, što je najčešće ono što vi ne dozvoljavate.

Kako sa tvrdoglavim detetom?

Sa ovakvom decom se mora postupati na poseban način – upotrebom lukavstava koje samo roditelji znaju.

Neke od odlika tvrdoglave dece je da neće da ustanu na vreme za školu, iako znaju da moraju; nakon toga odugovlače sa oblačenjem kako “kontrolisali” vreme polaska, a pravila koja su vezana za spremanje sobe, obavljanja školskih obaveza ili gledanja TV-a za njih kao da ne važe – bar oni žele da je tako.

Iako mogu dovesti do kraja živaca svoje roditelje, potrebno imati drugačiji i naizgled tolerantniji pristup u odnosu sa njima, ukoliko želite da sve bude onako kako treba i da vas na kraju i poslušaju.

Ono što sva deca, pa čak i tvrdoglava vole su svakako – igre. Ukoliko uspete da pronađete i smislite igru za svaku situaciju u kojoj se nađete sa njima “u sukobu” olakšaćete sebi posao oko vaspitanja. Pored toga, potrudite se da ih ne uslovljavate kaznama nego nagradama koje jednostavno neće dobiti ako ne budu dobri. Kazne nema, ali nema ni nagrade ako tako nastave da se ponašaju – i to je ono zbog čega će se zapitati da li je vredno da i dalje budu tako tvdoglavi ili je vreme da ipak “popuste”.

Psiholozi se slažu sa tim da je kontraproduktivno vikati na neposlušnu i tvrdoglavu decu. Oni imaju više energije, a i njihov jedini cilj jeste – da bude onako kako su oni zacrtali, tako da su velike šanse da će oni pobediti u tome, a samim tim će vaši pokušaji da ga dovete u red – pasti u vodu.


Igra protiv sata

Kada dete odbija da uradi domaći na vreme ili ne pospremi sobu iako ste mu to dali kao zadatak – to je povod za igru! Takmičenje u kom je cilj postaviti ili oboriti rekord je nešto što će im skrenuti pažnju od toga da se oni u tom trenutku ponašaju u skladu sa vašim željama, a ne njihovim. Izazov da za 15 minuta spreme sobu ili urade domaći preokupiraće ih u potpunosti i biće im dovoljna motivacija da zaista i ispune zadatak koji im je postavljen.


Unapredite dete u pomoćnika

Svako dete želi da bude odraslo i često zavidi odraslim što ono mogu da se ponašaju “kako žele”, a oni to misle jer roditeljima niko ne govori da spreme sobu, a njima to govore. Upravo je to način da lukavstvom pobedite tvrdoglavost i neposlušnost u vašem detetu.

Dajte do znanja svom detetu da može pomoći i ono će se tada osećati kao odrasla osoba. Naravno, dajte mu zadatak koji može da uradi. Da ne bi ispalo da vi opet naređujete, recite da od njihovog doprinosa i pomoći zavisi kada ćete krenuti na dogovoren porodični izlet ili da li ćete na vreme stići u bioskop. Tada će se ono osećati posebno važan član porodice i uradiće sve što treba samo da planovi ne propadnu – to im sigurno ne ide u prilog. Ovo je odličan način da pokažete detetu koliko je bitno ispuniti sve obaveze na vreme jer nakon toga sledi slobodno vreme u kom se tada može uživati bez iakakvog pritiska.


Zamenite kritike lepim rečima

Izbegavajte kazne i kritike na račun ponašanja vašeg deteta. Nemojte ignorisati njegovo loše ponašanje, ali kako biste iskorenili loše osobine kod vašeg deteta, potrudite se da naglašavate one dobre i pohvalite ga što češće kada uradi nešto dobro. Kada dete shvati koliko je lepo biti dobar jer ih tada svi hvale poželeće da se tako ponašaju što češće.

Zato recite da baš lepo sprema krevet čak i ako to nije istina. S obzirom da vam dete veruje, ono misli da vi to zaista mislite i trudiće se da svaki put spremi krevet što bolje kako bi opet čuo reči hvale. A uskoro će i taj krevet biti spremljen kako treba – što je najmanje bitno, bitnije je da se ono trudi i želi da bude bolji u svemu što radi.


"Da" pitalica

Najčešći odgovor tvrdoglave dece je "NE“, šta god da je upitanju. Uglavnom to kažu samo da bi pokazali da oni imaju svoje mišljenje ili samo da protivureče vama. Poigrajte se sa njima i pitajte ih pitanja na koja sigurno znate da moraju odgovoriti sa "DA“. Kada dete da nekoliko potvrdnih odgovora već će početi drugačije da se ponaša. S obzirom na to da ne zna da je to vaša lukava igra, odjednom će se razbiti taj, ničim izazvan, otpor koji su imali prema vama u tom trenutku i osećaće se kao da ga vi u potpunosti razumete i slušate.


Pružite im priliku da biraju

Deca sa jakim karakterom i jakom voljom imaju potrebu da pokazuju svoje mišljenje i ne vole kad nešto MORAJU. Oni žele da sami odaberu šta će raditi, gde i kad će ići ili šta će obući. Upravo tu vi nastupate ukoliko želite da uradi nešto kako vi kažete. Sigurno ste do sada shvatili da kod njih ne “prolazi” vika, naredbe ili molbe, zato im treba pružiti priliku da “biraju”. Međutim, oni će birati samo ono što im vi ponudite. Ponudite im nekoliko opcija i dajte ima priliku da biraju. On neće shvatiti da ih vi kontrolišete i imaće osećaj da je krajnja odluka samo njihova.

 

Izvor: Edukacija.rs

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img