cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Pogođen pričama o akušerskom nasilju, Željko se ponudio da okreči porodilište na Zvezdari.

Željko Sutuljić iz Ljiga koji je po struci moler, ali po -funkciji- otac svestan kroz šta sve jedna žena prolazi u porodilištu, odlučio je da svoje zanatske usluge ponudi porodilištu u Gradskoj bolnici Zvezdara u kom je njegova žena trebalo da se porodi.

Moler Željko ponudio se da okreči porodilište

Narodna izreka kaže: "Dobra je mnogo, ali je malo onih koji ga čine", a u tu grupu skromnih, a velikih ljudi ubraja se plemeniti moler iz Ljiga Željko Sutuljić. On je, pogođen pričama trudnica u Srbiji koje su preživele akušersko nasilje dok su rađale svoje bebe, odlučio da za sve buduće mame učini nešto kako bi im boravak u porodilištu bio prijatniji. Željko je svoje zanatske usluge ponudio Gradskoj bolnici na Zvezdari, pa će tako u narednim danima kompletno srediti zidove na patologiji trudnoće u ovoj ustanovi. Pronašao je sponzore koji će donirati materijal, međutim potrebna mu je pomoć i oko podova koji zahtevaju priličnu obnovu.

Cela Srbija je duboko potresena pričama naših trudnica i porodilja koje su preživele akušersko nasilje u porodilištima. Neke od njih su, nažalost, izgubile svoje bebe greškom lekara.

O akušerskom nasilju se prethodnih dana mnogo govori, ali i o uslovima u porodilištima u kojima se rađaju novi životi, a koji su, slobodno možemo reći, katastrofalni.

O tome svedoče različite fotografije iz porodilišta širom Srbije koje konstantno kruže društvenim mrežama, a na kojima se vidi buđ na zidovima, zatim pokvarene slavine u kupatilima, ispucale pločice, oguljeni podovi u sobama, razvaljeni ormarići pored kreveta…

O krvavim dušecima koji se godinama unazad „nasleđuju“ ne treba puno govoriti – posteljina se menja, ali ustajala krv na dušeku ostaje, samo je prekrivena mušemom.

Zbog svega toga, jedan Željko Sutuljić iz Ljiga koji je po struci moler, ali po „funkciji“ otac svestan kroz šta sve jedna žena prolazi u porodilištu, odlučio je da svoje zanatske usluge ponudi porodilištu u Gradskoj bolnici Zvezdara u kom je njegova žena trebalo da se porodi.

Željko za Nova.rs priča sve o ovoj humanoj i velikoj ideji.

„Ja sam moler, ali pre svega suprug i otac. Nažalost, žena se danas ne poštuje kao što je to bilo nekada. Žena rađa nov život, produžetak loze, žena se muči, rizikuje svoj život. Slušao sam prethodnih dana sve o nemoćnoj Marici iz Sremske Mitrovice koja je zbog akušerskog naislja ostala bez svoje bebe, ali i o drugim ženama koje su po društvenim mrežama pisale šta su sve preživele. I rastužio sam se, gotovo pa rasplakao zbog toga“, kaže ovaj plemeniti čovek.

Pošto je, kako priča, njegova žena trebalo da se porodi u Gradskoj bolnici Zvezdara, ali nije zbog pandemije koronavirusa, on se dosetio da kontaktira doktorku iz te ustanove i da joj kaže kakva mu je ideja.

„Zapravo, ovo je bila ideja moje supruge jer ni ona nije ostala imuna na sve tužne priče prethodnih dana. Setili smo se doktorke Svetlane Erić, ona je šef patologije trudnoće, pozvao sam je i pitao da li bi bilo izvodljivo da sredim zidove na tom odeljenju. Dakle, da izmalterišem gde je potrebno, izgletujem, okrečim. Sve kompletno“, priča naš sagovornik.

Doktorka je, kaže Željko, bila oduševljena.

„Rekla nam je da je to super priča jer trenutno stanje na odeljenju nije sjajno s obzirom da nemaju donacija i da osam godina ništa nije renovirano. Složila se da bismo zajedničkim snagama mogli da doprinesemo boljim uslovima našim trudnicama“.

Željko je pre nekoliko dana otišao u porodilište na Zvezdari kako bi procenio šta je sve potrebno uraditi i koliko će mu biti potrebno materijala.

„Kada sam u glavi napravio neki plan, odmah sam počeo da kontaktiram poznanike i firme koje imaju velike kompanije sa materijalom koji nam je potreban, tako da su neke od njih pristale. Bilo je i onih koji se nisu odazvali mom pozivu, ali Bože moj, idemo dalje“, kaže pozitivni Željko.

 

Izvor: Nova.rs

news-img

Dečji dani kulture od 5. do 7.4.– U igri sa knjigom

I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img