cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

OJED I OSIP: KAKO LEČITI, A KAKO SPREČITI?

Posle nekoliko dana ovog kombinovanog tretmana (pranje, sušenje i mazanje, uz redovno menjanje pelena), kod većine beba se ispolje znaci poboljšanja, a posle još nekoliko dana se sve lepo povuče.

OJED I OSIP: KAKO LEČITI, A KAKO SPREČITI?


Šta je ojed?

Ojed je opšte prihvaćen naziv za bolest kože koja se javlja uglavnom kod odojčadi (ređe kod beba u drugoj godini života) koje nose pelene. Zato je pelenski dermatitis medicinski naziv za ojed.


• Kako se prepoznaje?

To je ono crvenilo bebine kože u predelu guze (naročito oko analnog otvora), genitalija, butina, pa i u predelu struka.

Crvenilo (eritem) je prva faza bolesti, a skoro uvek je prati “ljuštenje” (deskvamacija) površnog dela kože. Ako bolest odmakne, mogu da se jave i “ranice” - ostrvca ogoljene kože. Tada se skoro uvek javlja i infekcija gljivicama i bakterijama, koje sa površine kože prodiru u dublje slojeve i dodatno pogoršavaju problem.

 

• Zašto ojed nastaje?

Glavni zadatak pelene je da upije mokraću (ali i da zadrži stolicu), dok se ne promeni. To znači da ne bi trebalo da bude dužeg kontakta između mokraće i stolice i kože bebe.

Ipak, ako se to desi i potraje, onda kiseli produkti mokraće i stolice oštete površni sloj nežne bebine kože, koji tada postaje porozan. Potom vlaga (iz mokraće) prodire u dublje slojeve kože, nastaje iritacija - zapaljenje (dermatitis) - koje se manifestuje najpre crvenilom, a potom i ljuštenjem kože. Sve je još gore ako stolica duže ostane u pelenici, a najgore prođu bebe koje inače imaju osetljivu kožu.

 

• Koliko se brzo ojed može razviti?

To zavisi od tipa bebine kože, ali je nekada se bukvalno za jednu noć može pojaviti ojed.

 

• Kako da roditelji pomognu bebi kada dođe do ojeda?


Postoje četiri najvažnija koraka u borbi sa ojedom:

1. Pranje

Genitalno – analni region treba temeljno oprati pod mlazom mlake vode uz korišćenje blage kupke za bebe. Sebamed Baby kupka ima pH 5,5 što odgovara fiziološkom pH kože i dodatno jača prirodni odbrambeni mehanizam kože.

2. Nega i Sušenje

Prilikom promene pelena mogu da se koriste SEBAMED ULJANE MARAMICE koje sadrže ulja nekoliko biljaka, čuvaju vlažnost pelenske regije i ne isušuju predeo oko genitalija. Ove maramice ne sadrže vodu i alkohol i pogodne su za korišćenje i kod najosetljivije dece koja imaju suvu kožu ili atopijski dermatitis. Deluju protiv iritacije kože i sprečavaju pojavu pelenskog ojeda. Prodor vlage  u dublje slojeve kože pospešuje zapaljenje, pa je “provetravanje” bebine kože ispod pelene važan zadatak za mame i tate.

Što više bez pelene, to bolje.

3. Sebamed Baby krema protiv ojeda i osipa

Kvalitetna krema za sprečavanje (prevenciju) ojeda treba da sadrži:

 

Pantenol -  provitamin B5 je ključni činilac regeneracije – obnavljanja kože.

Alantoin je važan za pravilnu hidraciju kože (obezbeđivanje optimalne vlažnosti), pa je čini mekom i elastičnom.

Titanium dioksid stvara zaštitini sloj koji održava pH zdrave kože (pH5.5) i štiti kožu od štetnih spoljašnjih uticaja, uključujući i neželjene efekte kontakta bebine kože sa mokraćom i stolicom!

 

 

Tek kada se obnovi zaštitni sloj kože (a to je epitelizacija), možemo biti sigurni da smo na pravom putu.

Posle nekoliko dana ovog kombinovanog tretmana (pranje, sušenje i mazanje, uz redovno menjanje pelena), kod većine beba se ispolje znaci poboljšanja, a posle još nekoliko dana se sve lepo povuče.

 

• Kada beba mora na pregled?

Kada roditelji preduzmu sve navedene mere, a posle tri do pet dana nema poboljšanja, potrebno je potražiti pomoć lekara.

 

PREVENCIJA OJEDA

 

Kako sprečiti ojed?

Jedna od glavnih karakteristika pelenskog dermatitisa (ojeda) je sklonost da se ponavlja! PREVENCIJA ojeda počiva na TRI stuba: redovna higijena, menjanje pelena i nega kože!

 

- Prvo i najvažnije jeste poštovati osnovne higijenske principe

 Treba izbegavati jake sapune i šampone, naročito one sa raznim biljnim ekstraktima i aditivima, čak i kada nose oznaku “za bebe”.. Blage kupke za bebe (od renomiranih proizvođača) su najbolji izbor.

 

Redovno menjanje pelena

 Kada se beba ukaki ODMAH promenite pelenu.

 

Nega kože i kad nema ojeda

 Ako je beba već imala ojed, treba koristiti kreme koje neguju kožu, dajući joj potrebnu vlažnost kao i zaštitni sloj, koji smanjuje verovatnoću oštećenja, ali koji omogućava bebinoj koži da “diše”.

 

Redovno mazanje zaštitne kreme, na ČISTU i SUVU kožu je suština pravilne nege bebine kože, ali i sprečavanja – prevencije nastanka ojeda.


Promo objava

news-img

MOTORNI RAZVOJ DETETA - ENIGMA DO DANAŠNJIH DANA

U potrazi za odgovorom gde je istina i kako odbraniti sebe kao roditelja i svoje dete koje je jedinstveno u onom najlepšem smislu, pomaže nam dr Danijela Vukićević, dečiji fizijatar.

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img