IZVORNA PORUKA: Rosita
Sta sve citam, dijana, bas mi zao tog deteta, moguce je , koliko je mala stara? Da se samo zali na stomak pa i da pomislis da tako izbegava vrtic, ali ta sveopsta promena, moguce da je stvarno boli :(
Rosita devojcica ima tri ipo godine i veruj mi da je boli uopste ne izbegava
Imala sam neki predosecaj da ce tesko da se uklopi zato sto njeni roditelji imaju cudan pristup prema drugoj deci. Previse je drze kao kap vode na dlanu. Npr na igralistu se igra sa decom i neko joj uzme neku igracku ili lptu ili bickl ona odmah place na sav glas a tata i mama skacu na to dete i govore vrati to Uni to je njeno i nemoj da je diras. Umesto da su govorili Una to je tvoj drugar i igracke se dele. tacno sam znala da ce biti problema. Ali dete se skroz promenilo i bas mi je zao. Nikada u zivotu nisam videla takvu promenu.
Vuk je jutros ustao raspolozen i pozitivno pricao o vrticu i samo odjednom necu da idem i u plac. Brzo sam ga spakovala i ceo put je plakao. Kada je usao plakao je jos minut i posle kao da nista nije bilo. Kada sam dosla po njega jedva sam ga izvela iz vrtica, nece da ide, o Boze

posle je samo pricao o vrticu i hiljadu puta pitao da li sada mozemo da idemo. Videcemo sta ce sutra biti. Ali nema sanse da popustim. Ako sada popustim onda nece hteti ici u skolu i to ode u nedogled. Bolje na pocetku da place i da posle bude kako treba.
Kod vas se bas razlikuje nacin adaptacije, Ovde ako dete prvi put ide u vrtic praktikuju da se dete prva dva dana ostavi do spavanja a treci dan vec da spava u vrticu i naravno roditelji ne ulaze u sobu sa decom.