writing-img

Koliko cenimo sebe?

clock-img

29.01.2010, 08:58

clock-img

Anoniman

U vezi, braku, životu...za svadju, ljubav, za sve je potrebno dvoje. Medjutim, smatram jako važnim medjusobno poštovanje. Svadjamo se, mirimo se i sve je to benigno ako se volimo i ako se cenimo.

Jako me boli kad na forumu čitam kako se neke od vas usput požale da im je muž "grozan" samo kad je pijan, ali srećom pa nije to tako često ili kad pročitam rečenicu tipa: "ovakve stvari su jako retke, a provocirala sam i sama sinoc sve to..valjda sam odlepila posle svega..sad je sve ok, dobar je on, samo je slab kad popije".
Unapred se izvinjavam osobi koju sam citirala, zaista je mnogo volim i ovo nije ništa lično upućeno njoj, zato nisam htela da napišem koga citiram. Poenta koju hoću da ostvarim je sledeća: ma koliko naš partner bio divan čovek, ako on ponekad popije a mi treba da se sklanjamo od njega i kažemo ma teško mu je, razumem ga...zašto sutra praviti decu sa takvim čovekom. Možda će početi sve više da pije, možda će sutra da popusti sa živcima, jer što smo stariji život nas više pritiska...možda će me jednom zaista udariti. A smatram da ako jednom samo i pomisli na to, svako poverenje nestaje...
Ovo kucam ne da bih ikome sugerisala da napusti svog dečka, razvede se od muža, svadja se sa istim...daleko bilo. Ovo pišem samo da se svaka od nas u sebi zapita koliko ceni sebe i šta želi od svog života i šta zaslužuje. Sve smo mi ovde mahom žene što automatski znači da nosimo bebu 9 meseci, poradjamo se, mučimo se oko mleka, ima li ga-nema, provodimo noći i noći sa bebom, ili ne daj Bože se borimo da zatrudnimo, idemo na VTO....ma nema potrebe da objašnjavam. Potpuno sam antifeministkinja, ali mišljenja sam da zaslužujemo poštovanje isto koliko i oni i da NEMA OPRAVDANJA jer njima nije teže nego nama.
Takođe, izvinjavam se što ovo objavljujem kao anonimna, ali to je zato što vas zaista volim i ne želim da se iko oseti prozvanim i uzme mi za zlo ove reči, jer su zaista od srca.
Molim Vas....volite i vi sebe!

clock-img

29.01.2010, 09:07

clock-img

bebironcic

pencil-img

1543

Veoma lepo napisano!Pa nismo mi zene niza rasa,nismo slabije od muskaraca...moramo voleti same sebe i ceniti,i nikada izgubiti veru u sebe.Neka nijedna to ne dozvoli i sta god se kojoj desilo mora nastaviti podignute glave i krenuti u novo sutra!user posted image

clock-img

29.01.2010, 09:07

clock-img

indy_25

pencil-img

4228

U prvom braku a i inace i izvan braka nisam cijenila sebe cak nimalo tako da me nisu ni drugi cijenili. Naucila sam kroz zivot da se cjenim cak i precjenjujem hahaha tako da me i drugi mnogo vise cijene.

clock-img

29.01.2010, 09:08

clock-img

bebironcic

pencil-img

1543

IZVORNA PORUKA: indy_25

U prvom braku a i inace i izvan braka nisam cijenila sebe cak nimalo tako da me nisu ni drugi cijenili. Naucila sam kroz zivot da se cjenim cak i precjenjujem hahaha tako da me i drugi mnogo vise cijene.

Draga moja,lepo je sto je tako i ne posustaj!user posted image

clock-img

29.01.2010, 09:17

clock-img

indy_25

pencil-img

4228

Ma ne pada mi napamet da posustajem.Dovoljno sam postala velika osjecam se ko da sam planina mislim u smislu da mogu sve sama ako se desi nedaj boze .Uvjek kazem i da mogu prevazici svakakve probleme u zivotu. Jedino me mogu skrhati djeca moja da im se nesto ne desi i to su mi jedine brige a ostale stvari ma boli me za sve. A muz vrlo dobro zna kroz sta sam prosla pa mu valjda ne pada na pamet da me slucajnu povrijedi ruznom rijecju a ne nesto drugo jer zna da bi ga ostavila i da imam 10 djece i da bi se borila sama pa i to je zivot zar ne. Naravno i mi se posvadjamo ponekad, vrlo rijetko ali zaista to je sve oko gluposti kucnih poslova itd do sada nismo oko krupnih stvari sto ne znaci da nece doci ali onako stojecki sam spremna ako se desiuser posted image

clock-img

29.01.2010, 10:35

clock-img

Lu

pencil-img

15094

Najgore je kada tražimo opravdanja za njegove postupke koji nas povređuju,a te iste postupke bismo bez trenutka razmišljanja osudili da ih neko drugi radi,ali kada je ON u pitanju onda smo subjektivni pa prebacujemo krivicu na sebe,sama sam krivauser posted image
To nije u redu,treba uvijek gledati objektivno stvari, nije jednostavno ali tako se jedino može ispravno postupiti.
Ja ne želim da me voljena osoba ponižava,jer bi se onda upitala kakva je to ljubav!

clock-img

29.01.2010, 13:56

clock-img

NadaR

pencil-img

10840

IZVORNA PORUKA: Lu RR

Najgore je kada tražimo opravdanja za njegove postupke koji nas povređuju,a te iste postupke bismo bez trenutka razmišljanja osudili da ih neko drugi radi,ali kada je ON u pitanju onda smo subjektivni pa prebacujemo krivicu na sebe,sama sam krivauser posted image
To nije u redu,treba uvijek gledati objektivno stvari, nije jednostavno ali tako se jedino može ispravno postupiti.
Ja ne želim da me voljena osoba ponižava,jer bi se onda upitala kakva je to ljubav!

U potpunosti se slazem sa ovim sto je Lu napisala!user posted image

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI!

clock-img

29.01.2010, 14:01

clock-img

Rivana

pencil-img

3210

Potpuno se slazem sa anonimnom, sta sve zene preture preko svojih ledja, i treba sebe da cene i to mnogo.

clock-img

29.01.2010, 23:00

clock-img

Ellenica

pencil-img

763

Cenim sebe onoliko koliko zaslužujem!A zaslužujem mnogo!

Rakla sam jednom
Nisam ni najlepša ni najpametnija, ni najzgodnija,
Ali kada sam se udavala i kada sam sa mm planirala život rekla sam glasno njemu ali i sebi podvukla,
Oženio si me jer me voliš, ok nisam savršena, ali ako ja tebi nisam najlepša, najpametnija, najzgodnija i jednom rečju sve najbolje nećemo ni da počinjemo ništa, jer ja takvu osobu tražim čitav život, kojoj ću biti sve, i na prvom mestu.

Veliki sam mamin dečak

clock-img

29.01.2010, 23:05

clock-img

ANGY

pencil-img

29

Bravo,Ellenice!
Apsolutno se slazem.Jedan je zivot,bar u danasnje vreme ne moramo da ga provedemo sa pogresnom osobom!

clock-img

30.01.2010, 00:38

clock-img

Dora

pencil-img

3456

Cenim sebe mnogo. Kad neko želi na bilo koji način da me podceni, ja to smatram uvredom i reagujem u skladu s tim. Tako sam i mm dala do znanja koliko cenim sebe, a to se zaslužuje. Svesna sam da čovek mora zaslužiti svojim karakterom i ličnošću poštovanje drugih i zaista se trudim, pogotovo oko moje porodice. Mužu sam do sad dokazala da može da računa na moju bezuslovnu podršku, ljubav, da ću biti jednaka prema njemu i u dobru i u zlu i da ćemo za sve naći rešenje...ALI mora da me poštuje jer sam svojim trudom i radom na sebi to zaslužila.
Neke žene oko mene se ne slažu s mojim stavom i misle da sam previše razmažena, da je žena predodređena na sve ženske muke, na kućne poslove, obaveze oko dece, oko muža...da se to podrazumeva da treba da radi, da za to ne treba da traži HVALA ni da traži pomoć...
Ja tražim da se sav moj trud oko nečega uzme u obzir. Ja tražim da je moj muškarac ponosan na mene zbog jedne ispeglane košulje, zbog lepog ručka, zbog dobro spremljene slave...Kao što sam i ja na njega ponosna zbog nekih stvari koje se podrazumevaju za muškarca. Ja hoću da moja deca nauče da cene moj trud oko njih (ne moraju mi vraćati niti zahvaljivati, ja sam im majka i rodila sam ih i podižem ih svojom voljom i željom), moj rad u kući, da ne bude sve to deo mog statusa...Učim ih da je žena biće a ne mašina. I tražim da se tako ponašaju prema meni. Da uzimaju u obzir moju volju, snagu, želju... Ako sam bolesna ili samo umorna, ako me nešto mrzi...da razumeju da ja imam pravo na to. Moja mama nikad nije htela da dozvoli sebi da zastane. Stalno je htela da pokaže kako ona sve drži u svojim rukama i mi smo je pustili jer se to podrazumevalo da treba da radi. Često sam je sažaljevala, znala sam da joj nije lako, da niko nema nikakve obaveze u kući, da su njene sve obaveze... Ne znam zašto je to radila, nije morala...Često mi sad nesvesna toga, prebaci kako je njoj bilo teško, kako je sama ovo i ono, tata nije morao ništa (ona kaže nije hteo, ali on nikad nije ništa odbijao jednostavno ona ga nikad nije uključivala u sve to)...a ja, mene baš briga, ja neću ovo, radim ono... Kao da je htela od mene da napravi savršeni uređaj za porodicu i domaćinstvo da bi me muž cenio, a nije uspela...
Meni muž pomaže, dogovaramo se o svemu, uzima u obzir moje mišljenje isto kao i svoje i preuzima na sebe posla oko dece i kuće, sve ono što može, ume, što ja ne moram...
E, to je meni poštovanje, ta bliskost, deoba svega... A samim tim što se on odnosi prema meni sa poštovanjem i uvažavanjem, to rade i deca.
I sve to mislim da zaslužujem, jer im zaista pružam mnogo...

clock-img

30.01.2010, 00:42

clock-img

Ellenica

pencil-img

763

Dora draga sve je tačno.
user posted image user posted image user posted image

Veliki sam mamin dečak

clock-img

30.01.2010, 00:46

clock-img

Dora

pencil-img

3456

Joj, jesi li uspela da pročitaš?user posted image Čitam i ko da ja nisam to pisala, ali sve se odnosi na meneuser posted image user posted image user posted image

clock-img

30.01.2010, 00:48

clock-img

Dora

pencil-img

3456

Ja sam u raznim temama već iznosila svoj stav o tome svemu, jako mi je važno da svaka od nas shvati da vredi a isto tako da ako je izabrala muškarca koji može da je poštuje, treba da učini sve da on ima razloga da je poštuje. 

clock-img

30.01.2010, 00:53

clock-img

Ellenica

pencil-img

763

Najviše me pogodilo to da drugi misle da si razmažena.

Meni neki dan kuma bila u poseti, a mm pita hoće li kafu sok, kolač da iseče.
Igrom slučaja taj dan i ručak je spremao.
Kuma oči da joj ispadnu pa će meni "Juuuuu domaćice, radiš li ti išta u ovom stanu?"
rekla sam joj što i svima, da me nije puno pogodila sa tim komentarom, i da mm nije takav, ja nebi bila s njim.

Veliki sam mamin dečak

clock-img

30.01.2010, 00:56

clock-img

JULIE

pencil-img

624

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

clock-img

30.01.2010, 10:56

clock-img

buhla

pencil-img

2564

ja sebe maaalo cenim! i to ne mislim u odnosu sa mm, nego i sa prijateljima, roditeljima... mislim da sam previse tolerantna i popustljiva, ali to je jednostavno jace od mene. X puta sam rekla da cu da se promenim i to me drzi dan dva i posle sve po starom. ali stvarno se nadam kad dodje bebac da cu tad imati druge prioritete i da cu tad lakse drugima da kazem NE, da kazem ono sta mislim i osecam, a ne da precutkujem i da brinem kako ce toj osobi biti. user posted image

Proverite da li ste zaista dobar čovek. Pomozite onima koji vam ne mogu uzvratiti.
Dušan Radović

clock-img

30.01.2010, 13:29

clock-img

Ana RR

pencil-img

34395

Da bi me drugi poštovali prvo moram ja sebe da poštujem. I to i radim, naravno!

Mm kaže da je to ono što ga je najviše privuklo meni, što ne dam na sebe i svoj život, i samim tim se tako odnosim i prema drugima.

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

30.01.2010, 13:36

clock-img

Dora

pencil-img

3456

IZVORNA PORUKA: buhla

ja sebe maaalo cenim! i to ne mislim u odnosu sa mm, nego i sa prijateljima, roditeljima... mislim da sam previse tolerantna i popustljiva, ali to je jednostavno jace od mene. X puta sam rekla da cu da se promenim i to me drzi dan dva i posle sve po starom. ali stvarno se nadam kad dodje bebac da cu tad imati druge prioritete i da cu tad lakse drugima da kazem NE, da kazem ono sta mislim i osecam, a ne da precutkujem i da brinem kako ce toj osobi biti. user posted image

Draga, nema to veze sa decom. Jednostavno, takva si i ljudi će to maksimalno da koriste. Mm je u odnosu s drugima dosta tolerantan ali zato ima meneuser posted image a i on je u poslednje vreme video i opekao se zog toga pa se menja...

clock-img

30.01.2010, 13:37

clock-img

Dora

pencil-img

3456

IZVORNA PORUKA: Ana RR

Mm kaže da je to ono što ga je najviše privuklo meni, što ne dam na sebe i svoj život, i samim tim se tako odnosim i prema drugima.

user posted image Ana, jako lepo i ukratko rečeno. Ja sam pokušala isto to da sročim u par rečenica, ali napisah knjiguuser posted image

clock-img

30.01.2010, 13:38

clock-img

Rivana

pencil-img

3210

IZVORNA PORUKA: Ellenica

Najviše me pogodilo to da drugi misle da si razmažena.

Meni neki dan kuma bila u poseti, a mm pita hoće li kafu sok, kolač da iseče.
Igrom slučaja taj dan i ručak je spremao.
Kuma oči da joj ispadnu pa će meni "Juuuuu domaćice, radiš li ti išta u ovom stanu?"
rekla sam joj što i svima, da me nije puno pogodila sa tim komentarom, i da mm nije takav, ja nebi bila s njim.

Bravo za muza user posted image Oduvek sam se divila takvim muskarcimo koji hoce da pomognu urade koji su uz svoju zenu, uvek su me nervirali razmazeni koji nista ne mogu. Jer Boze moj oni su muskarci.

clock-img

30.01.2010, 13:43

clock-img

Ana RR

pencil-img

34395

IZVORNA PORUKA: Dora

IZVORNA PORUKA: Ana RR

user posted image Ana, jako lepo i ukratko rečeno. Ja sam pokušala isto to da sročim u par rečenica, ali napisah knjiguuser posted image

user posted image user posted image

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

30.01.2010, 13:47

clock-img

Dora

pencil-img

3456

Rivana, ja mislim da ni jedan muškarac nije rođen razmažen, da je kod mame svaki takav a kad se oženi...hm, sve zavisi od žene. Pa, normalno je da se menja, ali ako ga pustiš da bude onakav "kakvog si ga zavolela" onda ti ne gine da mu budeš mamauser posted image user posted image user posted image

clock-img

30.01.2010, 13:53

clock-img

Rivana

pencil-img

3210

IZVORNA PORUKA: Dora

Rivana, ja mislim da ni jedan muškarac nije rođen razmažen, da je kod mame svaki takav a kad se oženi...hm, sve zavisi od žene. Pa, normalno je da se menja, ali ako ga pustiš da bude onakav "kakvog si ga zavolela" onda ti ne gine da mu budeš mamauser posted image user posted image user posted image

Moj dragi je ostao bez majke kao dete. nije imao ko da ga razmazi user posted image

clock-img

30.01.2010, 14:02

clock-img

viking

pencil-img

6644

Žene, odosmo u temu podela kućnih poslova i mamin sin user posted image  Po meni, kuvanje ručka nema mnogo veze sa poštovanjem. Možda čovek jednostavno voli da kuva i tačka. Isto tako, neki muškarci su smotani za kućne poslove i ne treba ih terati. Poštovanje je po meni nešto drugo i ispoljava se na drugi način. 

A glede prave teme (koliko cenimo sebe i zašto dozvoljavamo da nas drugi maltretiraju), ja moram da priznam da je to kod mene došlo s godinama. Što sam starija, sve sam više svesna sebe i svojih vrednosti, kao klinka sam bila prilično izgubljena ali su mi neke stvari davno postale jasne.
Generalno, imam stav "ovce su za šišanje" i primenjujem ga i kad su drugi i kada sam ja u pitanju. Dakle, niko nam nizašta nije kriv. Ako me neko zajebava, to je zato što sam mu ja to dozvolila i tako mi i treba.  

< Poruku je uredio viking -- 30.1.2010 14:05:34 >

Bolje biti nečija baba nego samo baba! - moja mama u filozofskom raspoloženju

"Čovek je rođen da radi, da trpi i da se bori; ko tako ne čini, mora propasti." Nikola Tesla

Poslednji tekstovi

article-img