1. SKROB
- krompir, pirinač, kukuruz, testo, sve leguminoze tj mahunarke (boranija, grašak, pasulj, sočivo, bob)
- jedu se do 15h
- jede se sa vlaknima
2. VLAKNA
- ostalo povrće, dakle salate, kelj, prokelj, tikvice, brokoli, karfiol
- može da se kombinuje sa svim drugim namirnicama
3. VOĆE
- jede se minimum 1h pre obroka tj 2h posle obroka, do 200g dnevno
- sušeno voće je prepuno šečera
4. PROTEINI
- namirnice životinjskog porekla - meso, jaja, sir, riba
- Mogu da se kombinuju sa drugim proteinima ili sa vlaknima
DORUČAK: integralni hleb sa ella sirom; omlet sa povrćem ili salatom; pahuljice sa jogurtom
RUČAK: bareni krompir sa salatom; pirinač sa povrćem; kupus sa mesom (slatki ili kiseli); testenina sa povrćem i paradajz sosom; tikvica punjena dinstanim mlevenim mesom; tikvica punjena pirinčem i rendanom šargarepom i gljivama; bećar paprikaš sa mesom; španat; riba sa salatom; salata od pasulja, luka i paradajza; grašak dinstan na crnom luku sa tomatelom...
VEČERA: riba sa salatom; meso sa salatom; sir/kiselo mleko/jaje sa salatom
Burek sa sirom ima 600 kalorija na 100g, dakle jedan burek od oko 250 g ima kalorija kao 3kg pasulja. Samo jedna čaša voćnog soka ima oko 100 kcal, što je kao da ste pojeli 3 mandarine. O cake keks ima 577 kcal na 100g, ako neko živi u zabludi da su takvi keksići dijetalni, a recimo svinjski but, 100g, ima 168 kcal. Dakle, to što na kutiji piše dijetalno, to može da znači da je samo malo smanjen šećer u odnosu na redovan proizvod.