writing-img

RE: Kasno materinstvo - prednosti i mane

clock-img

28.07.2011, 18:54

clock-img

dunja RR

pencil-img

30489

Bravo Vuko - ženo od nauke, svaka ti ja zlatna.

clock-img

01.08.2011, 21:44

clock-img

Zell

pencil-img

804

IZVORNA PORUKA: vukosava
Postala sam majka sa 36. Pre toga sam proputovala 17 drzava, zivela u 4, zavrsila faks, magistarski i doktorat. Sad uzivam kuci sa muzem i bebom i nemam nikakve pundravce u d...tu, nista ne osecam da je propusteno. Sta se zivelo, nazivelo se... Sad zivimo jednu drugaciju pricu user posted image . Nasla sam posao, izdrzavam nas, imamo nova kola koja otplacujem na kredit. Nemamo pomoc nikakvu sa strane ni finansijsku ni fizicku a snalazimo se ok jer smo zreli ljudi.

Da sam dobila dete sa 20 verovatno bi se grebali od roditelja za sve, za stan i hranu i biznis. Ko voli veliku tradicionalnu porodicu kad dobijas beneficije al i kritike i komentare, nek izvoli. Ja licno volim samostalnost i slobodu najpre. user posted image

IZVORNA PORUKA: verolino

IZVORNA PORUKA: ksena
slazem se sa vukom da je tesko suditi o tudjim zivotima. a mislim da sam u ovoj temi ranije napisala - ne sretnemo sve uvek sa 20 godina coveka sa kojim bismo htele dete.

Poentauser posted image

Slazem se. Mada sam ja MM srela jos sa 18, nije mi ovih godina to bio prioritet pored svih obaveza, posla, osamostaljivanja i dr. jedino me jos muci da necu uspeti da se organizujem i da ce se MM u neku ruku osetiti zapostavljeno jer necu biti posvecena samo njemu 100%....
Ne razmisljam o tome da li sam "prozivela" ili ne, sta god to znacilo, zajedno sa MM izlazim, putujem i sl. koliko nam mogucnosti dozvoljavaju a i mislim da to nema veze sa godinama - imam u okolini gomilu "mama" sto mladih sto i ne bas zelenih koje sutnu decu svojim roditeljima na cuvanje preko vikenda, praznika i kad god im se za to ukaze prilika da bi bile "slobodne" user posted image ali to nije za ovu temu pa cu se suzdrzati da komentarisem iste.

clock-img

02.08.2011, 09:13

clock-img

Anoniman

Po Vukinom grafikonu ja sam žena sa Novog Zelanda user posted image user posted image user posted image Sviđa mi se!!! Ima li negde podataka za balkanske zemlje?

clock-img

02.08.2011, 14:35

clock-img

vukosava

pencil-img

4484

IZVORNA PORUKA: n i n a

Po Vukinom grafikonu ja sam žena sa Novog Zelanda user posted image user posted image user posted image Sviđa mi se!!! Ima li negde podataka za balkanske zemlje?

Ja ne znam gde bi nasla osim negde u zavodu za statistiku.

klikni

Број живорођених ван брака (на 1000 живорођених) 1999 - 200,5 dece, 2009 - 231,8 dece
znaci priblizno svako peto dete u Srbiji nije rodjeno u braku

Evo svezih podataka iz 2009

Просечна старост мајке при рођењу све деце 28,2
Просечна старост мајке при рођењу првог детета 26,9
Просечна старост младожење при закључењу брака 32,8
Просечна старост невесте при закључењу брака 29,2
Просечна старост младожење при закључењу првог брака 30,1
Просечна старост невесте при закључењу првог брака 26,9
Очекивано трајање живота мушкараца 71,1
Очекивано трајање живота жена 76,4

< Poruku je uredio vukosava -- 2.8.2011 14:36:49 >

clock-img

16.08.2011, 21:50

clock-img

Cuftas

pencil-img

1036

Moja mama je imala nepunih 20 kad me je rodila. Ja sad punim 40 i pokusavam da ostanem trudna. I stvarno su moje babe bile tek malo starije od mene sad kad sam se ja rodila. I da, odrasla sam beskrajno voljena od cele porodice, posto sam bila prvorodjeno unuce/sestricina/bratanica sa obe strane.
Da sam mogla da biram, rodila bih oko 30-te. Ali posto u zivotu ne mozemo sve da biramo, u tim godinama nisam imala partnere sa kojima sam mogla da ostvarim razumnu vezu, a kamoli da stvaram porodicu. Sudbina je htela da muskarca za zivot nadjem tek u 37-moj. I, mogu da kazem, da smo od tog trenutka kad smo pozeleli dete do pre godinu dana nagrabusili kao zrtva predrasuda. Cim smo videli da ne ostajem trudna, sve pretrage su se vrsile na meni, a njemu lekari nisu trazili nista, a ceo je problem u antitelima. I to je bila zamka, koja nas je kostala besplatnog pokusaja VTO.
Besna sam zbog toga, da, znam da se tesko ostaje trudan u 38 godina, ali zasto smo morali sami da predlozimo da mu se uradi spermogram, zasto su kod nas predrasude tolike prema zenama koje iskacu iz okvira. Nisam zelela da budem majka u 20, ali nisam zelela ni da docekam 40 sa potpunom neizvesnoscu da li cu ikad imati bebu.
Takodje, ne mislim da je kraj sveta ako ostanem bez dece, desilo se to i boljima od mene. Samo mi je zao sto jos uvek zivimo u svetu punom predrasuda. Svako dete je bozji dar, i sve treba da bude prilagodjeno tome da se pomogne majkama, mladim da lakse odgaje decu (katastrofalno su mali decji dodaci, alimentacije, sve za bebu je preskupo) a starijima da ostanu trudne i rode zdrave bebe. A svaka ce, mlada ili stara, svoje dete da voli najvise na svetu i da se trudi, najbolje sto ume, da to dete vaspita. OK, grese i mlade i stare, ali ja mislim da sve te greske budu iz ljubavi.

clock-img

16.08.2011, 21:52

clock-img

GRGA

pencil-img

2365

Draga moja Cuftas...........sve imas voje..Moja rodjenda sestra skoro 40jos je devojka,,tek sada planira da se uda ,,pa mozda i rodi dete.........

Ja sam u 30-im i mislimd a mi je sada vreme.Neko kaze i to je kasno.Mislim da je kasnije covek spremniji za to.Joj kuku da sam ostala trudna u 22s ta bih radila............Ma bila bih histericna majka!!!!!!

clock-img

16.08.2011, 22:02

clock-img

degu

pencil-img

11332

Cuftas slažem se s tobom u potpunosti. Da li će neko biti bolji ili lošiji roditelj ne zavisi od godina već od karaktera. Svako dete je Božiji dar. Mislim da svi imaju pravo da se iskažu u ulozi roditelja i svako ograničavanje i predrasude po pitanju godina je nepravedno.
Jedinu prednost koju mogu da istaknem što se tiče mlađih majki je lakša trudnoća i porođaj, ali i to je samo statistički gledano. I starije trudnice mogu bez problema da iznesu trudnoću i da se bez komplikacije porode.
Idealno bi bilo da svaka od nas može da se ostvari i ulozi majke onda kada to poželi, kad oseti da je spremna, ali često se ne desi baš sve onako kako planiramo.

Samo pozitivne misli privlače pozitivne stvari :)

U srcu moje mame i moje srce kuca <3

clock-img

16.08.2011, 22:08

clock-img

magnetic

pencil-img

3044

Ja sam bila spremna i sa 25,eto neke druge stvari se nisu poklopile.Mada(vec sam to jednom napisala) ne mislim ni da sam sada zakasnila.Prvo sam rodila sa 32,5,a drugo ce se roditi kada  napunim 34.

Dunja 27.07.2010.
Visnja 23.01.2012.

clock-img

16.08.2011, 22:11

clock-img

GRGA

pencil-img

2365

Mi smos e i sa mojih 25 lecilo od steriliteta,,i zelela sam ,,ali mi je tada bilo vaznije da idem 4 puta na godisnji odmor,nego da redovno trckam za analize..................Sve je to proslo.............................sada je prava stvar!!

clock-img

16.08.2011, 22:52

clock-img

Brana

pencil-img

4456

Po meni nikada nije kasno za materinstvo,ono sto je bitno jeste,da se prvo nadje prava osoba za brak(i tu su u principu nebitne godine,naravno da ne mislim na 60-70god.),i kada se oset__i pravi trenutak i spremnost za dete,e tada ga i treba roditi,e sad,naravno da se dete ne moze naruciti,ono je ipak Boziji dar,i zacece se u pravom trenutku,koliko god to nama mozda tada izgleda neostvarivo...Neke mame rode u kasnijim godinama jer ih je bioloska situacija i odredjeni problemi sprece da imaju dete ranije,ali je bitno da ga imaju,a neke zato sto zele da pre deteta ostvare neke svoje planove sto je ok...
Ja sam se mlada udala,sa 18 god,rodila sam dete sa 22god.htela sam prvo da zavrsim fakultet,pa onda da se ostavrim kao majka,ne zalim sto sam sve to jako mlada uradila,jer su mi se sve kockice sada poklopile,nasla sam posao kada je Laki napunio godinu dana,i sada mogu da mu priustim sve...user posted image
Mislim da je prednost kasnog materinstva to sto se organizam majke obnavlja,jer trudnoca oporavlja telo,hormone....i naravno vraca roditelje opet u decije radosti,detinjstvo,da kazem u mladost...
Mane:Mislim da je teze podneti nespavanje,trcanje za detetom,...i sve sto ide uz to...i naravno,treba docekati unucice.. a lakse ce biti ako budemo mladje bake...user posted image
Ali opet kazem bitno je samo da se zena ostvari kao majka,jer tu ulogu ne moze nista na ovom svetu zameniti,potisnuti....to je nesto najlepse sto jedna zena moze doziveti...po meni je cas_t biti MAJKA!user posted image

< Poruku je uredio Brana -- 16.8.2011 22:56:29 >

Kada nekog volis bori se za njega,
kada nekog trazis,trazi ga gde treba,
kada nekog varas,varaj ga da valja,
al kada nekog volis,voli ga do kraja!!!

clock-img

16.08.2011, 23:40

clock-img

Anoniman

Nikad nije kasno za materinstvo, to svi ponavljate, i ja se u principu slažem, samo mi je tužno što onda teško da ćeš imati vremena da budeš baba, posebno ako i svoje dete vaspitaš da se treba rađati kasnije. user posted image

clock-img

16.08.2011, 23:44

clock-img

Brana

pencil-img

4456

IZVORNA PORUKA: Tash

Nikad nije kasno za materinstvo, to svi ponavljate, i ja se u principu slažem, samo mi je tužno što onda teško da ćeš imati vremena da budeš baba, posebno ako i svoje dete vaspitaš da se treba rađati kasnije. user posted image

to sam i ja rekla,bolje biti mladja baka,i od neke pomoci svom detetu nego obrnuto..naravno ako je moguce...zato cu ja mog Lakija da ozenim sa 18...user posted image salim se,za muskarce to pravilo ne vazi,jer oni kasnije sazrevaju...

Kada nekog volis bori se za njega,
kada nekog trazis,trazi ga gde treba,
kada nekog varas,varaj ga da valja,
al kada nekog volis,voli ga do kraja!!!

clock-img

17.08.2011, 09:40

clock-img

*Alexx*

pencil-img

8067

IZVORNA PORUKA: Brana

Po meni nikada nije kasno za materinstvo,ono sto je bitno jeste,da se prvo nadje prava osoba za brak(i tu su u principu nebitne godine,naravno da ne mislim na 60-70god.)

OK, možda sam ja previše liberalna, ali se uopšte ne slažem sa ovim. Zašto bi žena danas morala da čeka gospodina pravog da bi rodila dete? Jeste sve lakše u dvoje, sve to stoji, ali uopšte ne mora.

Do not speak - unless it improves on silence.

clock-img

17.08.2011, 09:49

clock-img

Snelle

pencil-img

7446

Alex, ne slažem se sa tobom. Lepo je biti majka, ali treba misliti prvo o tom detetu a tek posle o sebi, tj. po mom mišljenju, za normalan psihički, pa i fizički razvoj deteta potrebna su OBA roditelja, posebno u slučaju kad je dete dečak, majka tu ne može da nadomesti oca, ma koliko se trudila i ma koliko ljubavi pružila. Moje mišljenje.

"Nemoj da plačeš, tu je tvoja seka"
"Bato, puno te volim"

clock-img

17.08.2011, 09:55

clock-img

*Alexx*

pencil-img

8067

A šta sa gomilom brakova u kojima otac: pobegne, umre, prosto nije tu? Ili još gore - alkos, narkoman, nasilnik? Ne mislim da je presudno za razvoj deteta da oba roditelja budu prisutna. Jeste bolje, ali nije presudno.

clock-img

17.08.2011, 09:59

clock-img

Anoniman

Ja sam prvo odrastala uz nasilnog oca, pa posle bez ikakvog oca-velika rupa mog života!!! user posted image
Slažem se sa Branom-ne treba srljati ni u brak ni u materinstvo ako nema uslova za isto... I da - smatram da je otac jednako bitan roditelj kao i majka! Ne treba to isključivati činjenicom da žene rađaju, pa taman i bez njihove pomoći zahvaljujući savremenoj medicini user posted image

clock-img

17.08.2011, 10:01

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: *Alexx*

A šta sa gomilom brakova u kojima otac: pobegne, umre, prosto nije tu? Ili još gore - alkos, narkoman, nasilnik? Ne mislim da je presudno za razvoj deteta da oba roditelja budu prisutna. Jeste bolje, ali nije presudno.

A to što ti pišeš nije opredeljeno izborom kad će se rađati, već sticajem okolnosti user posted image

clock-img

17.08.2011, 10:02

clock-img

Snelle

pencil-img

7446

IZVORNA PORUKA: n i n a

IZVORNA PORUKA: *Alexx*

A to što ti pišeš nije opredeljeno izborom kad će se rađati, već sticajem okolnosti user posted image

Upravo tako!

< Poruku je uredio Snelle -- 17.8.2011 10:03:51 >

"Nemoj da plačeš, tu je tvoja seka"
"Bato, puno te volim"

clock-img

17.08.2011, 10:04

clock-img

majathegreat

pencil-img

938

IZVORNA PORUKA: vukosava

Број живорођених ван брака (на 1000 живорођених) 1999 - 200,5 dece, 2009 - 231,8 dece
znaci priblizno svako peto dete u Srbiji nije rodjeno u braku

Moje dete nije rođeno u braku, ali to ne znači da nema i ne živi sa oba roditelja. Vanbračna zajednica nije uzeta u obzir ovde tako da ovo nisu svi samohrani roditelji.
Da ne budem skroz off, meni je malo krivo što nisam rodila ranije. Mislim da je lepše kada mama može sa svojom već odraslom decom da živi punim plućima. Čast izuzecima veoma aktivnim i u starosti.

clock-img

17.08.2011, 10:06

clock-img

*Alexx*

pencil-img

8067

Ne, niste me shvatile. Ne umanjujem ja značaj oba roditelja u životu, samo kažem da nije neophodan princ na belom konju kao preduslov za roditeljstvo.

clock-img

17.08.2011, 10:06

clock-img

Inica

pencil-img

3098

Pa jeste najbolja opcija imati oba roditelja.. mozda je sebicno sa moje strane, aLi nisam protiv toga da zena rodi "za sebe".. Sama se stavljam u tu situaciju, da sam nekim slucajem dosla do tih godina kada je ili-ili, a da nemam "onog pravog", a imam finansijskih mogucnosti, uradila bih to.. Ne bih se odrekla majcinstva..

clock-img

17.08.2011, 10:07

clock-img

Anoniman

Pa ja čisto sumnjam da tu bilo ko ima baš PRINCA user posted image Čast izuzecima user posted image Dobar je i magarac ako dobro radi posao! user posted image Šaalllliiiimmm seeeeeeeeeeeeeeee! Sorry user posted image

clock-img

17.08.2011, 10:10

clock-img

*Alexx*

pencil-img

8067

IZVORNA PORUKA: Inica

Sama se stavljam u tu situaciju, da sam nekim slucajem dosla do tih godina kada je ili-ili, a da nemam "onog pravog", a imam finansijskih mogucnosti, uradila bih to.. Ne bih se odrekla majcinstva..

O tome pričam. I ne mislim da je to sebično.

clock-img

17.08.2011, 10:10

clock-img

Anoniman

Sebično je prema detetu user posted image

clock-img

17.08.2011, 10:12

clock-img

Snelle

pencil-img

7446

Ja neću više da pišem, Nina kaže sve što ja mislim user posted image