writing-img

RE: Kasno materinstvo - prednosti i mane

clock-img

17.08.2011, 10:15

clock-img

majathegreat

pencil-img

938

Pa može mama i kasnije nađe nekog ko će biti tata detetu u svakom pogledu.

clock-img

17.08.2011, 10:18

clock-img

Inica

pencil-img

3098

Pa da, na to sam i mislila, zbog deteta.. Ali opet, ako bih se odlucila na tako nesto, to znaci da je ta zelja prevelika, i da bi tom detetu se davala maximalno.. Znam da to ne moze da zameni i oca, kapiram, ali kao sto je Alexx navela, ima oceva koji jednostavno odu, umru, itd.. I kad se sve sabere i oduzme, po dete to dodje isto- ON NIJE TU.. Cak sta vise, ta deca mogu "gore" da prodju, jer njihove majke sigurno da tako nesto nisu ocekivale, nisu pripremljene na tako nesto.. Jos ako nemaju nikakvu pomoc sa strane i finansijskuh mogucnosti..
Uf, ima toliko toga..

clock-img

17.08.2011, 10:20

clock-img

jovana j

pencil-img

1418

Jako interesantna tema!
Vi ste drage moje sve tako lepo napisale, da sam ja ostala bez reci. Bukvalno sve sto bih rekla bilo bi suvisno! user posted image

Samo imam mozda jednu stvar da kazem. Mislim da je ''starost'' veoma individualna stvar. Mislim da se tu radi o starosti duha i tela, pre svega. Sad cu vam reci zasto.
Moji roditelji nisu mogli da imaju dete, vencali su se davne '75.godine, pokusavali, pokusavali i nista. Isli su tada u N.Sadu kod cuvenog Dr.Marica (cija poliklinika i dan danas postoji), medjutim jednostavno nista za njih nije pomagalo, tako da su odlucili mene da ''nadju'' i da me usvoje i to je bilo to. Samo, taj proces je trajao dugo, pre toga pokusavanje da dobiju dete... prosle su tu godine. Elem, moji su se znaci ostvarili kao roditelji u svojim 35. tata i 36.oj godini mama.
I nije da im je bilo lako i jednostavno,ali kaze mama da im niko posebno nije pomagao, jer su hteli sami da se posvete detetu.

E sada oni imaju unuce na putu, svaki po 62-63 godine, samo moji su na primer za te svoje godine stari. Oni oboje puse, piju, fizicki su neaktivni (te mamine setnje obesis macku o rep, tata ni toliko, vazno tv, serije, filmovi... grozan zivotni stil), ne vode racuna o sebi, ne bave se sobom... i naravno izgledaju starije nego sto bi mogli.
Ja sam da kazem ocekivala od moje majke da ce doci sama prvo, na mesec-dva kod nas ovde da mi se nadje, da mi pomogne dok se ne naviknemo na bebicu... ne, ne moze ona da ide bez tate, ne moze ona ovo, ono... Eto to vam je jednostavno...
S druge strane, imam gomilu poznanika i ljudi koje sam srela i sa kojima sam prijatelj, ili su mi bivsi profesori itd., koji su u tim godinama potpuno druga prica!
Ljudi koji vode racuna o sebi, koji se druze, idu do grada, odlaze na kafe, sredjuju se, idu do pozorista, bave se nekim jogama, setanjem po nacionalnim parkovima, tim maratonima... ma jednostavno ne sede u kuci i uzivaju!
To je meni super! I to sam vam htela reci,
nema tu veze ja mislim koliko ko broji godina, nego ko se kako oseca i ko se kako ponasa. Tako da, ako vi odlucite radjati decu u 40-im, samo napred user posted image Vi cete imati samo nesto drugacije da pruzite svojoj deci od mladjih majki, ali
zato vodite racuna o sebi, mislite na sebe uvek, jer toj deci u njihovim ovim godinama trebaju stabilni roditelji, ne mislim na fizicku pomoc, nego na podrsku, na zdrav um, na prijateljstvo!

eto toliko...

11-09-03 Emil
Što možeš sanjati, to možeš i učiniti.
Walt Disney

clock-img

17.08.2011, 10:20

clock-img

Anoniman

Kamo sreće, ja imam dve drugarice sa dvoje dece obe, razvedene, obe svega 32 godine i niko neće na sebe da preuzme takvu obavezu user posted image Balkan! Retki su oni koji uzmu tuđe dete kao da je njihovo (tu mislim i na jedan i na drugi pol) i postave se kao da su biološki roditelj...Ali ne kažem da je nemoguće user posted image

clock-img

17.08.2011, 10:22

clock-img

Olga75

pencil-img

20593

jos  jedna mana kasnog materinstva ( govorim o sebi )
preterana briga , kad zvercica kihne mi smo na korak do hitne
kad se udari , samo sto nismo na RTG-u
druzenje i kontakte sa drugom decom pratim na pola koraka i prva reakcija koja mi se cini neprijateljska rezultira mojim : skloni se M vidis da je nevaspitano ( ovo se svim silama trudim da promenim al'' mi jako tesko ide )
kad se set_im jos necega eto me da dopisem

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

clock-img

17.08.2011, 10:24

clock-img

majathegreat

pencil-img

938

Moja drugarica je pronašla. Ima nade. A pravi tata je živ i zdrav, samo totalno jedno neodgovorno biće koje mrzi dupe da podigne sa kompjuterske stolice. Eto toliko je visio na kompu da je devojčica dobila novog tatu :)
A sad sam totalno off i odoh napolje da moje dete ne bi dobilo novu mamu.user posted image

< Poruku je uredio majathegreat -- 17.8.2011 10:25:27 >

clock-img

17.08.2011, 10:26

clock-img

Jeca*

pencil-img

8145

Ja se slažem sa Alexx. Iskreno, godinama sam bila "sterilnog" shvatanja da je idealno imati savršen brak, pa decu...pa ljubav i sve kao u bajci. Ali zato sto sam ja bila u zlatnom kavezu. Imam divne roditelje sa divnim brakom i troje dece (pupupu), bake i deke koji su imali divne brakove, ja imam sjajnog muza...ali...gledam moje drugarice koje pate...imaju po 35 godina, tako jarko žele dete a jednostavno ne mogu da nadju ni dečka, a kamoli adekvatnog supruga i dobrog oca...i ja sve više razumem njihovu zelju da odu u banku sperme ili sl i rode dete. Pa bolje da dete ima majku koja ce mu pruziti sve jer to toliko zeli, nego da ona umre sama i tuzna. Pa sto je to vise sebicno od roditelja koji naprave dete pa se isvadjaju i razvedu a onda dete setaju od oca do majke...gledajte sve ovo malo šire

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

clock-img

17.08.2011, 10:28

clock-img

Snelle

pencil-img

7446

Pa Olga, to nema veze sa godinama. Misliš da su mladje mame opuštenije? Ne bih rekla.

"Nemoj da plačeš, tu je tvoja seka"
"Bato, puno te volim"

clock-img

17.08.2011, 10:29

clock-img

Jeca*

pencil-img

8145

a ja se slazem i sa Olgom..mislim da sa godinama dobijamo na zrelosti i preteranoj brizi...manje smo opusteni

Robin Sharma

clock-img

clock-img

Olga75

pencil-img

20593

pa dobro , mozda je to zbog profesije ili licnosti
ali ja sam preplasena svime sto ne mogu da kontrolisem
i to povezujem sa godinama kada sam rodila svog jedvaceka user posted image

clock-img

clock-img

Inica

pencil-img

3098

Jeco, potpisujem user posted image

clock-img

17.08.2011, 10:31

clock-img

Inica

pencil-img

3098

Olga, a zamisli tek kad ti dete krene u skolu user posted image Ja vec trazim nacine da joj ugradim neki cip user posted image

clock-img

17.08.2011, 10:32

clock-img

Snelle

pencil-img

7446

IZVORNA PORUKA: Jeca*

a ja se slazem i sa Olgom..mislim da sa godinama dobijamo na zrelosti i preteranoj brizi...manje smo opusteni

Onda sam ja još mlada i zelena user posted image

"Nemoj da plačeš, tu je tvoja seka"
"Bato, puno te volim"

clock-img

17.08.2011, 10:33

clock-img

Olga75

pencil-img

20593

joj , ne staj mi na muku user posted image
mislim da cu stajati ispod prozora
a sta kad dodje pubertet i izlasci u grad, to ce tek da bude revija:
ona sa drugaricama a ja iza nekog drvata vrebam , matori ispred , stoji za coskom i ceka da prodju , joj , jadno moje dete user posted image

clock-img

17.08.2011, 10:34

clock-img

Jeca*

pencil-img

8145

Olga...ne nerviraj me od ranog jutra...ja cu biti keva rospija user posted image

Robin Sharma

clock-img

17.08.2011, 10:36

clock-img

Inica

pencil-img

3098

I ja tako razmisljam user posted image Znam kakva sam ja bila, sto se tice izlazaka i svega, pa se pitam kako je moja mama uopste i spavala user posted image

clock-img

17.08.2011, 10:37

clock-img

Anoniman

Baš zato sam i citirala Branin post-da ne treba po svaku cenu rađati, jer ti otkucava biološki sat, a ti u vezi sa skotom....
Još na ranijim stranama sam pisala da sam ja kao ja bila spremna već u 25. godini da postanem majka, ali osoba sa kojom sam tada bila nije bio tip oca kakvog sam želela svojoj deci... Pa sam odložila tu svoju želju... I onda rodila 5 godina kasnije sa osobom koja može biti otac za poželeti i ako se (ne daj Bože) naš brak ne održi... I opet stojim iza toga da bi mi sigurno bilo lakše da sam malko ranije dobila prvo (a u ovim godinama sada i drugo) dete, samo zato što znam sebe kakva sam bila onda, kakva sada-i sa energijom koju traži dete bilo bi mi lakše user posted image

clock-img

17.08.2011, 10:38

clock-img

Anitaaa

pencil-img

1360

Moja ujna je u 45-oj god postala majka user posted image

"Before you were conceived I wanted you. Before you were born I loved you. Before you were an hour old I would die for you. This is the miracle of life."

clock-img

17.08.2011, 10:39

clock-img

Olga75

pencil-img

20593

bravo za ujnu user posted image

clock-img

17.08.2011, 10:40

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: Anitaaa

Moja ujna je u 45-oj god postala majka user posted image

user posted image user posted image user posted image

clock-img

17.08.2011, 10:42

clock-img

Anitaaa

pencil-img

1360

Razlika izmedju njihove ćerke (mog ujaka i ujne) i mog sina je mesec ipo dana razlike,moj sin je stariji hehe
A prvo što sam ja pomislila kad sam čula da čekaju bebu je kako će oni ibiti blizu 70 kad to dete završi škole i pomislila kako eto ja ne znam šta bih radila da nema mojih da mi uskoče i pomognu oko malog i sl.Baš sam grozna user posted image

< Poruku je uredio Anitaaa -- 17.8.2011 10:43:00 >

"Before you were conceived I wanted you. Before you were born I loved you. Before you were an hour old I would die for you. This is the miracle of life."

clock-img

17.08.2011, 11:05

clock-img

Anoniman

Olga, mislim da to nije povezano previše sa godinama, ja sam užasna po tom pitanju, i to baš povezujem sa tim što sam mlada postala majka - nisam znala šta me čeka, niko od drugarica nije mogao da me posavetuje, da mi kaže da ne moram da se budim svakih pola sata da slušam da li dete diše, pogotovo ne sa njegovih godinu danauser posted image Ja i sad idem za njim, i kad smo u stanu, čuvam ga kao da je tek prohodao, da se slučajno ne udari, da ne padne...

Što se tiče baka i deka kod žena koje su mlade mame...meni nema ništa gore. Moji su još mladi, imaju 51 i 54 god, oboje rade, imaju svoje živote, i tek su prestali da menjaju moje pelene, tako da im nije do pelena mog deteta baš kad god meni treba pomoć, i ja to razumem. Do penzije imaju više od deset_ godina, moje dete će tad ići u srednju školu. Ali opet, mogu finansijski da nas pomognu, jer rade.

Slažem se da žena sama rodi dete, ali po meni je to krajnja solucija, a ne za nekoga ko ima trideset_ i razočarao se u jednu ljubav....nikad se ne zna šta nosi dan a šta noć. U svakom slučaju, bolje roditi dete koje će imati samo mamu, nego ga ne roditi uopšte.

< Poruku je uredio Nedja RR -- 17.8.2011 11:06:10 >

clock-img

17.08.2011, 11:16

clock-img

jovana j

pencil-img

1418

IZVORNA PORUKA: Inica

I ja tako razmisljam user posted image Znam kakva sam ja bila, sto se tice izlazaka i svega, pa se pitam kako je moja mama uopste i spavala user posted image

Verovatno i nije... kao ni moji...

11-09-03 Emil
Što možeš sanjati, to možeš i učiniti.
Walt Disney

clock-img

17.08.2011, 13:29

clock-img

Brana

pencil-img

4456

IZVORNA PORUKA: n i n a

Ja sam prvo odrastala uz nasilnog oca, pa posle bez ikakvog oca-velika rupa mog života!!! user posted image
Slažem se sa Branom-ne treba srljati ni u brak ni u materinstvo ako nema uslova za isto... I da - smatram da je otac jednako bitan roditelj kao i majka! Ne treba to isključivati činjenicom da žene rađaju, pa taman i bez njihove pomoći zahvaljujući savremenoj medicini user posted image

Nina,u potpunosti se slazem sa tobom..tj.mislimo istouser posted image ...muskarac nije konj koji samo treba da oplodi zenu,nego treba da bude roditelj svom detetu,i bude jednako vazna licnost u detetovom zivotu kao i majka...dete se formira kao licnost kroz oba roditelja..a ako to nema jako pati,kao sto si ti i sama rekla...i za ceo zivot ce imati oderdjene praznine...naravno da je smrt,ili sl.vec nesto drugo...

< Poruku je uredio Brana -- 17.8.2011 13:34:09 >

Kada nekog volis bori se za njega,
kada nekog trazis,trazi ga gde treba,
kada nekog varas,varaj ga da valja,
al kada nekog volis,voli ga do kraja!!!

clock-img

18.08.2011, 22:25

clock-img

Jele

pencil-img

1863

IZVORNA PORUKA: Olga RR

pa dobro , mozda je to zbog profesije ili licnosti
ali ja sam preplasena svime sto ne mogu da kontrolisem
i to povezujem sa godinama kada sam rodila svog jedvaceka user posted image

E ubode ga ko prstom u .... user posted image Takva sam i ja, katastrofa, iscrpljujuće je.
A što se tiče onog tvog, profesionalna deformacija, kod mene nije profesionalna, već samo deformacija user posted image ... Sva pretrnem kad iole posumnjam da se ne daj Bože razboleo, pu, pu, daleko bilo....