Jako interesantna tema!
Vi ste drage moje sve tako lepo napisale, da sam ja ostala bez reci. Bukvalno sve sto bih rekla bilo bi suvisno!
Samo imam mozda jednu stvar da kazem. Mislim da je ''starost'' veoma individualna stvar. Mislim da se tu radi o starosti duha i tela, pre svega. Sad cu vam reci zasto.
Moji roditelji nisu mogli da imaju dete, vencali su se davne '75.godine, pokusavali, pokusavali i nista. Isli su tada u N.Sadu kod cuvenog Dr.Marica (cija poliklinika i dan danas postoji), medjutim jednostavno nista za njih nije pomagalo, tako da su odlucili mene da ''nadju'' i da me usvoje i to je bilo to. Samo, taj proces je trajao dugo, pre toga pokusavanje da dobiju dete... prosle su tu godine. Elem, moji su se znaci ostvarili kao roditelji u svojim 35. tata i 36.oj godini mama.
I nije da im je bilo lako i jednostavno,ali kaze mama da im niko posebno nije pomagao, jer su hteli sami da se posvete detetu.
E sada oni imaju unuce na putu, svaki po 62-63 godine, samo moji su na primer za te svoje godine stari. Oni oboje puse, piju, fizicki su neaktivni (te mamine setnje obesis macku o rep, tata ni toliko, vazno tv, serije, filmovi... grozan zivotni stil), ne vode racuna o sebi, ne bave se sobom... i naravno izgledaju starije nego sto bi mogli.
Ja sam da kazem ocekivala od moje majke da ce doci sama prvo, na mesec-dva kod nas ovde da mi se nadje, da mi pomogne dok se ne naviknemo na bebicu... ne, ne moze ona da ide bez tate, ne moze ona ovo, ono... Eto to vam je jednostavno...
S druge strane, imam gomilu poznanika i ljudi koje sam srela i sa kojima sam prijatelj, ili su mi bivsi profesori itd., koji su u tim godinama potpuno druga prica!
Ljudi koji vode racuna o sebi, koji se druze, idu do grada, odlaze na kafe, sredjuju se, idu do pozorista, bave se nekim jogama, setanjem po nacionalnim parkovima, tim maratonima... ma jednostavno ne sede u kuci i uzivaju!
To je meni super! I to sam vam htela reci,
nema tu veze ja mislim koliko ko broji godina, nego ko se kako oseca i ko se kako ponasa. Tako da, ako vi odlucite radjati decu u 40-im, samo napred
Vi cete imati samo nesto drugacije da pruzite svojoj deci od mladjih majki, ali
zato vodite racuna o sebi, mislite na sebe uvek, jer toj deci u njihovim ovim godinama trebaju stabilni roditelji, ne mislim na fizicku pomoc, nego na podrsku, na zdrav um, na prijateljstvo!
eto toliko...